Корекция на зрението при астигматизъм – симптоми, диагностика и лечение

Корекция на зрението при астигматизъм

Щом възникне проблем със зрението, като астигматизъм, е важно да знаете какви са възможните методи за корекция.

Астигматизъмът е проява на несъвършенство във фокусирането на светлината, която попада в окото. Това може да доведе до размито, неясно или изкривено виждане на обекти в близък или далечен план.

За щастие, съвременната медицина предлага няколко ефективни начина за коригиране на астигматизма и възстановяване на яснотата на зрението.

Как справиться с астигматизмом?

Как справиться с астигматизмом?

Счастливо, современная медицина предлагает несколько видов и методов коррекции астигматизма, которые помогут вам восстановить четкое зрение:

Очки: это самый распространенный и доступный способ коррекции астигматизма. Очки с астигматическими линзами корректируют искажение изображения и обеспечивают ясное видение. Однако, некоторые люди могут испытывать дискомфорт или неудобство при использовании очков.

Контактные линзы: специальные астигматические контактные линзы также могут использоваться для коррекции астигматизма. Они размещаются непосредственно на глазе и обеспечивают более естественное и комфортное зрение, поскольку они движутся вместе с глазом.

Лазерная коррекция зрения: современные технологии позволяют проводить лазерную коррекцию астигматизма. Хирургическая процедура, называемая LASIK, использует лазер для коррекции формы роговицы и улучшения зрения. Лазерная коррекция зрения является безболезненной и является эффективным способом борьбы с астигматизмом.

Хирургическая коррекция: в некоторых случаях, когда очки, контактные линзы или лазерная коррекция не дают достаточного результата, может потребоваться хирургическая коррекция астигматизма. Хирургическое вмешательство включает в себя изменение формы роговицы или замену ее на искусственную линзу.

Независимо от выбранного способа коррекции астигматизма, важно проконсультироваться с опытным офтальмологом или специалистом по зрению, чтобы определить наилучший вариант для вашего случая. Помните, что правильная коррекция астигматизма поможет вам улучшить качество жизни и наслаждаться ясным зрением.

Что такое астигматизъм?

Что такое астигматизъм?

Астигматизъмът е очен дефект, който засяга много хора по света. Това състояние се характеризира със слабо разпознаване на известни линии или точки и е резултат от неправилната кривина на роговицата или оцветноядрата на окото. В резултат на астигматизма, светлината не се фокусира правилно върху ретината, като предизвиква размазване и нарушава яснотата на видимите обекти.

Едната форма на астигматизъмът е позната като “коефициентна астигматизъм”, където лицето има правилна корекция на зрението в един от осите на виждане, но в друга ос при неясна автокорекция.

Другата форма на астигматизъмът е “некоефициентна астигматизъм”, където различните оси на виждане са различно коригирани.

Корекцията на зрението при астигматизъмът може да се постигне чрез различни методи като носене на специални контактни лещи или очила, както и чрез хирургически интервенции като лазерна корекция на астигматизъма или факична интраокулярна леща при астигматизъм.

За да бъде поставена правилна и точна диагноза и определена подходяща корекция на зрението, е препоръчително да се консултирате с оптициан или офталмолог.

Популярни методи за корекция на астигматизъм

Астигматизмът е често срещана отклонение на зрението, което може да засегне ясността на образите и да предизвика разграничение в зрителното поле. Щастливо, съвременната медицина предоставя различни методи за корекция на астигматизма, които могат значително да подобрят зрението.

Ето някои от най-популярните методи за корекция на астигматизма:

1. Регулиращи очила: Това са специални очила, които се изработват индивидуално за всяка личност и имат лещи, които коригират астигматичната грешка. Регулиращите очила позволяват да се вижда ясно и контурите на обектите да са по-остри.

2. Контактни лещи: Контактните лещи също могат да бъдат използвани за корекция на астигматизма. Те са невидими и удобни за носене, като предоставят ясно зрение без да очертаят очите. Има различни типове контактни лещи, които могат да коригират астигматизма, включително твърди, меки и торически лещи.

3. Хибридни лещи: Хибридните лещи комбинират предимствата на контактните и очилата. Те имат по-твърда централна зона за корекция на астигматизма и по-меки клиновидни части, които предоставят комфортно носене.

4. Рефрактивна хирургия: Рефрактивната хирургия е процедура, при която лекарят променя формата на роговицата, за да премахне или намали астигматичната грешка. Някои от популярните методи за рефрактивна хирургия включват ЛАСИК (лазерно помощна в кератомилеза), PRK (фото рефрактивна кератектомия) и Фемтолазерна асистирана интрастомална корнеална кератопластика (FemtoLASIK).

5. Имплантиране на факични лещи: Този метод използва имплантиране на допълнителни лещи в окото, които коригират астигматизма. Изборът на факични лещи е подходящ за пациенти, които имат висока стойност на астигматизма или имат други зрителни проблеми, които не могат да бъдат коригирани с оптичните методи.

В зависимост от степента на астигматизма и личните нужди на пациента, лекарят ще препоръча подходящия метод за корекция. Винаги е важно да се консултирате с квалифициран лекар, преди да изберете метод за корекция на астигматизма.

Как изберем правилния метод за корекция?

1. Запознайте се с вашите опции:

Съществуват различни методи за корекция на зрението при астигматизъм, като носене на очила, контактни лещи, операция с лазер или имплантиране на факични лещи. Всеки метод има свои предимства и недостатъци, затова е важно да разберете кои от тях са подходящи за вас.

2. Консултирайте се с оптик или лекар:

Ако имате астигматизъм и се нуждаете от корекция, най-добре е да се консултирате с оптик или лекар. Те ще ви помогнат да разберете кои методи за корекция са подходящи за вас, като вземат предвид вашите нужди, медицинската история и финансовите ви възможности.

3. Разгледайте предимствата и недостатъците:

Всеки метод за корекция има свои предимства и недостатъци. Носенето на очила е най-едноставният и икономичен начин за корекция, но може да бъде неудобно при активни дейности. Контактните лещи предлагат по-добра видимост и свобода на движение, но изискват по-голяма грижа и поддръжка. Операциите с лазер могат да ви освободят от очилата или лещите, но са скъпи и съществуват рискове. Имплантирането на факични лещи предлага дълготраен и натурален резултат, но е нужно хирургическо вмешателство.

4. Вземете предвид личните си предпочитания и нужди:

Когато избирате метод за корекция, трябва да вземете предвид вашите лични предпочитания и нужди. Размислете за вашето ежедневие, активности и бъдещи планове, както и за вашата финансова ситуация. Изберете метод, който ще ви гарантира най-добра видимост, комфорт и удовлетворение.

Важно е да се отбележи, че тези съвети са само насоки, а не медицински съвети. Винаги се консултирайте с лекар за подробна информация.

Преимущества и ограничения разных методов коррекции астигматизма

Метод Преимущества Ограничения
Очки
 • Простота использования – можно легко надеть и снять по необходимости;
 • Можно использовать в повседневной жизни без ограничений;
 • Возможность выбора различных стилей и дизайна.
 • Могут вызывать дискомфорт или ощущение “маски” на лице;
 • Потенциальный риск потери или повреждения очков;
 • Необходимость регулярного обследования для проверки точности их исправления.
Контактные линзы
 • Естественный вид – не меняют внешность и не ограничивают поле зрения;
 • Удобны в использовании при активных видах спорта или физической активности;
 • Могут быть подобраны индивидуально для каждого пациента.
 • Требуется соблюдать особую гигиену и правила ношения;
 • Может возникнуть аллергическая реакция или сухость глаз;
 • Не подходят для некоторых людей с определенными структурными особенностями глаза.
Лазерная коррекция
 • Безболезненная процедура, которая минимизирует реабилитационный период;
 • Позволяет достичь оптимального зрения сразу после операции;
 • Исправляет астигматизм постоянно, без необходимости использования очков или линз.
 • Могут быть ограничения по состоянию здоровья или структурным особенностям глаза;
 • Возможны редкие осложнения, такие как сухость глаз или затемнение зрения;
 • Требуется прохождение предварительного обследования и соответствующая подготовка.

Конечный выбор метода коррекции астигматизма должен быть сделан совместно с офтальмологом, учитывая особенности зрения и физиологии глаза каждого пациента. Независимо от выбранного метода, цель коррекции астигматизма заключается в восстановлении четкого и резкого зрения для улучшения качества жизни.

Полезна информация за здравословен живот