Миопичният астигматизъм и неговото въздействие върху зрителната функция и жизненото качество на пациентите

Миопичен астигматизъм

Миопият астигматизъм е усложнено зрително нарушение, характеризиращо се с фокусна грешка на окото и нарушаване на способността да се вижда ясно на разстояние, както и на близко. Този астигматизъм обикновено възниква, когато формата на роговицата или на око (предната повърхност) е нередовна, като резултатът е нарушаване на фокусната способност на окото.

Симптомите на миопичния астигматизъм са свързани с нарушаване на допълнителните следи на астигматичното око. Тези симптоми включват замъглено зрение както на разстояние, така и на близко, главоболие, замъгляване на контурите на обекти и умора при гледане на дълго време.

Причините за миопичния астигматизъм обикновено са генетични, като нарушението се наследява от родители на децата им. Въпреки това, околната среда и изложението на учащите се към вечерно четене, дълги часове пред компютър или телевизор, могат също да влияят на развитието на миопия и астигматизъм.

Лечението на миопичния астигматизъм обикновено включва носене на очила или контактни лещи, които компенсират за фокусната грешка на ока. В някои случаи, когато диоптърите са по-високи или когато пациентът е на напреднала възраст, може да бъде необходима хирургическа корекция с помощта на лазерна операция.

Какво е миопичен астигматизъм?

Какво е миопичен астигматизъм?

Миопичен астигматизъм е вид астигматизъм, при който засяването на светлината в окото е дифузно. Тази състояние може да причини размита и неясна портативност на обекти от близко разстояние. Това означава, че хората с миопичен астигматизъм имат затруднения в изострянето на предмети, намиращи се на близко разстояние.

При миопичния астигматизъм, очното мускулно влакно, което контролира формата на радиалната мускулна мембрана, не успява да свива равномерно. Това води до нарушение в изострянето на светлината в окото, което в крайна сметка довежда до размит проблем със зрението.

Миопичният астигматизъм може да се прояви в средна или тежка форма и да засегне и двете очи. Симптомите включват затруднение при фокусирането на предмети от близко разстояние, често мигащи или размити обективи и временно острота на зрението.

Лечението на миопичния астигматизъм включва носене на специални лещи или контактни лещи, които коригират изкривяването на радиалната мускулна мембрана. В някои случаи може да се извърши и операция, за да се промени формата на мембраната и да се подобри изострянето.

Симптоми на миопичен астигматизъм

Ето някои от симптомите, свързани с миопичния астигматизъм:

  • Нежелание да гледаш в близки обекти: Лицата с миопичен астигматизъм могат да избягват използването на близки обекти, като книги или компютърни екрани. Това може да бъде резултат от замъгления зрение или трудности в фокусирането на образите в близост до очите.
  • Понижена острота на зрението на далечината: Лицата с миопичен астигматизъм често имат затруднения във виждането на далечни обекти. Те може да видят неясни или размити снимки, когато гледат в далечината.
  • Виждане на двоен или размит образ: Поради астигматизма, лицата с миопичен астигматизъм може да виждат двоен или размит образ, когато гледат предмети на близка или далечна разстояние.
  • Очна умора или главоболие: Понеже миопичният астигматизъм предизвиква усилен напрежение на очите, то може да причини умора, затруднено фокусиране и главоболие след продължително гледане на източници на светлина или близки обекти.
  • Слаба видимост при ниската осветеност: Лицата с миопичен астигматизъм обикновено имат по-трудно време да виждат ясно при ниската осветеност. Те може да изпитват затруднения при водене на превозно средство през нощта или при недостатъчна осветеност.

Ако имате подобни симптоми, е важно да потърсите консултация с оптик. Те ще може да предложат подходящо лечение или средства за корекция на виждането, които ще ви помогнат да се справите с миопичния астигматизъм.

Причини за миопичен астигматизъм

Миопичният астигматизъм е вид очна грешка, която се проявява със затруднение на яснотата на далечината. Причините за миопичния астигматизъм са многофакторни и могат да бъдат наследствени или средовни.

  • Наследствени фактори: Миопичният астигматизъм често се предава от родителите на децата. Ако един от родителите има тази очна грешка, шансовете за нейното наличие са по-високи.
  • Употреба на електронни устройства: Дългото излагане на екраните на компютри, смартфони и телевизори може да насърчава развитието на миопичен астигматизъм, особено при децата.
  • Недостатъчна активност на очите: Ако очите не се използват редовно и правилно, може да се развие миопичен астигматизъм. Излагането на очите на дълго време на една и съща дистанция без промяна виждането стимулира растежа на призматичния прелом, който води до миопичен астигматизъм.
  • Висока употреба на близки предмети: Използването на близки предмети, като научни книги, компютри и мобилни телефони без подходящо осветление и позиция на очите може да причини миопичен астигматизъм.

Тези са само някои от причините, които могат да допринесат за развитието на миопичен астигматизъм. Важно е да се посети очен специалист, който може да определи точната причина и да предложи подходящо лечение или корекция.

Лечение на миопичен астигматизъм

Лечение на миопичен астигматизъм

Лечението на миопичния астигматизъм може да включва комбинация от методи и процедури, които целят коригиране на дефекта във виждането и подобряване на качеството на зрението. В зависимост от степента на астигматизма и миопията, индивидуалното лечение може да се различава.

Един от популярните методи за корекция на миопичния астигматизъм е носенето на контактни лещи. Те могат да бъдат меки или твърди и осигуряват ясно зрение, като компенсират астигматичните дефекти. При избор на контактни лещи, важно е да се консултира с оптометрист или офталмолог, които ще препоръчат най-подходящия тип и размер на лещите.

Хирургическото лечение също е възможен вариант за коригиране на миопичния астигматизъм. Лазерната корекция на зрението, известна още като LASIK, може да бъде използвана за премахване на прекомерната кривина на роговицата, която е причина за астигматизъм. Този метод е много ефективен и има дълготраен ефект.

Оптоалестетиката може също да се използва за корекция на миопичния астигматизъм. Това е метод, при който се използва специална оптична леща, която изравнява астигматичните компоненти на орбитата. Оптоалестетичната корекция е постоянно решение за астигматизма и позволява на пациента да има ясно зрение без нужда от носене на контактни лещи или очила.

Всеки пациент с миопичен астигматизъм трябва да се консултира с оптометрист или офталмолог за получаване на индивидуална препоръка за лечение. Важно е да бъдат спазени препоръките и редовно да се правят проверки на зрението, за да се гарантира ефикасността на лечението и подобрение на зрителната функция.

Полезна информация за здравословен живот