Астигматични очи – какво е това и как да се справим с този проблем?

Астигматизмът е вид зрително нарушение, което засяга голяма част от населението. Това е проблем със сферичността на окото, която обикновено задава формата и остротата на зрението. При астигматизма, окото има неправилна форма на кореята или роговете на очната ябълка, което води до нарушаване на фокусирането на светлината, попадаща в очите. Този проблем обикновено се проявява като неясно или размито зрение, независимо от разстоянието на обекта от окото.

Има два вида астигматизъм – корнеален и личен. Корнеалният астигматизъм се появява, когато предната повърхност на очната ябълка, наричана роговица, има неправилна кривина. Този вид астигматизъм е най-разпространен и обикновено причинява зрителни проблеми като размито и изкривено виждане. Личният астигматизъм се дължи на неправилна форма на кристаличето в окото, наричано лицевата леща, която също може да причини замъгляване и изкривено зрение.

Зрителното нарушение от астигматизъм може да бъде коригирано с помощта на различни методи. Някои хора избират да носят очила или контактни лещи за корекция на астигматизма. Очилата и контактните лещи създават допълнително фокусиране на светлината, което позволява на заразените да виждат по-четко и ясно. В повечето случаи, изборът на очила или лещи за корекция на астигматизма зависи от предпочитанията и удобството на индивида.

Какво е астигматично зрение

Астигматичното зрение е зрително нарушение, при което се нарушава фокусирането на светлинния лъч върху ретината в окото. Това е резултат от формата на роговицата или на офталмичната леща, които не са равномерно извити. Поради това, светлината не се фокусира точно на една точка на ретината, а вместо това се разпръсква и се фокусира в няколко точки.

Астигматичното зрение може да се прояви в различна степен на тежест, като някои хора имат лека астигматична грешка, докато други имат по-сериозно зрително нарушение. Симптомите на астигматизма включват замъглено виждане на близък или далечен обект, затруднение при четене на малки шрифтове и напрежение в очите.

Симптоми на астигматизма Сръбско зрително нарушение
Замъглено виждане на близък или далечен обект Структурно нарушение в окото
Затруднение при четене на малки шрифтове Формат на роговицата или лещата
Напрежение в очите Фокусиране на светлината върху ретината

За да се справите с астигматичния проблем, може да се носи специална корекция, като очила или контактни лещи, които коригират различните точки на фокусиране на светлинния лъч. Оптичния специалист ще може да направи диагноза на астигматизма и да предложи най-подходящото решение за корекцията на зрението въз основа на индивидуалните нужди на пациента.

Как да разпознаем астигматични очи

Как да разпознаем астигматични очи

Астигматизмът е общо зрително нарушение, при което фокусът на различните вълнови дължини на светлината не се осъществява правилно върху сетчатката на окото. Това може да доведе до размазване или изкривяване на вида и може да се прояви в различни симптоми.

Ето няколко начина, по които може да разпознаете астигматични очи:

 1. Изпитайте затруднение при фокусиране на близки или далечни обекти.
 2. Забележите размазване или изкривяване на контурите на предметите.
 3. Имате належащи главоболие или умора на очите, особено след продължителна работа на компютър или в близост до екрани.
 4. Следите са чувствителни към светлина или виждате около източниците на светлина халоси.

Ако имате някой от тези симптоми или подозирате, че страдате от астигматизъм, е важно да се консултирате с оптик или очен лекар. Те ще може да извършат експертна оценка на вашия зрителен вроджен дефект, измервайки стойността на астигматизма и препоръчвайки най-подходящото лечение.

Кои са причините за астигматично зрение

Астигматичното зрение е зрително нарушение, при което окото не успява да фокусира точно светлинните лъчи на неколките съсредоточени точки в задната част на окото. Това е резултат от неправилна форма на роговицата или на хрущялния слой на очния бялок.

Има няколко фактора, които могат да предразположат някого към астигматично зрение:

1. Генетика: Астигматичното зрение може да се наследи и да бъде присъщо от раждането. Ако един от родителите е астигматик, шансовете за наследяване на това зрително нарушение са по-големи.

2. Необработени зрителни проблеми: Неправилният ръст на очите, слабите мускули около очите или неправилното използване на очилата или контактните лещи могат да предизвикат и подкрепят развитието на астигматично зрение.

3. Травми или операции на очите: Травми, като удари в окото, операции или неотложно лечение може да имат неблагоприятен ефект върху формата на роговицата или на хрущялния слой на очния бялок и да доведе до развитието на астигматично зрение.

Въпреки че астигматичното зрение не може да бъде изцяло предотвратено, е важно да научим да се справяме с това зрително нарушение и да редовно посещаваме офталмолог за професионално консултиране и лечение.

Симптоми на астигматично зрение

 • Неясно виждане на предметите как на близко, така и на далечно разстояние
 • Често преживяване на умора или напрежение в очите
 • Често мигащи очи
 • Затруднения при четене, особено на малък размер шрифт
 • Необходимост от постоянно насочване или напрягане на очите
 • Разпокъсване на изображенията или лъчите от осветителните тела
 • Оптически изображения, които се разцепват на две или повече компоненти
 • Главоболие след продължителна работа на компютър или четене
 • Чувство на лек замъгленост или смутно виждане
 • Редактиране на очни лещи или обективи при честа промяна в зареждане

Как да се справим с астигматизма

Как да се справим с астигматизма

Астигматизма е зрително нарушение, което се характеризира с неясно виждане както на близко, така и на далечно разстояние. За щастие, съществуват различни начини да се справим с този проблем:

1. Очила за астигматизъм: Една от най-честите и лесни за използване методи за корекция на астигматизма са очилата. Астигматичните очила имат специални лещи, които помагат за отстраниване на неясното виждане и подобряване на остротата на картината.

2. Контактни лещи: За хората, които предпочитат да не носят очила, контактните лещи също предлагат решение за астигматизма. Има различни видове контактни лещи, които са специално проектирани да коригират астигматизма и да подобрят зрителното виждане.

3. Коригираща хирургия: В последните години, процедурите за коригиране на зрителното виждане са станали все по-популярни. Лазерната коригираща хирургия, като LASIK и PRK, може да бъде използвана за корекция на астигматизма. Тези процедури предлагат постоянно решение за астигматизма, избягвайки необходимостта от носене на очила или контактни лещи.

4. Редовно преглеждане у офталмолог: Независимо от това как решите да се справите с астигматизма, важно е да посещавате офталмолог редовно за преглед. Само професионалният офталмолог може да даде точна диагноза и да предложи оптималните решения за вашия случай на астигматизма.

Запомнете, че ранното откриване и решаване на астигматизма е от особено значение за поддържане на добро зрение и оптимално здраве на очите.

Какви са методите за корекция на астигматизма

Очила за корекция на астигматизма: Най-често използваният метод за корекция на астигматизма са очилата. Очилата за астигматизъм имат специални лещи, които коригират неравномерния фокус на светлината върху сетчатката и така подобряват зрителната качества на хората с астигматични очи. Тези лещи могат да бъдат сферични, торични или конвергентни в зависимост от типа и степента на астигматизма.

Контактни лещи за корекция на астигматизма: Освен очилата, съществуват и контактни лещи, които са друга ефективна методика за корекция на астигматизма. Тези лещи са по-близки до сетчатката, което позволява по-точна корекция на астигматизма. Контактните лещи за астигматизъм са различни според типа и степента на астигматизма на човека. Важно е да се консултирате с оптик или лекар за подбиране на правилните лещи за вас.

Лазерна корекция на астигматизма: Лазерната корекция на астигматизма е също популярен метод за траен резултат. При този метод, хирург използва лазерна технология, за да ремоделира повърхността на роговицата и така да коригира астигматизма. Лазерната корекция на астигматизма е бърза процедура, която обикновено дава добри резултати, но е важно да се прецени добре подходящостта и възможностите за лечение на всеки конкретен случай.

Оперативни методи за корекция на астигматизма

Астигматизмът на очите може да бъде коригиран чрез различни оперативни методи, които ще ви помогнат да подобрите зрителната си функция. Ето някои от тях:

 • Лазерна корекция на астигматизма: Това е един от най-популярните начини за корекция на астигматизма. Процедурата използва лазерна технология, която изпарява или преформира корнея на роговицата, за да промени нейната кривина и подобри зрението. Тази методика е бърза и ефективна, като резултатите са видими незабавно.
 • Имплантация на астигматичне лещи: Това е метод, при който се поставят специални астигматични лещи вътре в очите, за да се коригира зрението. Тези лещи помагат на очите да фокусират светлината правилно на ретината, което води до подобрение на зрителната функция.
 • Торични контактни лещи: Тези лещи имат специална форма, която помага на очите да коригират астигматизма. Торичните контактни лещи са удобни за носене и могат да бъдат използвани като временно решение или като постоянно средство за корекция на астигматизма.
 • Кератотомия: Това е оперативен метод, при който се правят прецизни надрези в роговицата, за да се промени нейната форма и коригира астигматизма. Кератотомията обикновено се извършва с лазерна технология и е ефективна при леки степени на астигматизма.

Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци, затова е важно да се консултирате с оптик или офталмолог, за да определите най-подходящия метод за вас. След операциите е важно да спазвате всички указания на лекаря и да отделяте достатъчно време за възстановяване, преди да се върнете към нормалните си активности.

Кой трябва да се консултира при астигматизъм

Кой трябва да се консултира при астигматизъм

Астигматизмът е зрително нарушение, което може да се забележи още от детство. При подозрение за астигматизъм е важно да се консултирате с оптик или офталмолог.

Оптикът е специалист, който може да измери зрителното ви нарушение и да предостави съответните корекции и лещи. Той може да извърши и редица тестове, за да потвърди или отрече присъствието на астигматизъм.

Офталмологът е лекар-специалист, който се занимава с диагностицирането и лечението на зрителните нарушения. Той може да бъде проведе допълнителни изследвания и да предложи оптимални решения за вашия астигматизъм.

При астигматизъм е важно да се консултирате със специалист, тъй като неправилното лечение или отсъствието на такова може да доведе до увеличаване на зрителните проблеми и затруднения при виждането.

Превенция на астигматичните очи

Превенция на астигматичните очи

Астигматичните очи е зрително нарушение, което може да бъде предотвратено или намалено чрез вземане на някои прости мерки. Ето някои съвети, които могат да помогнат за подобряване на здравето на очите и предотвратяване на астигматичните симптоми:

 • Редовни проверки на очите: Редовните проверки на очите с оптометрист или офталмолог са от съществено значение за ранно откриване и лечение на астигматизма. Препоръчва се посещаване на очен лекар поне веднъж годишно или според препоръките на специалиста.
 • Избягвайте прекалено натоварване на очите: Дълго време прекарано пред компютър, телефон или други екрани може да доведе до умора и напрежение на очите. Опитайте се да правите редовни почивки на очите и да следвате 20-20-20 правило – всякa 20 минути да гледате на нещо на 20 фута (около 6 метра) за около 20 секунди.
 • Оптимално осветление: Неосветлени или лошо осветлени работни места могат да увеличават напрежението на очите. Опитайте се да настроите работното пространство така, че да има достатъчно светлина и да използвате лампи със слабо отражение.
 • Правилна поставка при работа на компютър: Задръжте добра поставка на главата и тялото си при работа на компютър, за да намалите напрежението на очите и шията си. Очите трябва да бъдат на нивото на екрана, а екранът трябва да бъде на разстояние от 20 до 24 инча (около 50 до 60 сантиметра) от очите ви.
 • Носете очила или контактни лещи: Ако сте били диагностицирани с астигматизъм, носенето на очила или контактни лещи според препоръките на вашия лекар е важно. Те ще ви помогнат да видите по-ясно и да намалите симптомите на астигматизма.
 • Избягвайте триенето на очите: Триенето на очите може да влоши симптомите на астигматизма, като увеличи дразнението и чувството на сухота. Не тривайте очите си и избягвайте контакт с алергени или раздразняващи вещества.

Помнете, че превенцията и ранното откриване на астигматизма може да помогне за подобряване на зрението и предотвратяване на развитието на по-сериозни очни проблеми. За конкретни съвети и решения, моля, консултирайте се с оптометрист или офталмолог.

Полезна информация за здравословен живот