Зрението намалява с възрастта – причини, симптоми и как да го предотвратим

Фактът, че зрението намалява с възрастта, не е непознат за много хора. От момента, в който започваме да стареем, нашите очи започват да претърпяват промени, които могат да оказват влияние върху нашата способност да виждаме ясно и ясно. Тези промени се дължат на няколко фактора, включително износване на очните мускули, намалена прозрачност на очната леща и намаляване на броя на светочувствителните клетки в ретината.

Една от най-честите промени на зрението, свързани с възрастта, е далекогледство или предстаряване. Това се случва, когато фокусното разстояние на окото се увеличава, което прави предметите на близко разстояние неясни или нечетливи. Друга честа промяна е близорукост или неправилно видение на далечни обекти. Тази проблема може да се дължи на промени в формата на очите, които водят до фокусиране на светлината преди да достигне ретината.

Въпреки че намаляването на зрението с възрастта е нормален процес, има мерки, които могат да се предприемат, за да се намали влиянието му. Редовните проверки на очите с оптик или офталмолог могат да помогнат за ранното откриване на проблеми и намирането на правилното решение. Носенето на очила или контактни лещи може също да бъде от голяма помощ при коригирането на зрението и възстановяването на ясността на видението.

Как с възрастта намалява зрението?

С възрастта зрението единствено следният процеси, които могат да доведат до намаляване на видимо качество и ограничение на зренето:

 1. При близобойно зрение – увеличена близорукост при четене, забележима след 40-годишна възраст. Този проблем се нарича и пресбиопия и е резултат от износване на природния механизъм за фокусиране на лещите в окото.
 2. При далечинно зрение – това е характерно за начален катаракта, наречен и „облачност на окото“. Катаратка е мутна облачност, която може да образува осапурайния механизъм и усложнява образуването на ясна снимка на ретина.
 3. При развитието на глаукома, високо око налягане, като резултат на увреждане на оптическия нерв. Глаукома е безобидно, но потенциално опасно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението.
 4. При развитието на макуларна дегенерация, която засяга централната част на ретината, която е отговорна за образуването на ясна снимка на обекти. Това заболяване е свързано с напреднала възраст и може сериозно да засегне визията на човека.
 5. Сухото око, причинено от липсата на достатъчно смазване на очите с течност. Това е често заболяване при възрастни, което може да доведе до подразнение, счупване и пързаляне на зрението.

Важно е да се отбележи, че намаляването на зрението с възрастта е естествен процес и често се счита за нормално. Въпреки това, редовни проверки на очите и подходящо лечение могат да помогнат за поддържане на здравото зрение и намаляване на симптомите на тези усложнения.

Прогресивна миопия

Прогресивна миопия е вид очно заболяване, при което продължително и прогресивно увеличаване на диоптрите за близко виждане настъпва във времето.

Това състояние е обикновено характерно за хора, които са във възраст над 40 години и обикновено е свързано с процеса на стареене. Преди да се появи прогресивната миопия, човекът може да има вече развита миопия (късогледство), което обикновено се дължи на постоянното увеличаване на око с времето.

Симптомите на прогресивната миопия могат да включват затруднения при четене и работа на близко разстояние, замъгляване на зрението, нужда от по-силни диоптри за очила или контактни лещи, както и увеличено напрежение и умора на очите.

Макар и прогресивната миопия да е неприятно състояние, което може да затрудни повседневните задачи, съществуват методи за корекция, като очила, контактни лещи или дори хирургически вмешателства като ласерна корекция. Въпреки това, е важно да се консултирате с професионален очен лекар, за да получите правилното лечение и съвет за вашата конкретна ситуация.

Катаракта

Катаракта е заболяване, което засяга очите и е свързано със замъгляване на природната очна леща. Това усложнение е често при взросли и един от основните фактори за намаляване на зрението с възрастта. Когато се развие катарактата, прозрачната леща в очите става мъглява и започва да пречи на проникването на светлина в ретината. Резултатът е замъглено и изкривено виждане.

Като се случва катаракта, пациентът може да изпитва следните симптоми:

 • Замъглено зрение: Обяснява се от затруднено проникване на светлина в ретината.
 • Тъмни или слепи петна: Може да забележите присъствието на тъмни или слепи петна върху образите, които виждате.
 • Проблем с видите: Зрението може да стане размито или треснещо.
 • Затруднения при нощен вид: Засяга по-зролятите пациенти и се характеризира със затруднено виждане по време на нощ.
 • Почерняване на окото: Познато още като “чернене на зеницата”, което се дължи на задържането на светлина вътре в око.

Катарактата най-често се развива в резултат на стареене, но може също да бъде предизвикана от травма, хронични болести или подобрение на преживелиция. Единственото лечение за катаракта е хирургическо отстраняване на мъглявата леща и заместване с изкуствена силиконова или акрилна леща.

Глаукома

Глаукома

Глаукома е заболяване, което засяга очите и може да доведе до постепенна загуба на зрението. Това е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по целия свят, особено хора на възраст над 40 години.

Глаукомата се характеризира с повишено налягане вътре в окото, което може да доведе до увреждане на оптичния нерв. Това може да доведе до постепенно увреждане на зрението, започвайки от периферната зона и прогресиращо към централната зона.

Симптомите на глаукомата обикновено се развиват постепенно и могат да включват:

Често смяни с безпочвеност или дискомфорт в окото Циклично загуба на зрението
Затъмняване на зрението Ефект на черепна лампа
Болка около очите или главата Загуба на периферно зрение

Глаукомата може да се диагностицира с помощта на изследвания като мерене на налягането в окото, преглед на оптичния нерв и провеждане на полево изследване на зрението. Лечението включва прилагане на лекарствени капки или лазерна терапия, а в някои случаи може да се наложи и операция.

Редовните прегледи на очите са от съществено значение за ранното откриване и лечение на глаукомата. Ако усетите някой от горепосочените симптоми или имате въпроси, свързани със здравето на очите си, е важно да се консултирате с офталмолог.

Възрастова дегенерация на макулата

Възрастовата дегенерация на макулата се разделя на два типа – сух и влажен. При сухата форма, макулата се уврежда поради натрупването на жълти атрофични белези под нея. Това води до постепенно влошаване на зрителната функция и съкращаване на видимото поле. Влажната форма на AMD представлява отделването на сетивния слой на ретината и развитието на нови и нестабилни кръвоносни съдове под макулата. Това води до пукнатини и кърове, които пречат на нормалното зрение.

Симптоми на възрастова дегенерация на макулата
Суха форма Влажна форма
Постепенно влошаване на централното зрение Нагло и сериозно влошаване на зрението
Поява на сиви или неясни петна Деформирани или изкривени предмети
По-трудно четене и разбиране на изписаното Цветни точки или линии, които не са там

Въпреки че възрастовата дегенерация на макулата е неизлечимо заболяване, има опции за подобряване на зрителната функция и забавяне на прогресията му. Някои от тези методи включват: витаминни добавки, лазерни терапии, инжекции с лекарства и рехабилитационни методи.

Важно е да се помни, че с редовни проверки на очите и консултации с оптика-окулисти, риска от развитие на възрастова дегенерация на макулата може да се намали и лечението да бъде успешно дори и при развитие на заболяването.

Подобрение на зрението

Зрението е важна част от нашия живот и го използваме постоянно. Но с възрастта, много хора започват да се сблъскват със затруднения в зрението. Това може да се прояви чрез помрачаване на изображението или затруднение при фокусирането. Нашето зрение постепенно намалява и е важно да му обърнем внимание и да го поддържаме в добро състояние.

За подобрение на зрението можем да приложим различни методи. Един от тях е правилното хранене. Консумирането на храни, богати на витамини и антиоксиданти, като моркови, ягоди и спанак, може да помогне за заздравяване на очите. Освен това, регулярното почиване на очите може да помогне да се предотврати умората и напрежението.

Физическите упражнения също могат да бъдат полезни за подобрение на зрението. Целта им е да заздравят очите и да укрепят мускулите в тях. Някои упражнения могат да се изпълняват дори по време на работа, като правене на прекъсвания и фокусиране на различни предмети.

Освен това, използването на очила или контактни лещи може да помогне за подобрение на зрението, като предоставят ясен и ярък образ. Важно е обаче да изберем правилното средство за корекция на зрението, след консултация с оптик или офталмолог.

Накрая, редовните прегледи при офталмолог са от съществено значение за запазване на добро зрение. Те могат да помогнат за ранна диагностика на проблеми и предпазване от сериозни очни заболявания. Спазвайки препоръките на специалистите, можем да поддържаме зрението си в оптимално състояние.

В крайна сметка, подобряване на зрението изисква грижа и внимание. С правилното хранене, изпълнение на физически упражнения и редовни прегледи при специалист, може да се поддържа добро зрение и да се намалят проблемите с него.

Превенция на заболяванията на очите

Зрението намалява с възрастта, но с правилна грижа и превенция можем да запазим здравето на очите си. Заболяванията на очите са често срещани, но много от тях могат да бъдат предотвратени. Ето няколко полезни съвета за превенция на заболяванията на очите:

 1. Редовни очни прегледи: Важно е да се посещава очен лекар на редовни интервали. Очният лекар ще извърши проверка на зрението и ще открие възможни заболявания на очите. Редовните прегледи са особено важни за хората, които вече имат определени заболявания на очите или семейна история на очни проблеми.
 2. Здравословна храна: Правилното хранене е от съществено значение за здравето на очите. Храни, богати на антиоксиданти, като моркови, спанак и ягоди, могат да помогнат за запазване на добро зрение. Освен това, консумацията на риба, богата на Омега-3 мастни киселини, може да защити очите от възпаления и макуларна дегенерация.
 3. Избягване на намалена екранна активност: Дългосрочната излагане на очите на компютър, телефон или телевизор може да доведе до замъгляване на зрението и напрежение в очите. Важно е да се правят периодични паузи и да се използват специални очила за компютър, които намаляват вредните ефекти на синята светлина.
 4. Защита от слънцето: Обезпечаването на подходящата защита на очите от слънчевите лъчи може да помогне за предотвратяване на увреждането на очите. Носете слънчеви очила с UV защита и шапка с широк обектив, когато сте изложени на силното слънце.
 5. Избягване на пушенето: Пушенето е вредно за зрението и може да причини опасни заболявания, като катаракта и макуларна дегенерация. Ако сте пушач, най-добре е да спрете, за да запазите здравето на очите си.

Със следването на тези съвети за предпазване на очите, можете да намалите риска от заболявания и да запазите ясно и здраво зрение дори след къмпи ли стъпки. Помнете, здравето на очите е важно и заслужава грижа и внимание.

Редовни прегледи на очите

За да поддържате добро зрение през целия живот, е важно да се подлагате на редовни прегледи на очите. Тези прегледи ще помогнат на оптометриста да измери възможни промени във вашето зрение и да предприеме необходимите мерки преди те да прогресират или станат по-сериозни.

Много хора изпитват промени в зрението си с възрастта, което може да бъде свързано с усложнения като катаракта или макулна дегенерация. Освен това, хората, които носят очила или контактни лещи, трябва да се подлагат на редовни прегледи, за да се уверят, че техните предници са все още адекватни за тяхните нужди.

Редовните прегледи на очите се препоръчват на всяка две години или често, ако имате висок риск за развиване на проблеми със зрението. Това включва хора над 40-годишна възраст, хора с фамилна история на очни заболявания, диабетици и хора, които изпитват често напрежение на очите от работа, като четене или използване на компютър.

Оптометристите са специално обучени да провеждат прегледи на очите и да откриват заболявания или промени, които могат да влияят върху вашето зрение. Редовните прегледи на очите са от съществено значение за предотвратяването на проблеми или за ранно откриване и лечение, ако такива възникнат.

 • Добрият оптометрист ще проведе подробен преглед на визуалната ви способност, включително измерване на остротата на вашия зрителен възел, изследване на офталмоскоп и проверка на очната ви мускулатура.
 • Те ще ви дадат конкретни указания и съвети за подобряване на вашия зрителен комфорт и поддръжка на очите ви. Това може да включва предписване на очна амблио, препоръки за изменение на работната среда или почивка за очите, или предложения за подходящи медикаменти или хранителни добавки.
 • Ако вашата зрителна визия се окаже намалена или ако се открият други проблеми с вашите очи, оптометристът ви може да ви предложи няколко варианта за лечение. Тези може да включват рецепта за очила, препоръки за контактни лещи или пример за процедура за заболяване.

Не забравяйте, че зрението е важна част от вашето общо здраве. Редовните прегледи на очите са от съществено значение за откриването и предотвратяването на заболявания, както и за поддържане на добро зрение през целия живот.

Полезна информация за здравословен живот