Диастолна хипертония – причини, симптоми и методи за лечение

Диастолна хипертония

Диастолната хипертония е форма на високото кръвно налягане, при която вторият числител (диастолното кръвно налягане) е повишен. Това състояние може да представлява сериозна заплаха за здравето, тъй като води до развитие на множество заболявания, като инфаркт на сърцето, инсулт и бъбречна недостатъчност. Диастолната хипертония може да бъде последица от различни фактори, като неправилното хранене, липсата на физическа активност, стреса и генетичната предразположеност.

Основните симптоми на диастолната хипертония често са незабележими и непроявени, което я прави още по-опасна. Повишеното диастолно кръвно налягане възпрепятства правилното функциониране на органите и системите в организма и може да доведе до сърдечни проблеми и хронични заболявания. Някои от най-честите симптоми на диастолната хипертония включват главоболие, късо дишане, тревожност, умора и замъглено зрение.

За лечение на диастолната хипертония е от съществено значение да се посети лекар. Той ще направи подробна оценка на състоянието на пациента и ще предпише подходяща терапия. Обикновено се препоръчва комбинация от изменение на начина на живот и лекарствени препарати. Промяната в хранителните навици, включването на физическа активност в ежедневието и отказът от вредни навици като пушене и алкохол могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане и намаляването на риска от сърдечни проблеми.

Диастолна хипертония – каква е?

Диастолната хипертония е често срещана и може да бъде в ранните стадии без симптоми или да се проявява със замърсявания на вида:

 • Главоболие
 • Вертиго
 • Късо дишане
 • Умора
 • Третене на сърцето
 • Разстройства на съня
 • Промени в настроението

Лечението на диастолната хипертония включва промяна в начина на живот, като здравословна храна, редовна физическа активност и отказ от вредни навици. В някои случаи, лекарят може да препоръча прием на лекарства за контрол на кръвното налягане.

Основни симптоми на диастолната хипертония

Основните симптоми на диастолната хипертония включват:

1.Главоболие: Повишеното кръвно налягане в диастолата може да предизвика силни главоболия, особено в затилената област.

2. Зрителни нарушения: Болният може да има смущения в зрението, като види преливащи се петна, къдрене на образите или загуба на зрително поле.

3. Сърдечни проблеми: Диастолната хипертония може да доведе до развитие на сърдечни заболявания, като аритмии, увеличено сърце или сърдечен инфаркт.

4. Болки в гърдите: Някои пациенти с диастолна хипертония могат да изпитват болки в гърдите, които могат да бъдат съпровождани от сърдечен усет при дишане или физическа активност.

5. Умора: Повишеното кръвно налягане в диастолата може да доведе до умора и обща слабост.

6. Задух: Някои пациенти могат да изпитват затруднено дишане, особено при физическа активност.

Ако забележите някой от тези симптоми, е важно да потърсите лекарска помощ и да се извърши необходимото изследване, за да се постанови диагноза на диастолната хипертония.

Повишено кръвно налягане

Повишено кръвно налягане

Повишеното кръвно налягане е медицинско състояние, при което силата, с която кръвта се движи през кръвоносната система, е по-голяма от нормалното. Това състояние може да бъде диагностицирано като хипертония или просто “високо кръвно”.

В повишено кръвно налягане кръвта натиска по-силно стените на кръвоносните съдове, което може да предизвика сериозни здравословни проблеми, като например сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни проблеми.

Симптомите на повишеното кръвно налягане не са ясни и могат да бъдат пренебрегвани, но е важно да бъдат задържани под контрол. Тези симптоми могат да включват главоболие, замаянето, умора, замътеност на зрението и кървене от носа.

Лечението на повишеното кръвно налягане може да включва промени в начина на живот, като например отслабване, упражнение, здравословна диета с ниско съдържание на натрий и алкохол и избягване на цигари. Някои пациенти може да се нуждаят и от лекарствен терапия, включваща лекарства за намаляване на кръвното налягане.

Важно е да се подчертае, че повишеното кръвно налягане може да бъде управляемо с подходящо лечение и промяна на образа на живот. Редовният медицински контрол и съдействие на специалисти са от съществено значение за поддържане на здравословното състояние на пациента.

Болка в гърдите

Болка в гърдите

Болката в гърдите е чест симптом при диастолната хипертония. Много пациенти, които страдат от този вид хипертония, се оплакват от болка, която може да бъде разположена в гърдите, често в лявата част. Тази болка може да бъде от характер на стискащо усещане, горене или настъпваща за периоди.

Болката в гърдите обикновено е свързана с повишено систолично налягане, което води до по-високо съпротивление в кръвоносните съдове. Това може доведе до проблеми с кръвообращението в сърцето и поради това има усещането за болка в гърдите.

Лечението на диастолната хипертония и съпътстващата болка в гърдите включва използването на лекарства, които намаляват кръвното налягане и подобряват кръвообращението. За допълнителна информация и съвети относно лечението си, е важно да се консултирате с вашия лекар.

Отпусната главоболия

Диастолната хипертония може да доведе до различни симптоми, като отпусната главоболия е един от тях. Тази главоболия се характеризира с болка и неудобство в мозъка, което може да бъде усетено в различни части на главата.

Освен болката в главата, отпусната главоболия може да бъде съпроводена и от други симптоми, като:

 • Вертиго
 • Нервност
 • Гадене и повръщане
 • Разстройство на съня
 • Слабоствителност

За лечение на отпусната главоболия при диастолна хипертония е важно да се намали кръвното налягане до приемливи нива. Това може да бъде постигнато чрез прием на лекарства, промяна в начина на живот и храненето, както и мерки за намаляване на стреса.

Запретена двигателна активност

Диастолната хипертония е сериозно състояние, което изисква особено внимание при провеждане на физически упражнения. За пациентите с този тип хипертония се препоръчва да се избягва силната физическа активност, която може да повиши кръвното налягане и да доведе до сериозни усложнения.

Вместо това, пациентите трябва да се фокусират върху умерена физическа активност, като например ходене или плуване. Тяхната програма трябва да бъде подходящо планирана и контролирана от лекар, за да се осигури безопасността и ефективността на тренировките.

При ходене, пациентите трябва да се стремят да поддържат стабилна скорост, като избягват бързите темпове или изкачвания на хълмове. Плуването е също много добър избор за физическа активност при диастолна хипертония, тъй като водата оказва лекарствен ефект върху сърдечно-съдовата система и осигурява безопасно движение.

Важно е да се отбележи, че всички физически упражнения трябва да се извършват под наблюдение на специалист и след консултация с лекар. Пациентите трябва да следват инструкциите и да бъдат информирани за всяка промяна в физическата активност, за да не се появят нежелани последици.

Погоршена зрителна функция

Погоршена зрителна функция

Диастолната хипертония може да доведе до погоршена зрителна функция при засегнатите пациенти. Повишеният кръвен налягането в кръвоносните съдове може да предизвика увреждане на кръвоносните съдове в очите, което в крайна сметка може да доведе до загуба на зрението.

Симптомите на погоршена зрителна функция могат да включват:

 • Размито виждане;
 • Изпускане на детайли от известни обекти;
 • Светли петна или петна, които пречат на зрението;
 • Затъмняване на зрението или затъмняване в края на зрението;
 • Проблеми с приспособяването към светлината;
 • Увеличена чувствителност към светлината;
 • Изкривен или изкуствено оцветен зрителен образ.

Ако забележите някой от тези симптоми, трябва да се консултирате с вашия лекар за правилна диагноза и лечение. Лечението на погоршената зрителна функция, причинена от диастолна хипертония, обикновено включва контролиране на кръвното налягане чрез медикаменти и промени в начина на живот, като например здравословна диета, упражнения и намаляване на стреса.

Полезна информация за здравословен живот