Астигматизъмът – забръзване на прозрачна диафрагма на окото и помрачаване на доблестта на зрителната система

Сложен астигматизъм

Астигматизъмът е вид рефракционна грешка в очите, която засяга зрението на милиони хора по целия свят. Астигматизмът представлява нарушение във възприятието на светлинния фокус от страна на очната леща или корея на очито, което довежда до неясно зрение на близко и/или далечно разстояние.

Причините за астигматизма все още не са напълно ясни и се счита, че той може да бъде наследствена грешка. Някои изследвания показват, че генетичният фактор може да е причина за развитието на астигматизма, макар и мощността му да варира в зависимост от околната среда и жизнения стил на човека. Освен това, някои научни изследвания показват, че честата употреба на компютри и други електронни устройства може да увеличи рискът от астигматизъм.

Симптомите на астигматизма могат да включват неясно или размито зрение, главоболие, умора на очите и трудности при фокусиране на обекти. Хората с астигматизъм могат също да имат затруднения при четене, шофиране на кола или използване на компютър, особено на дълго време. Важно е да се прецизира, че астигматизмът може да се развие във всяка възраст, но често се забелязва в ранното детство и юношеска възраст.

Лечението на астигматизма включва носене на специални корекционни очила или контактни лещи, които компенсират дефекта в оците и дават ясно зрение. За някои пациенти, които не могат или не искат да носят очила или лещи, може да се предложи хирургическо лечение като лазерна корекция или имплантиране на ви

Какво е астигматизъм?

Какво е астигматизъм?

Астигматизъмът е общо състояние на очите, при което международната точка на фокус на светлинните лъчи не попада точно в една точка на ретината. Това се получава, защото формата на роговото влагалище или на обектива в окото не е правилна. Вместо да се фокусира ясно върху ретината, светлината се разпръсква и предизвиква замъгляване на значителна част от изображението.

Астигматизмът може да бъде вроден или придобит през живота. Вроденият вид се нарича конгенитален астигматизъм и се появява поради наследственост. Придобитият вид може да бъде предизвикан от нараняване или други фактори, които променят формата на роговото влагалище.

Симптомите на астигматизма могат да включват замъгляване на изображенията както на близко, така и на далечно разстояние. Други симптоми включват диоптърна нестабилност, умора на очите и главоболие. Астигматизмът може също да води до слабо нощно зрение и затруднения при четене.

Астигматизмът може да се лекува с помощта на очила, контактни лещи или хирургически процедури като LASIK. Целта на лечението е да се коригират астигматичните аберации и да се постигне ясно и чисто зрение.

Причините за астигматизма

Астигматизмът е разстройство на очите, което води до нарушена фокусна способност и нечетност на изображението, което се възприема. Това се дължи на несъответствие между формата на роговицата и лещите на очите, което предизвиква несъгласуваност в преломния септър. Проявява се с размазано или разделено виждане на обектите.

Ето няколко от причините за астигматизма:

  • Наследствени фактори: Астигматизмът често се наследява от родители на децата.
  • Научно доказани генетични връзки: Някои гени, свързани с формата на роговицата и лещите на очите, могат да предразполагат човека към развитието на астигматизъм.
  • Субективни фактори: Предизвикателят за астигматизма може да бъде носенето на прекалено тегави очила или лещи, които изискват изразена корекция на фокусната способност на очите.
  • Определени медицински състояния: Астигматизмът може да се свърже със заболявания като кератоконус, при който формата на роговицата става конусовидна, и предходни очни операции.

Симптоми на астигматизма

Астигматизм е вида на рефрактивно оскъпление, което засяга пътищата на светлината, която влиза в окото. Това е обикновено причинено от неправилна форма на роговицата или на ореховидната обвивка на окото, наречена ретина. Астигматизмът може да доведе до различни симптоми, които могат да затруднят зрението и да предизвикат дискомфорт.

Ето някои от основните симптоми на астигматизма:

Нечетък или изкривен образ: Хората с астигматизъм често се оплакват от липса на ясност или изкривяване на образите, които виждат. Това може да се прояви като размазване или размазване на контура на предметите.

Трудности при четене: Астигматизмът може да направи трудност за човека да фокусира и различи думите на страница. Често се отбелязва трудност да се погледнат дребни детайли или да се прочете нареждане на редове.

Главоболие: За някои хора с астигматизъм гледането на дълго време може да доведе до главоболие. Това може да се дължи на усилията, които трябва да извършите за изостряне на размазаните или нечетливи образи.

Очна умора: Астигматизмът може да доведе до необходимост от по-голяма концентрация или усилие при гледането. Това може да предизвика умора или напрежение в окото, особено след продължителна употреба на зрението, като на компютър или четене.

Чувствителност към светлината: Хората с астигматизъм могат да имат повишена чувствителност към ярка светлина. Това може да предизвика дискомфорт, замаяние или дори главоболие, когато се излагат на силна светлина, като слънцето или ярки осветителни тела.

Трескаво видение: В някои случаи на астигматизъм хората могат да имат и трескаво зрение, което може да се прояви като дрожене или колебание на виждането. Това може да направи зрението нестабилно и неразбираемо.

Ако имате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с оптик или офталмолог за професионална оценка и подходящо лечение. Диагнозата на астигматизъм и предписването на правилни очила или контактни лещи могат значително да подобрят зрението и да помогнат да се управлява със симптомите.

Как се лекува астигматизмът?

Как се лекува астигматизмът?

Астигматизмът може да бъде лекуван с различни методи, в зависимост от това колко сериозно е състоянието и от предпочитанията на пациента. Ето някои от основните методи за лечение на астигматизма:

1. Очила: Впечатляващата визуална корекция, предлагани от очила, позволява на хората с астигматизъм да видят ясно и ярко. Очилата съдържат специални лещи, които коригират астигматизма, като изравняват височината и кривината на предната повърхност на очната леща.

2. Контактни лещи: Контактните лещи също могат да бъдат използвани за корекция на астигматизма. Тези лещи трябва да бъдат специално изработени за правилната корекция, като предотвратяват размазването на изображението. Контактните лещи също така могат да бъдат удобни за онези, които не желаят да носят очила.

3. Хирургия: Лазерна хирургия като LASIK може да се използва за корекция на астигматизма. Този тип операция предоставя постоянна корекция на астигматизма и не изисква носенето на очила или контактни лещи в бъдеще. Хирургията обаче е сериозно процедура и трябва да се направи правилна оценка на пациента за подходящостта му като кандидат.

4. Възможни компликации: Макар че астигматизмът обикновено може да бъде успешно коригиран, в редки случаи могат да възникнат някои компликации. Някои от тях могат да включват сухота на очите, размазване на изображението или зрителни проблеми. Всеки, който се подлага на операция за корекция на астигматизма, трябва да се консултира със специалист и да разговаря за всички възможни рискове и предимства.

Без значение от метода на лечение, важно е да се консултираш с опитен оптик или офталмолог, за да получиш точна информация и да избереш най-подходящото лечение за твоя случай.

Проучвания и диагностика на астигматизма

Астигматизмът е очна дефектност, която може да се диагностицира и проучва с помощта на различни методи и процедури. Тук са някои от тях:

Рефрактометрия: Това е един от най-често използваните методи за диагностика на астигматизма. Чрез измерване на рефрактивната грешка на окото, рефрактометрът може да определи степента и типа на астигматизма. Тази процедура обикновено се извършва от оптометрист или очен лекар.

Кератометрия: Тази процедура се използва за измерване на формата на кераталния диафрагма, което е предна част от роговицата. Кератометърът може да помогне за определяне на основните параметри на астигматизма, като осите и стойностите на сферната и цилиндричната корекция.

Компютърна томография на роговицата: Това е неинвазивен метод, който използва рентгеновата технология, за да създаде 3D изображение на роговицата и предния отдел на очния бълъх. Този тип на изследване може да помогне за определяне на формата и структурата на роговицата, което може да бъде важно при диагностициране и лечение на астигматизма.

Автоматизирани рефракционни системи: Тези системи също могат да бъдат използвани за диагностика на астигматизма и други видове рефрактивни грешки. Те предлагат по-точни и прецизни измервания на зрителната грешка на пациента.

Важно е да се отбележи, че като пациент трябва да се консултирате с оптик или очен лекар, когато се нуждаете от диагностика или проучване на астигматизма. Самолечение може да бъде опасно и да доведе до сериозни проблеми със зрението.

Полезна информация за здравословен живот