Видове хипертония – причини, симптоми и методи за лечение

Видове хипертония

Хипертонията е сериозно заболяване, което засяга голяма част от световното население. Хипертонията се характеризира с повишено налягане в кръвоносните съдове и може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни увреждания.

Съществуват различни видове хипертония, които могат да се класифицират според различни критерии. Един от най-често използваните начини за класификация е според причината на възникване на болестта. Вторичната хипертония се дължи на други заболявания или медицински условия като бъбречна болест, хормонални проблеми или лекарства. Въвеждането на нови лекарства, диета и изменения в начина на живот обикновено помагат да се контролира и лечи тази форма на хипертония.

Основната хипертония, наричана също така и “естествена” или “примарна” хипертония, не може да бъде свързана с конкретна причина и е диагностицирана при повечето пациенти. Тя е обикновено съчетана с националност, възраст и наследствени предразположености. Лечение на основната хипертония включва промени в начина на живот и лекарства, предписани от лекар.

Видове хипертония

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е състояние, при което кръвното налягане в кръвоносните съдове е по-високо от нормалните стойности. Това е едно от най-честите заболявания на сърцето и кръвоносната система и може да доведе до сериозни последици за здравето, ако не се контролира.

Видовете хипертония могат да бъдат класифицирани според различни критерии, включително причината за възникването и характеристиките на нарушението.

Ето някои от основните видове хипертония:

 1. Еssential (Primary) хипертония – Това е най-честият вид хипертония и се предполага, че е наследствен. Причините за него не са напълно разбрани, но се свързват с фактори като генетика, стрес, липса на физическа активност и неправилна диета.
 2. Secondary (Symptomatic) хипертония – Този вид хипертония се развива в резултат на друго заболяване или условие, като например бъбречни проблеми, проблеми с щитовидната жлеза или използването на определени лекарства.
 3. Malignant хипертония – Това е рядък, но много сериозен вид хипертония, който се характеризира с внезапно и бързо нарастване на кръвното налягане. Той може да бъде опасен за живота и изисква спешно лечение.

Това са само някои от видовете хипертония, които могат да бъдат срещнати. Важно е да се консултирате с вашия лекар, ако имате симптоми или рискови фактори за хипертония, за да получите правилната диагноза и подходящото лечение.

Есенциална хипертония

Есенциалната хипертония, известна и като “високо кръвно налягане”, е най-често срещаната форма на хипертония. Тя се характеризира със постоянно високо кръвно налягане без ясна причина.

Симптомите на есенциалната хипертония не са специфични и могат да включват главоболие, умора, замъглено зрение, гръбначен бол, кървене от носа и запъхване в гърдите. Обаче много пациенти могат да не изявят никакви симптоми и затова хипертонията да бъде открита по време на редовно прегледване.

Есенциалната хипертония е свързана с няколко рискови фактора, включително възраст, пол, наследственост, нискa физическа активност, неправилна храна, наднормено тегло, консумиране на алкохол и прекомерно използване на натриеви продукти.

Лечението на есенциалната хипертония включва промени в начина на живот, като редовна физическа активност, здравословна храна и отказване от вредни навици. Ако се наложи, лекарят може да препише лекарства, които намаляват кръвното налягане и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Секундарна хипертония

Секундарна хипертония

Секундарната хипертония е вторично повишаване на артериалното налягане, което е резултат от друго заболяване или състояние. Тази форма на хипертония може да бъде предизвикана от редица различни причини и обикновено изисква специализирано лечение.

Секундарната хипертония може да бъде предизвикана от следните причини:

Причина Описание
Бъбречни заболявания Бъбречните заболявания, като например хронична бъбречна недостатъчност или поликистоза на бъбреците, могат да доведат до секундарна хипертония.
Ендокринни заболявания Някои ендокринни заболявания, като например коспланхопатията или хипертиреозата, могат да бъдат причина за секундарна хипертония.
Нарушена функция на щитовидната жлеза Неизправността на щитовидната жлеза, която води до ниски нива на щитовидни хормони, можете също така да предизвика секундарна хипертония.
Артериална стеноза Стеноза на артериите, която се случва при възрастни хора, може да бъде причина за високо кръвно налягане.
Лекарства Някои лекарства, включително незапомнящи противозачатъчи, стероиди и немайдаха, могат да доведат до секундарна хипертония.

За да се определи причината за секундарната хипертония, може да бъдат необходими допълнителни медицински изследвания и тестове. Лечението на тази форма на хипертония цели да се контролира основната причина и да се управлява артериалното налягане до приемливи нива.

Класификация

Класификация

Хипертония има няколко вида, като най-често срещаните са:

 1. Примарна (есенциална) хипертония: Това е най-честият вид хипертония, който се развива без ясно определена причина. Примарната хипертония е повече свързана с генетични фактори, нездравословни навици и подложност на известни рискови фактори, като например нежеланите ефекти на натрупването на мазнини в кръвоносната система.
 2. Вторична хипертония: Този вид хипертония възниква като последица от друга основна медицинска състояние. Примери за такива състояния включват бъбречни заболявания, храносмилателни нарушения, хормонални неравновесия и някои лекарства.
 3. Изолирана систолична хипертония: Това е форма на хипертония, при която систоличното (горно) четене на кръвното налягане е повишено, докато диастоличното (долно) четене е нормално или ниско. Тя често се среща при по-възрастни хора и е свързана с увреждане или закаляване на кръвоносните съдове.

Класификацията на хипертонията е важна, защото различните видове изискват различно лечение и подход при управлението им. Винаги е важно да се консултира с вашия лекар, който ще направи точна диагноза и ще ви предложи подходящата терапия.

По степен на тежестта

Хипертонията се класифицира според степента на тежестта й. Това позволява на лекарите да определят най-подходящото лечение за всеки отделен случай.

 • Лека хипертония – това е първата степен на хипертония. Кръвното налягане е малко повишено, но обикновено не се усещат симптоми. В много случаи, пациентите не се нуждаят от лекарствени препарати, но трябва да внимават за своите жизнени навици и да контролират налягането си по редовен принцип.
 • Умерена хипертония – втората степен на хипертонията. Кръвното налягане е по-високо и може да се появят симптоми като главоболие, умора и замайване. Лекарствата обикновено се предписват за контролиране на налягането и намаляване на риска от сърдечни проблеми.
 • Тежка хипертония – третата степен на хипертонията. Кръвното налягане е значително повишено и могат да се появят сериозни симптоми като главоболие, гадеж и проблеми с дишането. Лекарственият труд може да бъде необходим, за да контролира налягането и да предпази сърдцето и други органи от увреждания.
 • Кризово състояние – последната степен на хипертонията, при която кръвното налягане е изключително високо и представлява спешна ситуация. Пациентите може да изпитват главоболие, гадеж, замъглено зрение и дори да загубят съзнание. Лекуването на това състояние изисква незабавно превантивно презареждане на кръвообращението чрез специализирани препарати и наблюдение в болница.

Необходимо е да се отбележи, че това е само обща класификация и всякаква хипертония трябва да се изследва и лекува от професионален лекар.

По причина

По причина

Причините за високото кръвно налягане могат да бъдат много и разнообразни. Най-често водещите фактори са:

 • Наследствена предразположеност – хипертонията може да се наследи от близки роднини;
 • Световният животен стил – липсата на движение, неправилното хранене, употребата на тютюн и алкохол, стресът и зле управляваните емоции, също могат да допринесат за високото кръвно налягане;
 • Недостатъци в ръста и развитието на кръвоносната система – редки, но възможни случаи;
 • Други заболявания – диабет, бъбречни заболявания, стенокардия, чернодробни заболявания и други, които могат да предизвикат високо кръвно налягане;
 • Прием на някои лекарствени средства – някои групи лекарства могат да повишат кръвното налягане при определени хора;

Без значение каква е причината, важно е да се следи кръвното налягане и да се вземат мерки за неговото контролиране и снижаване при необходимост. Много от факторите, които могат да допринесат за високото кръвно налягане, могат да бъдат контролирани чрез промяна на жизненият стил и въвеждане на правилен хранителен режим и редовна физическа активност.

Симптоми

Хипертонията може да бъде безсимптомна за дълъг период от време. Това е причината да се нарича “тихият убиец”. Въпреки това, когато симптоми се появят, те могат да включват:

1. Главоболие: Често се среща като един от първите симптоми на високо кръвно налягане. Главоболието обикновено е ситуационно и може да се появи в затилената област или в задната част на главата.

2. Визуални проблеми: Някои хора се оплакват от замъгляване на зрението, двоен вид или нарушена способност за фокусиране.

3. Умора и замаяност: Хипертонията може да доведе до чувство на умора и замаяност при повишено кръвно налягане.

4. Сърдечни проблеми: Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечни проблеми като стенокардия (болка в гърдите), палпитации или дишане.

5. Нервни симптоми: Хипертонията може да предизвика раздразнителност, нервност и тревожност.

6. Мускулни болки: Някои хора с високо кръвно налягане могат да изпитват болка или мускулни спазми в шията, раменете или гърба.

7. Увреждане на органите: При продължителна неурегулирана хипертония, високото кръвно налягане може да предизвика увреждане на важни органи като сърцето, бъбреците или мозъка.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с лекар за поставяне на диагноза и избор на подходящо лечение.

Полезна информация за здравословен живот