Хората с астигматизъм – причини, симптоми и съвети за подобряване на зрението

Астигматизъмът е разпространено зрително разстройство, което засяга милиони хора по целия свят. Това състояние предизвиква дефект в кривината на окото, като резултатът е неспособност на око да изостри точки на фокус. Астигматизмът може да засегне както ближния, така и далечния фокус, което може да доведе до различни видове проблеми при зрението.

Причините за астигматизма могат да бъдат различни и се дължат на различни фактори. Един от основните фактори е генетиката. Ако имате членове от семейството си с астигматизъм, шансовете ви да развиете същото състояние са по-големи. Други причини могат да включват определени заболявания на очите или травми, които променят формата на роговицата. Носенето на лещи или очила, които не са подходящи за вас, може също да допринесе за развитието на астигматизма.

Симптомите на астигматизма могат да варират от леки до тежки и да се проявяват по различни начини. Често хората с астигматизъм имат затруднения с четенето и виждането на дребни детайли. Те също така може да изпитват проблеми с фокусирането и виделината при нощно време. Други симптоми могат да включват главоболие, умора или раздразнение на очите след продължително време на виждане. Ако имате подобни симптоми, е важно да се консултирате с оптик или лекар, за да получите правилната диагноза и лечение.

Методите за коригиране на астигматизма варират в зависимост от тежестта и личните ви нужди. Най-често срещаното решение е носенето на очила или контактни лещи, които коригират дефекта в кривината на окото и помагат за ясно виждане. За хората, които не желаят да носят очила или лещи, може да бъде възможно лазерно опериране за корекция на астигматизма. Тази процедура е известна като LASIK и предлага постоянно решение на проблема, като променя формата на роговицата с помощта на лазер.

Астигматизмът е условие, което може да влияе на ежедневния живот на хората. Затова е важно да се информирате за причините, симптомите и методите за коригиране на това зрително разстройство. Свържете се с вашия оптик или лекар, за да получите най-доброто лечение и да подобрите качеството на вашия живот.

Астигматизъм – дефиниция и причини

Астигматизъмът е очно заболяване, което се характеризира с неспособността на очите да фокусират светлината правилно върху сетивната област на ретината. Това състояние причинява наслояването на различни фокусни точки в различни плоскости, което води до изкривяване на изображението, виждането на размазани или неясни обекти и затруднения при различаването на детайлите.

Причините за астигматизма могат да бъдат генетични, власт надочен кривеж или нарушение в структурата на очната леща или роговицата. Генетиката играе ключова роля в определянето на склонността към развитието на астигматизма, като често се наследява от родителите. Власт надочен кривеж обикновено води до астигматизма от вида астигматически гиперопия, който е по-често срещан при хора с дълъг зрителен фокус. Нарушенията в структурата на роговицата или очната леща могат да предизвикат астигматизъм от вида астигматическа миопия, който е по-често срещан при хора с къс зрителен фокус.

Астигматизъм – видове и симптоми

Астигматизъмът е очно състояние, при което светлинният лъч не успява да се фокусира правилно на ретината, поради несъвършенства в формата на роговицата или на кристалината на окото. Съществуват различни видове астигматизъм, включително:

Астимгатизъм на роговицата (кераталният астигматизъм): Това е най-честият вид астигматизъм и се дължи на неправилната форма на роговицата. Вследствие на това, светлината се пречупва неправилно и създава изображение, което не е ясно и четко.

Астигматизъм на кристалината: Този вид астигматизъм е по-редкостен и се причинява от неправилната форма на кристалината, което предизвиква размазване на изображението.

Симптомите на астигматизъм могат да варират от леки до сериозни и включват:

– Замъглено или размазано зрение на близко и далечно разстояние

– Главоболие или напрежение около очите

– Често мигане и напрежение при четене или работа на компютър

– Бързо уморяване на очите при четене или шофиране

Астигматизмът може да се коригира с помощта на различни методи, включително носене на очила или контактни лещи, оперативно лечение или коригиране на диоптъра с помощта на лазерна хирургия.

Астигматизъм и наследственост

Астигматизмът може да бъде наследен от родители и да се предава от поколение на поколение. Генетичната предразположеност към развитие на астигматизъм се нарича фамилни астигматични. Често случаи на астигматизъм в семейството могат да повлияят и на развитието на астигматизъм при други членове на семейството.

При наследствения астигматизъм, дефектът във виденето се предава чрез гени от родителите на децата. Въпреки това, не винаги всички деца на астигматичните родители ще притежават този проблем със зрението. Рискът от развитие на астигматизъм е по-висок при децата, чиито родители също притежават астигматични. Наличието на астигматизъм при двамата родители повишава вероятността децата им да са астигматични, докато наличието на астигматизъм само при един от родителите намалява риска, но не го изключва напълно.

Тъй като астигматизмът е наследствена особеност, важно е родителите да следят зрението на децата си и да ги проверяват редовно от оптометрист. Ранната диагностика и надлежната грижа за зрението може да помогне в борбата с астигматизма и да предотврати развитието на други свързани с него проблеми.

Диагностика на астигматизъм

Диагностирането на астигматизъм е важна стъпка за правилното лечение и корекция на това зрително нарушение. Има няколко метода за диагностициране на астигматизъм, които специалистите използват за да определят степента на нарушението и да определят най-подходящите методи за корекция.

Един от методите за диагностициране на астигматизъм е рефрактометрията, която се използва за измерване на рефракцията на окото. Специалистът използва инструмент, наречен рефрактометър, за да измери как се пречупва светлината, когато минава през външната повърхност на окото. Тези данни се използват за определяне на наличието и степента на астигматизъма.

Друг метод, който се използва за диагностициране на астигматизъм, е кератотопографията. Този метод измерва формата на роговицата, като се използват специални инструменти и компютърен софтуер. Специалистът може да извлече подробна карта на повърхността на роговицата и да определи пречупването на светлината.

Методът на лабиране се използва и за диагностициране на астигматизъм. Очната леща с пресичащи линии се поставя на окото на пациента, а специалистът изследва като се наблюдава дали лентите остават ясни и правили за постоянно. Това помага за определянето на наличието и степента на астигматизма.

Лечение на астигматизъм

Астигматизъмът може да бъде успешно лечен и коригиран чрез няколко метода. В зависимост от степента и характеристиките на астигматизъма, лекарят може да препоръча следните методи:

 1. Очила: Очилата с коректиращи лещи са най-общоизползваният метод за корекция на астигматизъма. Лещите могат да бъдат изработени специално за нуждите на пациента и да осигурят ясно виждане.

 2. Контактни лещи: Контактните лещи също могат да бъдат изработени специално за корекция на астигматизъма. Те се поставят директно върху роговицата и осигуряват по-широк ъгъл на видимост в сравнение с очилата.

 3. Хирургически методи: В някои случаи, когато астигматизмът е твърде сериозен, лекарят може да препоръча хирургическо лечение. Лазерна корекция и имплантиране на факични лещи са някои от възможните хирургически методи.

Всеки пациент е различен и лекарят ще прецени най-подходящия метод за корекция на астигматизъма. Важно е да се отиде на професионална консултация и да се спазват указанията на лекаря, за да се постигне най-добър резултат и да се поддържа добро зрение.

Оптични методи за коригиране на астигматизъм

Астигматизмът е типично оптично състояние, което може да се коригира чрез няколко различни оптични методи. Тези методи варират в зависимост от степента на астигматизма и предпочитанията на пациента.

Ето някои от най-често използваните оптични методи за коригиране на астигматизъм:

 1. Очила: Очилата с корекция за астигматизъм се състоят от специални лещи, които помагат на окото да фокусира светлината правилно върху сетчатката. Това води до ясно виждане и намаляване на симптомите на астигматизма.
 2. Контактни лещи: Контактните лещи също могат да бъдат използвани за коригиране на астигматизма. Те се съчетават с формата на окото, за да позволят на светлината да се фокусира правилно върху сетчатката. Контактните лещи предлагат по-широк зрителен ъгъл и по-естествено виждане от очилата.
 3. Рефрактивна хирургия: Рефрактивната хирургия е постоянно решение за коригиране на астигматизъм. Тя включва използването на лазер или хирургични инструменти за промяна на формата на роговицата. Това променя фокуса на светлината и позволява на пациента да вижда ясно без нужда от очила или контактни лещи. Различни процедури на рефрактивна хирургия, като LASIK и LASEK, могат да се използват за коригиране на астигматизма.

Преди избора на оптичен метод за коригиране на астигматизма, е важно да се консултирате с оптик или лекар, за да бъдете добре информирани за възможностите и рисковете. Всеки метод има своите предимства и недостатъци, и те трябва да бъдат внимателно разгледани преди взимане на решение.

Хирургически методи за коригиране на астигматизъм

Астигматизмът е проблем, който засяга очите и може да се коригира с помощта на различни хирургически методи. Някои от тях са напълно инвазивни, докато други са по-консервативни и безопасни. Възможностите за корекция на астигматизма са впечатляващи и дават възможност на пациентите да се освободят от тази неудобна очна нарушение.

Един от хирургическите методи за коригиране на астигматизъм е LASIK (лазерна светлина върху подпуканите зърнениците). При този метод използваната лазерна технология преобръща формата на роговицата, което води до коригиране на нарушението. LASIK е изключително ефективен и се използва все повече години, предлагащ на пациентите бърз и безболезнен начин за корекция на астигматизма.

Друг хирургически метод за корекция на астигматизма е имплантиране на интраокулярни лещи. Тази процедура се извършва чрез поставяне на специална изкуствена леща в очите на пациента. Лещите компенсират астигматизма и постигат ясно виждане без нужда от носене на очила или контактни лещи. Това е траен и ефективен метод за корекция на астигматизма.

Има и други хирургически методи, които могат да се използват за корекция на астигматизма. Някои от тях включват радиална кератотомия (RK), фотохерапевтична кератектомия (PRK) и фемтосекундна лазерна асистирана интерокератопластика (FS-LASIK). При всички тези методи, лазерът се използва за промяна на формата и дебелината на роговицата с цел коригиране на астигматизма.

Хирургически метод Предимства Недостатъци
LASIK Бързо възстановяване на зрението, безболезнена процедура Възможни рискове и усложнения
Имплантиране на интраокулярни лещи Траен и безболезнен метод, неизисква носене на очила Възможни рискове от имплантирането на лещите
RK, PRK, FS-LASIK Ефективни методи за корекция на астигматизма По-дълго време за възстановяване на зрението, възможни рискове и усложнения

Всички тези методи трябва да се извършват от опитен и сертифициран офталмолог. Пациентите трябва да се консултират с лекар, за да получат подробна оценка на своите нужди и да определят най-подходящия метод за корекция на астигматизма.

Астигматизъм при деца и подрастващи

Астигматизъмът е общо състояние на очите, което може да засегне и децата и подрастващите. Това е вид нарушение на очния фокус, при което светлината не се фокусира правилно на ретината и създава изображение, което е в размазвано или неясно.

Симптомите на астигматизма при децата и подрастващите могат да варират и могат да включват:

 • Непрекъснато мърморене на думите или излизане от фокус на околните предмети;
 • Болка или дискомфорт в очите след дълго време на четене или гледане на телевизия;
 • Затруднения при четене и изпълнение на задачи в училище.

При изявата на тези симптоми е важно да се посети очен лекар, който ще направи диагноза на астигматизма и ще предложи най-подходящите методи за корекция. Обикновено това включва носенето на специални очила или контактни лещи.

Препоръчително е редовно да се проверяват очите на децата и подрастващите, за да се открие и лекува астигматизма в ранна възраст. Това може да доведе до подобрение на зрението и повишаване на успеха в училище и ежедневния живот.

Профилактика и поддръжка при астигматизъм

Профилактика и поддръжка при астигматизъм

Астигматизъмът е вродено заболяване на очите, което се характеризира с несъвършенство или неадекватно извити лещи в очите. За да запазите зрението си и да редуцирате риска от прогресиране на астигматизъма, следвайте следните съвети за профилактика и поддръжка:

 1. Редовни очни прегледи – Редовните очни прегледи са от съществено значение за ранно откриване на астигматизъма и поддръжка на здравето на очите.
 2. Защита от ултравиолетово лъчение – Излагането на очите на плътното ултравиолетово лъчение може да увеличи риска от развитие на астигматизъм. Носете слънчеви очила с UV защита и избягвайте дълготрайната излагане на слънцето без защита.
 3. Поддържайте правилна дистанция при работа с компютър – Зле настроени или неправилно подредени екрани на компютърите могат да увеличат натоварването на очите, което може да засегне астигматизма. Уверете се, че работната ви станция е правилно настроена и подържайте правилно отдалечение от екрана.
 4. Водете здравословен начин на живот – Правилното хранене, физическата активност и избягването на никотин и алкохол могат да допринесат за поддържане на здравето на очите и да намалят риска от прогресиране на астигматизъма.
 5. Носете правилно коригиращи очила или контактни лещи – Правилно подбраните и поддържани очила или контактни лещи могат да помогнат за коригиране на астигматизма и поддържане на ясно зрение.
 6. Избягвайте натоварването на очите – При дълготрайна работа на компютър, зачитайте препоръките за почивка на очите и използвайте методи за намаляване на видимото умора, като например честите паузи, упражнения за очите и използване на екрани с намалено натоварване.

Следването на тези прости съвети за профилактика и поддръжка може да помогне за запазване на здравето на очите и да допълни вашата терапия за астигматизма. Винаги се консултирайте с оптик или експерт по здраве на очите, за да получите индивидуални съвети и указания за грижа за очите си.

Полезна информация за здравословен живот