Причини за бързото влошаване на моя зрениe и как да го предотвратя

Модерният начин на живот и зависимостта от екраните са привлечени към себе си нашето внимание и направили гледането на разстояние една от честите причини за влошаването на зрението ни. Независимо дали сте в офиса, у дома или на открито, вероятно все повече време прекарвате в преден план на компютърен екран, таблет или телефон.

Това повлиява върху състоянието на вашите очи и води до зрителни проблеми като далекозорост, близкозорост или напрегнатост на очите. Пристатият и дълготрайният влияние на екраните може не само да увеличи риска от развитие на различни зрителни нарушения, но също така да ускори техния процес.

На този фон е важно да се погрижите за своите очи и да научите как да ги поддържате в здраво състояние. Затова в настоящата статия ще се запознаете с някои от причините, поради които вашето зрение може да се влоши бързо, както и със съветите, които можете да следвате, за да го подобрите и поддържате в оптимална форма.

Защо видимостта бързо се влошава?

1. Наследствени фактори:

Ако в семейството ви има случаи на определени очни заболявания, като например далекогледство, близообразие, глаукома или катаракта, съществува вероятността и вие да развиете подобни проблеми със зрението си.

Съвет: Заказване на периодичен преглед на очите при оптик или очен лекар, за да се изследват потенциални рискове и да се предприемат необходимите мерки за запазване на здравето на очите.

2. Миг за очи:

Дневната ни рутина включва дълго време пред компютърни екрани, телевизори и мобилни телефони, което може да доведе до умора и напрежение на очите. Това може да доведе до временно влошаване на зрението.

Съвет: Правете редовни паузи и използвайте техники за релаксация на очите, като например упражнения за разглаждане и отдалечаване на погледа.

3. Застаряване на очите:

С преминаването на времето очите ни започват да губят своята еластичност и функционалност. Това може да доведе до влошаване на зрението и по-трудно приспособяване към различни разстояния.

Съвет: Посещаване на очен лекар редовно и извършване на необходимите изследвания и тестове за откриване и лечение на възможни очни заболявания.

4. Употребата на неподходящи корекционни очила или контактни лещи:

Носенето на неправилно подбрани очила или лещи може да доведе до проваляне на зрението и дори до увреждане на очите. Такива ситуации се случват, когато не се посещава очен специалист и се избира очилната рамка или лещи на базата на лични предпочитания или нежелание да се троши време и пари.

Съвет: Винаги се консултирайте с оптик или очен лекар, за да подберете правилните корекционни очила или контактни лещи в зависимост от вашите нужди и защитете зрението си.

5. Неправилна храна и липса на хранителни вещества:

Недостигът на витамини и хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето на очите, може да доведе до влошаване на зрението. Например, липсата на витамин A може да доведе до нощна слепота, а кисорбиновата киселина помага за предотвратяване на окисляването на очите и напредването на макулната дегенерация.

Съвет: Създайте разнообразна и богата диета, включваща зеленчуци, плодове, риба и яйца, които са източници на витамини и минерали полезни за очите.

Причини за влошаване на зрението

Съществуват множество причини, които могат да допринесат за влошаване на зрението. Тук са някои от най-честите:

 1. Дългото излагане на очите на компютърен или мобилен екран – това може да доведе до умора на очите и сухота. Препоръчва се да се правят редовни паузи и да се използват специални очила за компютър.
 2. Генетични фактори – наследствеността може да влияе на зрението и да предразполага към увреждане.
 3. Липса или недостатъчно усвояване на хранителни вещества – недостатъчното консумиране на храни, богати на витамини и минерали, може да доведе до проблеми със зрението.
 4. Използване на неподходящи очила или контактни лещи – носенето на неправилно избрани очила или лещи може да предизвика напрежение и дразнене на очите.
 5. Консумиране на алкохол и тютюн – това може да доведе до влошаване на зрението и нарани очите.
 6. Диабет – хора, страдащи от диабет, имат повишена вероятност да се сблъскат с проблеми със зрението, като например диабетна ретинопатия.
 7. Повреди и инфекции – травми или инфекции на очите могат да доведат до нарушаване на зрението.
 8. Умствена или физическа напрегнатост – стресът и напрежението могат да повлияят на зрението и да предизвикат временно влошаване на зрителните способности.

Всяка от тези причини изисква индивидуално внимание и консултация с оптик или офталмолог. Редовните проверки на зрението и подходящи мерки за грижа за очите са от съществено значение за поддържане на здраве и добро зрение.

Какви съвети можем да следваме?

 • Използвайте защитни очила при работа или излагане на вредни вещества и условия.
 • Редовно поддържайте офталмологичния си преглед и следвайте препоръките на вашия лекар.
 • Ограничете времето, което прекарвате пред екрани на компютри, телефони и телевизори.
 • Избягвайте да четете в слаба или неподходяща светлина.
 • Правилно балансирайте вашата диета, като включите храни, богати на витамини и антиоксиданти.
 • Правете редовни паузи при дълготрайна работа, за да отдъхнете очите си.
 • Възможно най-малко пушете и избягвайте пасивното пушене.
 • Използвайте правилния тип и сила на очила или контактни лещи, при необходимост.
 • Избягвайте триенето на очите и предметите, които могат да ги дразнят.
 • Спазвайте добра хигиена на очите и използвайте подходящи продукти за почистване.

Спазването на тези съвети може да помогне в поддържането на здравето на вашите очи и да намали риска от влошаване на зрението. Все пак, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар или оптометрист, ако имате въпроси или проблеми със зрението си.

Агресивното използване на компютър

С нарастването на технологичния напредък и разширяването на дигиталната ера, много хора започват да използват компютри за продължителни периоди от време. Този вид агресивно използване на компютъра може да има отрицателен ефект върху зрението и да доведе до бързото му влошаване.

Една от основните причини за това е фактът, че компютрите излъчват вредни сини светлини, които допринасят за развитието на очни проблеми. Дългото излагане на синя светлина може да доведе до преумора на очите, сърбеж, сухота и зачервяване на очите. Тези симптоми обикновено прогресират и могат да доведат до по-сериозни проблеми като астигматизъм и миопия.

Освен това, когато работим пред компютър, склонни сме да разглеждаме екрана близо до очите си. Това натоварва мускулите на очите и ги прави уморени. В резултат на това, зрението може да се влоши и да се появят различни проблеми като диплопия (допълнително зрение) и трескави очи.

За да предотвратите влошаването на зрението ви от агресивното използване на компютър, е важно да следвате някои съвети:

1. Пазете си разстоянието. Дръжте екрана на компютъра на разстояние от около 50 сантиметра от очите си. Това ще намали напрежението върху зрението и ще помогне за предотвратяване на умората.
2. Правете си редовни почивки. Организирайте си време за кратки почивки през работния си ден. Използвайте метода 20-20-20: всяка 20-а минута гледайте нещо на разстояние от 20 фута (около 6 метра) за около 20 секунди. Това ще помогне на очите ви да се отпуснат и да се предотврати умората.
3. Настройте яркостта и контраста на екрана. Прекалено яркият или тъмният екран може да натоварят очите. Затова е важно да настроите яркостта и контраста спрямо условията на околната среда и предпочитанията си.
4. Използвайте филтри за синя светлина. Поставянето на филтър за синя светлина на екрана на вашия компютър може да намали излагането на вредни светлини и да помогне за предотвратяването на развитието на очни проблеми.

Спазването на тези съвети и вземането на мерки за предотвратяване на умората и напрежението върху очите ще ви помогнат да предпазите зрението си от агресивното използване на компютър и да го запазите в добро състояние.

Лоша храна и неправилно хранене

Лоша храна и неправилно хранене

Нашият начин на хранене може да има значително влияние върху здравето на нашите очи. Неправилното хранене и консумирането на лоша храна може да доведе до ускорено влошаване на зрението.

Една от основните причини за загуба на зрение е недостатъчното консумиране на хранителни вещества, които са необходими за поддържане на очите здрави. Антиоксидантите като витамините А, С и Е, както и минерали като цинк и селен, помагат да се предпазят очите от свободните радикали и оксидативния стрес, които могат да причинят увреждане на очните тъкани.

Консумацията на прецесирани храни, богати на наситени мазнини и захари, може да доведе до намалена популация на антиоксидантите в организма и да повиши риска от развитие на очни проблеми като макулна дегенерация и катаракта.

Освен лошата храна, неправилното хранене и неподходящите хранителни навици също могат да създадат проблеми за зрението. Прекалената консумация на алкохол, никотин и кофеин може да доведе до сухи очи и повишен риск от развитие на очни инфекции и възпаления.

Затова, за да поддържате зрението си здраво, е важно да бъдете внимателни с хранителните си избори и да се съсредоточите върху консумацията на свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, яйца, ядки и семена. Освен това, е добре да се избягва употребата на тютюн, алкохол и прекаления прием на кафе.

Правилното и здравословно хранене може да помогне за подобряване на зрението и да предпази очите от увреждания, което ще ви позволи да се насладите на ясна и остра видимост дълго време.

Недостатъчно използване на очилата

Една от основните причини за влошаване на зрението е недостатъчното използване на прописани очила. Много хора възприемат очилата като временно решение на проблема със зрението и ги носят само при определени случаи, като четене или шофиране. Това обаче може да доведе до допълнителни проблеми и по-бързо прогресиране на очните заболявания.

Очилата са предписани от лекар и трябва да се носят в съответствие с указанията му. Те помагат на очите да фокусират светлината правилно върху ретината и това намалява напрежението върху очите. Но когато не носим очилата, очите трябва да се опитат да коригират проблема сами, като ненатоварватите мускули на окото се опитват да променят формата на сниманата светлина. Това се нарича акомодация и изисква допълнително напрежение и усилие от очите.

Недостатъчното използване на очилата може да доведе до наблюдаване на следните симптоми:

 • Главоболие
 • Слабо зрение
 • Умора на очите
 • Затруднено фокусиране
 • Скулещо или шиене около очите

Ако усещате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с офталмолог и да прегледате зрението си. Вероятно ще Ви бъдат предписани очила или промяна в съществуващата ви корекция на зрението. Важно е да следвате указанията на лекаря и да носят очилата си редовно, за да намалите риска от допълнителни проблеми със зрението.

Излагане на очите на силна светлина

Излагането на очите на силна светлина може да допринесе за влошаване на зрението. Когато очите се изложат на опасно високо ниво на светлина, това може да доведе до неприятни симптоми и дори до увреждане на очите.

Силната светлина, както от слънцето, така и от изкуствени източници като фарове на автомобили, LED осветление и компютърни екрани, може да причини временно заслепяване, слабост на очите и главоболие. Повтарящото се излагане на силна светлина може да причини постоянни увреждания като макулна дегенерация и катаракта.

За да предпазите очите си от излагане на силна светлина, следвайте следните съвети:

 • Използвайте слънчеви очила с UV защита: Когато излизате на слънце, носете слънчеви очила, които предлагат защита от вредните UV лъчи.
 • Ограничете времето, прекарано пред компютърен екран: Ако работите пред компютър за продължителни периоди, поставете антирефлексно покритие на екрана и направете честни паузи, за да отпуснете очите си.
 • Регулирайте осветлението на вашия работен плот: Поддържайте равновесие между ярката светлина на екрана и околната осветеност, за да намалите напрежението върху очите си.
 • Избягвайте гледането на ярки светлини директно: Избягвайте да гледате непосредствено слънцето или други силни светлини, особено в продължение на дълъг период от време.

Ако забележите някакви промени във виждането си или имате неприятни симптоми, е важно да потърсите медицинска помощ. Очите ви са безценни и трябва да се грижите за тях, за да запазите добро зрение през целия живот.

Генетика и стареене

Възможно е забележителната промяна във вашия зрителен фокус да е свързана с генетиката и стареенето. Генетичните фактори могат да играят ролята на ключов играч в зрителното намаляване с възрастта.

Когато един човек заради своите генетични предпоставки старее, може да се случи да се появят промени, които засягат зрението му. Например, може да започне да изпитва затруднения с различаването на цветове, пречупването на светлинните лъчи или фокусирането на предмети на различни разстояния.

Стареенето може също да причини сухота на очите. С годините, двете главни възрастови фактора, които влияят на забавянето на мигавиците и намаляват производството на сълзи, предизвикват появата на сухи очи, като резултатна иритация и раздразнение.

Наличието на генетична предразположеност може да окаже и влияние върху опасността от определени заболявания на очите, като например катаракта или глаукома. В някои случаи, по-възрастните хора с генетична наследственост на тези условия могат да имат по-висок риск от развиването им.

Въпреки че се вярва, че генетиката играе роля във влошаването на зрението, особено с възрастта, все още не са направени достатъчно изследвания и не се разполага с конкретни научни данни, които да потвърждават напълно тази зависимост.

Важно е да се отбележи, че дори ако сте склонни към зрително намаляване поради генетични фактори, все още можете да предприемете определени мерки, които да помогнат да запазите зрението си. Например, редовни проверки на очите, здравословен начин на живот и правилно хранене, както и избягване на излагане на прекомерно количество UV лъчи, могат да бъдат полезни за поддържане на добро зрение въпреки генетичните предразположености и стареенето на организма.

Отсъствие на редовни проверки на очите

Редовният преглед на очите е от съществено значение за поддържането на добро зрение и предотвратяването на бързото влошаване на зрението. Много хора обаче пренебрегват тази основна процедура и избягват да посещават оптометриста, особено ако не се сблъскват с проблеми или симптоми на зрителното си здраве.

Точността на зрението може да се промени с времето и безсрочно носене на очила или контактни лещи, без преглед може да доведе до сериозни последици. Оптометристът е професионал, който може да изследва очите ви, да открие потенциални проблеми и да предостави насоки за оптималното грижа за очите.

Редовните проверки на очите ви позволяват да проследите потенциалното влошаване и да предприемете необходимите превантивни мерки, които могат да забавят прогреса на очните заболявания. Тези проверки не винаги са свързани с зрение, но също така са свързани с други аспекти на очното здраве, като например измерване на вътреочното налягане, изследване на фондуса на очите и проверка на нивото на зрение при различни разстояния.

Препоръчва се да се посещава оптометриста поне веднъж годишно , независимо от наличието на видими проблеми или симптоми на зрителното здраве.

Признаването и проследяването на промените във виждането ви е от съществено значение за поддържането на добро зрение. Не забравяйте, че зрението ви може да се промени постепенно, без да осъзнавате, и редовните проверки ще ви помогнат да забележите такива промени и да действате навреме.

Полезна информация за здравословен живот