Късогледство – основни причини, симптоми и лечение на разтегателни очи

Късогледството е разпространено очно състояние, при което човекът има затруднения виждането на далечни обекти. Това е резултат от некоректната фокусираност на светлина върху ретината, която се намира в задната част на окото. Късогледството може да бъде наследено или да се развие с времето поради различни причини.

Причините за развитието на късогледство могат да бъдат генетични, околешки или комбинация от двете. Главните фактори на риск включват наследственост, продължително излагане на очите на близки обекти като книги или компютри, липса на слънчева светлина и лоша хигиена на виждането. Също така, някои медицински състояния като диабет, глаукома и катаракта могат да допринесат за развитието на късогледство.

Симптомите на късогледство включват замъглено виждане на далечни обекти, нужда от скупчване на очите, за да се фокусира върху близки обекти, често главоболие или умора при четене или работа на компютър и напрегнатост в очите. Ако изпитвате подобни симптоми, е важно да се консултирате с оптик или офталмолог, който да ви помогне да получите правилното лечение.

Лечението на късогледство може да включва носене на очила или контактни лещи, които да компенсират небаланса в фокуса на светлина върху ретината. Оптикът или офталмологът ще направи необходимите изследвания и ще ви предложи подходящият вариант за лечение спрямо индивидуалните ви нужди и предпочитания. При други случаи може да се препоръча лазерна корекция или хирургическа интервенция, която да промени формата на роговицата и да подобри фокусирането на светлината върху ретината.

Причини за късогледството

Късогледството е разпространено нарушение на зрението, което води до несъгласуваност между фокусираните и разстоянието на оптичната система на окото. Това се дължи на няколко причини, които могат да бъдат наследствени или придобити. Ето някои от най-честите причини за развитие на късогледството:

Причина Описание
Генетика Наследената предразположеност е чест причинител на късогледството. Ако родителите имат това нарушение на зрението, вероятното е да го наследите и вие.
Очни заболявания Различни заболявания на очите, като например глаукома или катаракта, могат да предизвикат късогледство.
Промени във формата на окото Ако формата на окото не се развива правилно, това може да доведе до късогледство. Например, извита роговица или по-къса от обичайната очна основа могат да бъдат причини за пропускане на фокуса.
Употреба на електронни устройства Дългото време, прекарано пред компютър, телевизор или мобилен телефон, може да доведе до късогледство, особено при деца и млади хора.

Въпреки че причините за късогледство могат да бъдат различни, важно е да се консултирате с оптометрист или околоофталмолог, ако се сблъскате със симптоми на нарушено зрение. Те ще бъдат в състояние да направят точна диагноза и да ви предложат подходящо лечение.

Какво е късогледство?

Какво е късогледство?

Късогледството е очно заболяване, при което човекът има трудности при виждането на предмети, разположени на далечина. Това се дължи на дефект в оформлението на очния обектив или в дължината на очното съсредоточаващо място.

Нормалното зрение позволява ясно виждане както на близо, така и на далечина. В случай на късогледство, очният обектив не успява правилно да фокусира светлината на равните повърхности на съсредоточаване, което води до размазване на изображенията.

Най-честите симптоми на късогледство са:

– Честа нужда от смущение на очите, за да бъде разпознат предметът на далечината;

– Размазване и нечеткост на изображенията на далечината;

– Главоболие и напрежение в зрителния нерв;

Късогледството може да се лекува чрез носене на очила или контактни лещи, които помагат за корекция на фокусирането на светлината на далечина. Възможно е и хирургическо лечение, като корекцията на дължината на очното съсредоточаващо място.

Симптоми на късогледство

Късогледството, наречено и миопия, е очно състояние, при което човекът има затруднение да вижда ясно предмети, разположени на далечина. Това е едно от най-често срещаните състояния на зрението и може да се развие през детството или пък по време на тийнейджърските години.

Някои от най-честите симптоми на късогледство включват:

 • Затруднение да се фокусира на предметите, които се намират на далечина
 • Често мъркане, непрекъснато движение на очите, като се опитват да видят по-ясно
 • Главоболие след продължително време, прекарано в четене или работа на компютър
 • Мъгляво виждане или размазване на предметите на далечина
 • Затруднено опознаване на лица или предмети в голямо разстояние

Ако забележите някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с оптометрист или офталмолог, за да ви направи професионална преглед и да ви предложи подходящо лечение.

Видове късогледство

Късогледството е разделено на няколко видове в зависимост от причината или състоянието, което го предизвиква. В тази статия ще разгледаме някои от основните видове късогледство:

 1. Миопия: Това е най-често срещаният вид късогледство. При миопията, окото види неясно предмети на далеч и ясно предмети на близо. Това е поради фокусирането на светлината преди сетивните клетки в ретината, вместо върху тях.
 2. Хиперметропия: Това е вид късогледство, при което окото види неясно предмети на близо и ясно предмети на далеч. При хиперметропията, светлината не се фокусира достатъчно на ретината, а зад нея.
 3. Астигматизъм: Това е вид късогледство, при което окото не може да фокусира светлина последователно на различни места на ретината. При този вид късогледство, предметите изглеждат размазани и нечетки.
 4. Пресбиопия: Това е вид късогледство, което се появява с възрастта и засяга по-голямата част от хората след 40 години. При пресбиопията, окото губи способността си да фокусира на близки обекти поради намалена гъвкавост на очната леща.

Всеки от тези видове късогледство може да се диагностицира и лекува от оптичен специалист. Правилната диагноза и лечение са от съществено значение за поддържането на добро зрение и здравие на очите.

Диагностика на късогледство

Диагностика на късогледство

За диагностика на късогледство е важно да бъде извършен професионален офталмологичен преглед. Експертът ще използва различни методи и инструменти, за да установи наличието и степента на късогледството.

Един от основните методи за диагностика на късогледство е рефрактометрията. Това е процедура, при която се измерва рефракцията на светлинните лъчи, които минават през очите. Пациентът трябва да гледа през специален уред, който може да коригира различните грешки в рефракцията.

Допълнителни диагностични методи могат да бъдат използвани, включително:

 • Осветителен концентрационен проба
 • Тест за оказание / скриване на контактни лещи
 • Преглед на очното дъно

Експертът ще прецени симптомите и резултатите от диагностичните тестове, за да излезе с точна диагноза за късогледство и определи степента му. Тази информация ще помогне на лекаря да предпише подходящо лечение.

Късогледство при деца

Късогледството е очно заболяване, което може да засегне и децата. То се характеризира с трудности при фокусиране на близки обекти и разпознаване на детайли на далечни обекти. Тази проблема обикновено се дължи на нарушена форма или дължина на очния глобус.

Симптомите на късогледството при децата могат да включват:

 • Често триене на очите;
 • Напрегнатост или главоболие след продължително четене или писане;
 • Затруднение при четене от дъска в училище;
 • Замъгляване на обекти на разстояние;
 • Постоянно намръщване или скриване на очите при гледане на близък обект.

Ако родителите забелязват подобни симптоми при техните деца, трябва незабавно да се консултират с офталмолог. Диагнозата на късогледство се установява посредством очен преглед, като се измерва диоптъра на очната леща.

Лечението на късогледството при децата е важно, за да се предотврати по-нататъшно увеличение на диоптъра и да се осигури добро зрение през целия живот на детето. Обикновено се използват очила или контактни лещи за корекция на зрението. В някои случаи, когато късогледството е много напреднало, може да се препоръча оперативно лечение.

Важно е да се отбележи, че при деца растежните процеси на очния глобус влияят на напредването на късогледство и затова редовното следене от офталмолог е от съществено значение.

Важността на правилно избрани очила

Изборът на правилните очила за късогледство е от съществено значение за подобряване на зрението и предотвратяване на допълнителни проблеми. Ето няколко причини защо правилно избраните очила са от съществено значение:

 1. Корекция на зрението: Очилата, които са направени специално за късогледство, ви позволяват да видите ясно и остри срещу разстоянията които ви създават проблеми.
 2. Намаляване на окото: Ако носите очила, които не са подходящи за вашата късогледство, може да усиливате фокуса си и заставите мускулите на окото ви да се уморят. Това може да доведе до окото, главоболие и дори замъгляване на виждането.
 3. Комфорт при носене: Ако вашият късогледство не се коригира правилно, може да се чувствате дискомфорт при носенето на очила. Правилните очила ще ви осигурят комфорт и ще ви позволят да ги носите дълго време без проблеми.
 4. Предотвратяване на допълнителни проблеми: Носенето на правилно избрани очила за късогледство може да предотврати появата на допълнителни зрителни проблеми като миопичен замъгляване или летящи черти върху видимостта.

Важно е да се консултирате с оптик или офталмолог за правилното измерване на вашия късогледство и избора на подходящияти очила. Носенето на неподходящи очила може да доведе до допълнителни зрителни проблеми и увреждане на очите.

Лечение на късогледство

Лечение на късогледство

Лечението на късогледството може да включва няколко опции, в зависимост от степента на заболяването и индивидуалните нужди на пациента.

Един от най-често използваните методи за лечение на късогледство е носенето на очила или контактни лещи. Тези оптични помощни средства компенсират несъвършенствата във виждането и предоставят ясна и фокусирана снимка.

Алтернативен метод за корекция на късогледство е хирургическото лечение. Една от най-разпространените процедури е лазерна корекция, като PRK (фоторефрактивна кератектомия) и LASIK (лазерна ин ситу кератомилеусис). Тези методи работят премахвайки тънки слоеве от роговицата, за да променят формата на окото и да го насочат правилно.

Други методи за лечение на късогледство включват факична имплантация на водещи лещи и склерални контактни лещи. Факичната имплантация на изкуствени лещи се използва, когато има голяма късогледство или други фактори, които не позволяват лазерната корекция. Склералните контактни лещи са големи контактни лещи, които покриват цялата повърхност на окото и се използват при сложни случаи на късогледство.

При избора на метод за лечение на късогледство, е важно да се консултирате с оптичен специалист или офталмолог. Те ще ви направят подходящо изследване и ще ви препоръчат най-подходящите методи за вашето състояние.

Профилактика на късогледство

Въпреки че късогледство е предимно наследствено заболяване, съществуват няколко метода за намаляване на риска от неговото развитие.

Следване на пълноценен режим на работа и почивка: Важно е да се осигури достатъчно време за отдих, особено за очите. Редовните почивки от работа и използването на методи за релаксация на очите, като честото прекъсване на дълготрайни зрителни дейности и правилната осветеност в работната среда, могат да помогнат за предотвратяване на късогледство.

Правилна хигиена на очите: Редовното измиване на очите с чиста вода може да помогне за поддържане на здравето на очите и предотвратяване на развитието на късогледство.

Хранителна диета, богата на хранителни вещества: Съществува връзка между хранителната диета и заболяванията на очите. Консумирането на храни, богати на витамини A, C и E, като моркови, ягоди и спанак, може да помогне за поддържане на здравите очи и предотвратяване на развитието на късогледство.

Умерено използване на електроника: Излагането на очите на продължителна светлина от екрани на компютри, телефони и телевизори може да увеличи риска от късогледство. Затова е важно да ограничите използването на електроника и редовно да правите паузи, за да почиват очите.

Важно е да се отбележи, че профилактиката сама по себе си не може да определи дали някой ще развие късогледство, но може да помогне за намаляване на риска и подобряване на здравето на очите.

Полезна информация за здравословен живот