Какви са причините за загуба на зрението и как да ги предотвратим

Зрението е един от най-ценните ни сетива и горещо го желаем да запазим до големи години. Загубата на зрението може да се случи поради различни фактори като генетични предразположености, болести или лоши жизнени навици. На кои степени може да се класифицира загубата на зрението и има ли начини да я предотвратим? Отговорите можем да намерим в следващите редове.

Степента на загуба на зрението се измерва по мярка, наречена видимост на зрението (visual acuity). Тази мярка показва колко добре ние виждаме детайлите и резолюцията на обекти в определено разстояние. Видимостта на зрението се измерва в диоптри или в метрична мярка. Ако имаме стойност на видимостта на зрението 20/20, това означава, че ние виждаме обекти на разстояние от 20 фута така, както нормално зрящата особа вижда на разстояние от 20 фута.

За да предотвратим или отложим загубата на зрението, е важно да водим здравословен начин на живот и да се спазват добри хигиенни и грижовни навици за очите. Редовните проверки при очен лекар са също от съществено значение, тъй като навременното откриване на проблемите може да предпази от по-сериозни последствия. Защитата на очите от вредните ултравиолетови лъчи и носенето на диоптрични или слънчеви очила са също действен начин да запазим зрението си в добро състояние.

Степен на загуба на зрението

Загубата на зрение може да се раздели на няколко степени, включително:

 1. Блага загуба на зрение: В този случай зрението на пациента е смесено и може да се нуждае от помощ в някои ситуации, особено при лоша осветеност или в далечината.
 2. Умерена загуба на зрение: Пациентите с умерена загуба на зрение имат сериозни затруднения при виждането и изискват постоянна помощ. В този случай са необходими специализирани очила или друг вид помощни уреди.
 3. Тежка загуба на зрение: Тези пациенти имат много ниска острота на зрението и се нуждаят от значителна помощ, включително лекарско наблюдение, специализирани уреди и подкрепа от околните.
 4. Пълна загуба на зрение: Пациентите с пълна загуба на зрението не могат да различат светлина и тъмнина и изискват изключителна подкрепа и обучение по няколко аспекта на ежедневния живот.

В случай на задълбочена загуба на зрението е важно да се потърси медицинска помощ. Ранното определение и лечение на причината за заболяването може да помогне за предотвратяването или забавянето на прогреса на загубата на зрение.

Профилактични грижи като редовни очни прегледи, избягване на силно слънчево или прекалено ярко светлина, използване на подходящи слънчеви очила и предпазване от очни травми, могат също да помогнат за поддържане на здравето на очите и предотвратяване на загубата на зрение.

Степени на късогледство

Слабо късогледство: В този случай засегнатите лица имат затруднения да четат и виждат дребни подробности на далеч. Предметите, разположени на кратки разстояния, все още са доста ясни на виждане.

Умерено късогледство: Лицата с умерено късогледство изпитват затруднения при четене на текст на всички разстояния и при виждането на предмети както на близо, така и на далеч. Те най-вероятно ще носят очила или контактни лещи за да подобрят зрението си.

Значително късогледство: Лицата с значително късогледство имат трудности при четене на текст с дори и очилата или контактните лещи. Те може да поискат специализирано лечение като например хирургическа корекция на зрението.

Важно е да се отбележи, че степента на късогледството може да се промени с времето и с възрастта. Правилното консултиране с оптициан, офталмолог или очен лекар може да помогне в определянето на точната степен на късогледство и в избора на най-подходящата терапия.

Степени на далекогледство

Далекогледството, или хиперметропията, е състояние, при което човекът има затруднение да вижда ясно предметите на близко разстояние. Това се случва, когато светлината се фокусира зад задната повърхност на окото, вместо върху нея.

Степента на далекогледството се измерва в диоптри – единица за мярка на оптичната сила на лещите. Положителните стойности на диоптрите указват далекогледство, а отрицателните – близогледство. За далекогледство се използват следните степени:

Слабо далекогледство (1-3 диоптри): Хората със слабо далекогледство могат да виждат предмети на близко разстояние, но може да им се налага да напрегнат очите си или да се уморят бързо.

Умерено далекогледство (3-6 диоптри): Хората с умерено далекогледство имат затруднение да виждат ясно на близко разстояние и може да имат симптоми като главоболие, умора и заторможеност.

Силно далекогледство (над 6 диоптри): Хората със силно далекогледство имат сериозни затруднения при виждането на близко разстояние и може да имат нужда от постоянно носене на очила или контактни лещи.

Забележка: Точната степен на далекогледството може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики на окото и генетиката.

Добър начин за предотвратяване на прогресията на далекогледството е редовният преглед на очите от оптик или офталмолог. Тези професионалисти могат да изготвят персонализирани решения, като предложат очила или контактни лещи специално направени за нуждите на всеки човек.

Степени на астигматизъм

Астигматизъмът е очно заболяване, при което лещите вътрешно въвведени в окото не са със сферична, а със цилиндрична форма. Това предизвиква неясност и размазване на зрението. Астигматизмът се разделя на различни степени в зависимост от размера на астигматичната корекция, необходима за нормализиране на зрението.

В таблицата по-долу са представени различните степени на астигматизъм:

Степен на астигматизъм Сферична корекция Цилиндрична корекция
Слаб астигматизъм +0.25 до +0.75 диоптъра до -0.75 диоптъра
Среден астигматизъм +0.75 до +2.00 диоптъра -0.75 до -2.00 диоптъра
Силен астигматизъм +2.00 до +4.00 диоптъра -2.00 до -4.00 диоптъра

Прилича на обикновен астигматизъм, но степенто на корекция е значително по-висока.

Степени на пресбиопия

Пресбиопията е нормално явление, което засяга по-голямата част от хората над 40 години. Това е свързано със закъснението на засилването на кристалинската система и с възрастта на лещите на очите. В резултат на това, хората започват да имат затруднения със зрението на близко разстояние и да преживяват проблеми при четене, използване на компютър и други задачи, които изискват фокусиране на очите в близък диапазон. Пресбиопията може да бъде класифицирана в различни степени, като се използва таблица, показваща нивата на коригиране, които се нуждаят задачите на близко разстояние:

Степен на пресбиопията Коригираща леща
Слаба степен +0.75 до +1.25 диоптър
Средна степен +1.50 до +2.00 диоптър
Силна степен +2.25 до +3.50 диоптър
Много силна степен над +3.50 диоптър

Пресбиопията може да бъде коригирана с различни методи, включително носене на очила или контактни лещи, рефрактивна хирургия или приставки на очила. Въпреки че пресбиопията не може да бъде напълно предотвратена, редовни прегледи на очите и носенето на коригиращи лещи или очила помагат значително за подобряване на състоянието на зрението и улесняват изпълнението на ежедневните задачи на близко разстояние.

Възможни причини за загуба на зрението

Възможни причини за загуба на зрението

Стареене: Продължителното изложение на очите на промените в околната среда и процесът на стареене на организма могат да доведат до постепенна загуба на зрението.

Вирусни инфекции: Някои вирусни инфекции, като например цитомегаловирусна инфекция (ЦМВ), могат да причинят сериозни увреждания на очите и да доведат до загуба на зрението.

Глаукома: Глаукомата е заболяване, при което нараства вътреочното налягане и се нарушава притока на кръв към оптичния нерв. Това може да доведе до постепенна загуба на зрението.

Диабетна ретинопатия: Диабетната ретинопатия е увреждане на ретината, което се случва при хората с диабет. Ако не се лекува, това състояние може да доведе до загуба на зрението.

Макуларна дегенерация: Макуларната дегенерация е заболяване, при което централната зрителна точка на ретината се уврежда. Това влияе на остротата на зрението и може да доведе до загуба на зрението.

Травми: Травмите на очите могат да причинят сериозни наранявания и да доведат до временна или постоянна загуба на зрението, в зависимост от тяхната тежест и местоположение.

Настаняване на катаракта: Катарактата е усложнение, при което обективът на очите става мътен. Това води до загуба на зрението, но чрез операция се може възстанови зрителната функция.

Генетични фактори: Някои генетични фактори и наследствени заболявания могат да предразположат към загуба на зрението.

Други фактори: Лошите жизнени навици, като нездравословното хранене, неправилната употреба на компютри, нощен живот и тютюнопушенето, също могат да допринесат за загубата на зрението.

Загубата на зрението се различава според причината си и е от голямо значение да се предотвратят възможните рискове и да се запази здравето на очите с подходяща грижа и редовни профилактични прегледи у офталмолога.

Симптоми на загуба на зрението

Загубата на зрението може да се проявява чрез различни симптоми и признаци, които ни подсказват, че нещо не е наред със зрението ни. Някои от ключовите симптоми на загуба на зрението включват:

Симптом Описание
Намалена острота на зрението Способността да виждаме ясно и разбираме детайлите на предметите или текста може да бъде затруднена.
Тъмнене или изчезване на цветовете Зрението може да бъде засегнато от намалена способност да различаваме цветовете, което води до тъмнене или изчезване на тях.
Увеличена чувствителност към светлина Очите може да станат по-чувствителни към ярката светлина, като се изпитва дискомфорт и затруднения при гледане на обекти при ярко осветление.
Проблеми с нощното зрение Възможно е да се появят затруднения при виждане на обекти или движения в условия на слаба осветеност или при нощно зрение.
Мътна или изкривена видимост Може да се появят проблеми със зрението, където образите изглеждат мътни или изкривени, водещи до затрудняване при четене или разбиране на информацията.
Чести главоболия Загубата на зрение може да бъде съпроводена от главоболие или мигрена, което може да се дължи на напрежение в очите или възникващи проблеми със зрението.

Ако забележите някой от тези симптоми, е важно да се консултирате със специалист, като оптик или лекар-офталмолог, за да получите професионално медицинско съветване и изследвания на зрението. Ранното откриване и лечение на проблемите със зрението може да помогне да се предотврати загубата на зрението и да се запази доброто зрение.

Как да предотвратим загубата на зрението

Как да предотвратим загубата на зрението

Загубата на зрението е сериозна проблема, но можем да предотвратим или намалим риска от нея чрез следните действия:

 1. Редовни очни проверки: Честите проверки на очите са важни, защото можем да открием проблеми, които можем да лекуваме и така да предотвратим загуба на зрението. Прегледите трябва да бъдат правени от квалифициран лекар на очите.
 2. Носене на предпазващи очила: При работа, която включва потенциален риск от нараняване на очите (като работа с метални частици, химически вещества или UV лъчи), трябва да носим предпазващи очила или маски за лице, за да предотвратим нараняванията или изгарянията на очите.
 3. Избягване на погледа в светлина: Дългото излагане на очите на ярка светлина, като слънчева светлина или ярки светлини в закрити помещения, може да доведе до загуба на зрение. Трябва да носим слънчеви очила с UV защита и да избягваме дълготрайното гледане на ярка светлина.
 4. Здравословна храна: Консумацията на храни, богати на антиоксиданти (като моркови, спанак, печени червени чушки, лосос, яйца и орехи), витамини (като C, E и A) и минерали (като цинк и селен) може да помогне да се предотврати загуба на зрение, свързана с годините.
 5. Престането на куренето: Куренето може да ускори загубата на зрение. То увеличава риска от развитие на различни окулярни заболявания, като мокра макулна дегенерация, катаракта и глаукома.
 6. Ограничаване на времето, прекарано пред екран: Дългото време, прекарано пред компютърни, таблетни или мобилни екрани, може да доведе до трет инсанитет, сухота в очите и затруднения в зрението. Трябва да се правят редовни почивки, да се спазва правилната поза и да се използват филтри за синя светлина.
 7. Редовна физическа активност: Физическата активност може да поддържа здравето на очите, тъй като насърчава циркулацията на кръвта и доставката на хранителни вещества и кислород до очите.
 8. Здравословен начин на живот: Здравият начин на живот, който включва здравословно хранене, редовна физическа активност и престанек на тютюнопушенето, може да помогне не само за предотвратяване на загубата на зрение, но и за поддържане на цялостното здраве.

Максималната грижа за нашите очи и вземането на правилни мерки могат да помогнат да се предотврати загубата на зрението. Следването на горепосочените съвети и редовните посещения при лекар на очите са от съществено значение за поддържането на добро зрение през целия живот.

Редовни проверки на очите

Загубата на зрението може да бъде предотвратена или отложена, ако се извършват редовни проверки на очите. Тези проверки се препоръчват както за деца, така и за възрастни.

На моменти, загубата на зрението може да не причинява усещане за дискомфорт, затова редовните проверки са от съществено значение за откриването на зрителни проблеми в ранния им етап.

Офталмологите препоръчват да се прави пълна очна преглеждане веднъж на всяка година или веднъж на всеки две години, в зависимост от възрастта и рисковете на пациента.

При прегледите на очите лекарите извършват различни тестове, за да проверят зрителните способности, здравето на очите и да открият всякакви заболявания или проблеми.

В идеален случай, всеки трябва да посещава офталмолога поне веднъж годишно, независимо от наличието или отсъствието на зрителни проблеми. Редовните проверки на очите са необходими, за да се гарантира здравето на очите и да се предотврати загубата на зрение.

Сигнали за посещение на офталмолога включват:

 • Проблеми със зрението като размитост, диплопия или слабо различаване на цветовете
 • Чести главоболия или умора на очите
 • Често трептене или опушеност на очите
 • Обриви или петна пред очите

Знание за зрителното си здраве и преглеждане на очите на редовни интервали е от съществено значение за предотвратяване на загубата на зрението и поддържане на доброто зрително здраве.

Полезна информация за здравословен живот