Какво е хипертония – причини, симптоми и лечение на артериалното повишено кръвно налягане

Какво е хипертония

Хипертонията, позната още като високо кръвно налягане, е хронично заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. То се характеризира с повишено кръвно налягане в кръвоносните съдове, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не бъде лекувано своевременно и правилно.

Хипертонията може да бъде следствие от различни фактори, като недостатъчна физическа активност, неправилно хранене, наднормено тегло, първоначална или семейна предразположеност, стрес и никотинова зависимост. Освен това, наличието на други заболявания като диабет, бъбречни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и някои хронични заболявания може да повиши риска от хипертония.

Симптомите на хипертонията често са невропсихическо напрежение, главоболие, виене на гаджето, зрителни нарушения, затруднено дишане, болка в гърдите и упорит кървене от носа. Въпреки това, много хора не изявяват никакви симптоми или ги прикриват с други проблеми, което прави заболяването още по-опасно.

Хипертония – опасност, причини и симптоми

Хипертония, известна и като високо кръвно налягане, е сериозно заболяване, което е водеща причина за сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Когато кръвно налягане е в постоянно повишено състояние, то единствено увеличава риска от сериозни усложнения и заболявания.

Хипертонията може да има няколко причини, включително наследствени фактори, неправилна храна, нежелани ефекти от лекарства, стеснени кръвни съдове и др. Важно е да се отбележи, че някои от причините за повишено кръвно налягане могат да бъдат предотвратени или контролирани чрез здравословен животен стил и дие, като избягването на никотин, алкохол и излишна сол в храната.

Симптомите на хипертонията са обикновено неясни и липсват, което често я прави “тихия убиец”. Обикновено, хората не усещат някакъв дискомфорт или болка, съответно няма ясни предупредителни знаци. Поради това, е важно да се проверява кръвното налягане редовно, за да се наруши фамилната клетва на хипертонията и да се диагностицира и лекува своевременно.

В случай на хипертония, лечението включва промяна на животния стил и хранителни навици, както и приемане на лекарства за намаляване на кръвното налягане. Промяната на хранителния режим трябва да се крие в консумация на нискосолени храни, богати на плодове, зеленчуци, млечни и млечни продукти и пълнозърнести храни.

За да се опази сърцето, да се предотвратят инсултите и други сериозни заболявания, е от съществено значение да се запази оптимална стойност на кръвното налягане. Редовното измерване на кръвното налягане и поддържането на здравословен начин на живот са от съществено значение за контролиране на хипертонията и намаляване на риска от осложнения.

Определение и основни причини на хипертонията

Хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, е честа медицинска състояние, при което кръвното налягане върху стените на кръвоносните съдове е постоянно повишено. Нормалното кръвно налягане се определя като 120/80 мм ртутен стълб и налягане над това се счита за високо.

Главните причини за развитието на хипертония са:

 • Нездравословни хранителни навици – консумирането на излишно количество сол и ненаситени мазнини може да доведе до увеличаване на кръвното налягане;
 • Недостатъчна физическа активност – липсата на достатъчно движение може да доведе до наднормено тегло и повишаване на кръвното налягане;
 • Никотинизъм – куренето на тютюн води до сузиране на кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане;
 • Тежество на наследствения фонд – при наличие на членове на семейството с високо кръвно налягане, риска за хипертония се увеличава;
 • Захарен диабет – хипертонията и захарният диабет често съществуват заедно, като едно заболяване води до другото;
 • Неправилно управление на стреса – дългосрочният стрес може да повлияе на кръвоносната система и да доведе до хипертония.

Ако имате въпроси или симптоми, свързани с кръвното налягане, винаги се консултирайте с вашия лекар.

Как се проявява хипертонията

Хипертонията, или високото кръвно налягане, е заболяване, което често няма явни симптоми. Поради тази причина тя се нарича още “тихия убиец”. Въпреки липсата на симптоми, хипертонията може да причини сериозни повреждания на органите, ако не се контролира.

Има няколко условни симптома, които може да бъдат свързани с високото кръвно налягане:

 • Болка в главата и главоболие;
 • Замаян чувство или възприемане на “покачване” на кръвно налягане;
 • Сърцебиене или пулсиращо чувство в ушите;
 • Замъглено виждане;
 • Опъване на лицето, особено около очите.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми не са специфични само за хипертонията и могат да се дължат на други здравословни проблеми. Единственият начин да се установи наличието на високо кръвно налягане е чрез редовни измервания на кръвното налягане.

Вредните ефекти на хипертонията върху организма

Вредните ефекти на хипертонията върху организма

Хипертонията или високото кръвно налягане може да причини сериозни вреди на организма, особено ако не се контролира и лекува правилно. Високото кръвно налягане е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт на миокарда и инсулт, както и други заболявания.

Орган Вредни ефекти на хипертонията
Сърцето Високото кръвно налягане претоварва сърцето, което може да доведе до развитие на сърдечна недостатъчност, коронарна болест и увреждане на сърдечните клапи.
Мозъкът Неврологични усложнения на хипертонията могат да включват инсулт, когато кръвоснабдяването на мозъка е нарушено, както и когнитивни проблеми и деменция.
Бъбреците Хипертонията може да увреди бъбреците и да доведе до хронична бъбречна недостатъчност или други патологии, свързани с функцията на бъбреците.
Очите Високото кръвно налягане може да провали съдовата структура на очите и да доведе до увреждане на радужката, ретината и оптичния нерв, довеждайки до зрителни проблеми, включително слепота.
Артерии и кръвоносни съдове Високото кръвно налягане може да причини увреждане и затлъстяване на артериите, което може да доведе до сърдечни и съдови заболявания, като ангина пекторис, мозъчна аневризма и периферни артериални заболявания.

За да се предотвратят тези вреди, е важно да се диагностицира и лекува хипертонията своевременно. Редовен контрол на кръвното налягане, здравословен начин на живот, включително здравословна диета и физическа активност, и приемане на преписаната медикаментозна терапия са също толкова важни за поддържане на оптимално здраве и намаляване на риска от увреждания при хипертония.

Лечение и профилактика на хипертонията

Лечението на хипертонията може да включва няколко подхода, в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента. Целта на лечението е да намали кръвното налягане и да предотврати нараняване на органите, проявило се като резултат от високото налягане.

Един от основните начини за лечение на хипертонията е потискането на артериалното налягане с помощта на лекарства, наречени антихипертензивни лекарства. Тези лекарства могат да включват диуретици, бета-блокатори, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия фермент (АКФ-инхибитори), блокатори на ангиотензин II рецепторите (АТ2-блокатори), калциеви блокатори и други.

Освен лекарства, важна част от лечението на хипертонията е изменението на начина на живот на пациента. Това може да включва намаляване на приема на сол, увеличаване на физическата активност, промяна в диетата, отказ от пушенето и консумация на лимитирани количества алкохол. Тези мерки могат значително да подобрят състоянието на пациента и да намалят риска от мощни атаки на хипертонията.

Профилактиката на хипертонията също е изключително важна. Здравословният начин на живот, включващ правилно хранене, редовна физическа активност и контрол на теглото, може значително да намали риска от развитие на хипертония. Поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и редовни посещения при лекар за здравословен преглед са необходими за ранно откриване на високото налягане и предотвратяване на уврежданията по органите, свързани с него.

Полезна информация за здравословен живот