Лесни начини за разпознаване и лечение на симптомите на хипертония

Симптоми на хипертония

Хипертонията е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света. Тя е известна още като високо кръвно налягане и може да представлява сериозна заплаха за здравето, повишавайки риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Хипертонията включва постоянно повишени стойности на кръвното налягане над нормалните стойности.

Симптомите на хипертонията обикновено са недооценени, тъй като много хора не усещат никакви явни симптоми. Въпреки това, когато кръвното налягане достигне високи нива, могат да се появят някои определени признаци. Тези симптоми включват главоболие, замаянство, умора и гадене. В някои случаи, хората с хипертония могат да изпитват зрителни проблеми, сърдечни трепети и дори сърдечни пристъпи.

Диагнозата на хипертонията се основава на измерване на кръвното налягане. Обикновено се измерва с използването на сфигмоманометър или автоматична уредба за измерване на кръвното налягане. Диагнозата обикновено се прави, когато кръвното налягане е 140 мм рт.ст. (систолно) или повече и/или 90 мм рт.ст. (диастолно) или повече. Диагнозата на хипертония трябва да бъде потвърдена с повече от едно измерване на различни дни.

Лечението на хипертонията може да включва изменение на начина на живот, като например промяна в хранителния режим, отказ от курене, увеличаване на физическата активност и намаляване на стреса. В някои случаи, когато хипертонията е по-тежка, лекарят може да препише лекарства, които да помагат за намаляване на кръвното налягане. Редовното контролиране и следване на указанията на лекаря са от решаващо значение за успешното лечение на хипертонията и предотвратяването на сериозни усложнения.

Симптомите на хипертония

Хипертонията, наречена още и високо кръвно налягане, е състояние, при което притока на кръвта към стените на кръвоносните съдове е по-силен от нормалното ниво. В резултат на това, силата на кървеното налягане върху тези стени се увеличава и може да предизвика сериозни проблеми за здравето. Повишеното кръвно налягане може да бъде симптом на други здравословни проблеми или да се развие като самостоятелно заболяване.

Симптомите на хипертонията не винаги са явни и могат да бъдат забелязани само при по-сериозни случаи. В някои случаи, човек може да не усети никакви симптоми и да не знае, че има високо кръвно налягане. Това може да е опасно, тъй като високото кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като например сърдечен инсулт или сърдечна недостатъчност.

Въпреки това, има няколко общи симптома, които може да се свържат с хипертонията:

 • Болката в главата и/или задочницата: Повишеното кръвно налягане може да доведе до често срещани главоболия или болки в задочницата.
 • Замаяност или вентилация: Хората с високо кръвно налягане могат да изпитват замаяност или чувство за вентилация поради нарушената циркулация на кръвта.
 • Умора: Хипертонията може да доведе до чувство на постоянна умора и недостиг на енергия при засегнатите лица.
 • Кръв в урината: В някои по-тежки случаи на хипертония може да се забележи кръв в урината на засегнатите лица.
 • Проблеми със зрението: Високото кръвно налягане може да доведе до проблеми със зрението, като например размито или двоено виждане.

Ако изпитвате някой от тези симптоми или имате риск от развитие на хипертония, е важно да се консултирате с вашия лекар за диагностициране и лечение на състоянието.

Причините за хипертонията

Хипертонията може да бъде причинена от различни фактори и условия. Важно е да се отбележи, че причините за хипертонията често са множествени и могат да варират от човек на човек.

Ето някои от основните причини за хипертонията:

 1. Семейна предразположеност: Ако имате близък роднина, страдащ от хипертония, имате по-голям риск да развиете същата проблема.
 2. Неправилно хранене: Консумацията на нежелани храни, богати на сол, мазнини и захари, може да допринесе за повишаване на кръвното налягане.
 3. Физическа неактивност: Липсата на редовна физическа активност може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване, което е свързано с повишаване на кръвното налягане.
 4. Повишена консумация на алкохол: Алкохолът може да повиши кръвното налягане и да допринесе за развитието на хипертония.
 5. Тютюнопушене: Никотинът и другите вредни вещества в цигарите могат да повишат кръвното налягане.
 6. Стрес: Хроничният стрес и високото ниво на тревожност могат да имат отрицателен ефект върху кръвното налягане.
 7. Някои медицински състояния: Диабет, хронични бъбречни заболявания и някои други медицински състояния могат да бъдат причина за хипертонията.

Всички тези фактори и условия могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане и развитие на хипертония. Важно е да се отбележи, че промяната в жизнения стил и лекарствата могат да помогнат за контролиране на хипертонията и предотвратяване на усложнения.

Диагноз на хипертония

Диагноз на хипертония

Диагноз на хипертония се поставя след тщателен медицински преглед и измерване на кръвното налягане. Нормалното кръвно налягане се смята за 120/80 мм рт. ст. Хипертонията се диагностицира, когато кръвното налягане е постоянно повишено и надхвърля стойността от 140/90 мм рт. ст.

За да се установи диагнозата на хипертония, лекарят ще извърши няколко стъпки, включително:

 1. Вземане на подробна медицинска и семейна анамнеза;
 2. Измерване на кръвното налягане в различни позиции и през различни интервали от време;
 3. Провеждане на лабораторни изследвания, за да се изключат други заболявания, които могат да причинят високо кръвно налягане;
 4. Извършване на функционални исследвания, като например ЕКГ (електрокардиограма), за да се оцени състоянието на сърцето и други важни органи;
 5. Поставяне на окончателен диагноз и определяне на степента на хипертонията;
 6. Задаване на подходящо лечение и препоръки за контролиране на кръвното налягане.

Добър медицински преглед и редовни проверки могат да помогнат за ранното откриване на хипертонията и предпазване от сериозни здравословни проблеми.

Лечение на хипертония

Лечението на хипертонията включва комбинация от жизненостилови промени и прием на лекарства. В повечето случаи се препоръчва подходяща диета, физическа активност и регулярни медицински прегледи.

Хипертонията може да бъде контролирана чрез следните методи:

1. Жизненостилови промени:

 • Спазване на здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и целозърнести храни.
 • Ограничаване на консумацията на сол и натрий.
 • Избягване на алкохол и никотин.
 • Редовно се занимаване с физически упражнения.
 • Намаляване на стреса и осигуряване на достатъчно време за отдих и сън.

2. Лекарства:

Медикаментите за хипертония се предписват от лекар и могат да включват следните:

 • Диуретици – за повишаване на диурезата и измиване на солите и излишната течност от организма.
 • Бета-блокатори – за намаляване на сърдечния ритъм и сърдечната работа.
 • Ангиотензин-конвертиращи ензимни инхибитори (АКЕИ) – за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на налягането.
 • Калциеви блокатори – за релаксация на мускулите на кръвоносните съдове.

Важно е да се има предвид, че лечението на хипертония трябва да бъде индивидуализирано, взимайки предвид възрастта, пола, съпътстващите заболявания и други фактори. Редовното следене на налягането и спазването на препоръките на лекаря са от съществено значение за контролиране на хипертонията и предотвратяване на евентуални осложнения.

Полезна информация за здравословен живот