Ортостатична хипертония – симптоми, причини и лечение на прекомерното повишаване на кръвното налягане при стоящо положение

Ортостатична хипертония

Ортостатична хипертония е медицинско състояние, при което кръвното налягане значително се повишава при преминаването от лежащо или седящо положение във вертикален стан. Това могат да изпитват различни хора независимо от възрастта, пола и общото здравословно състояние. Ортостатичната хипертония е свързана със симптоми като врътене на глава, замъгляване на зрението, главоболие и дори безсъзнание.

Причините за ортостатичната хипертония се определят от различни фактори. Една от главните причини е неравновесието между нивото на кръвната течност и работата на сърцето. Когато преминете от хоризонтално положение в вертикално положение, кръвта бързо се придвижва към долната част на тялото, вместо към мозъка. Това предизвиква нарушения в кръвообращението и допълнително нараства кръвното налягане.

За симптоми на ортостатична хипертония се отбелязват и значително повишени пулс и сърдечен ритъм, които могат да доведат до сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. При начална форма на хипертонията е важно да се проведе необходимото лечение, за да се избегнат сериозни последици. В някои случаи, препоръчват се лекарствени средства за нормализиране на кръвното налягане, както и редовна физическа активност и спазване на диета, богата на минерали и витамини.

Проблеми сегментарния кръвообращение

Ортостатичната хипертония може да предизвика проблеми със сегментарното кръвообращение, което води до няколко неприятни симптоми. Когато сте в вертикална позиция, кръвта има тенденцията да се натрупва в долните части на тялото, като резултат от гравитацията. Това може да доведе до намалено кръвообръщение в горната част на тялото, включително в мозъка.

Една от основните проблеми, свързани със сегментарното кръвообращение, е плътността или концентрацията на кръвта в долните крайници. Това може да предизвика отоци и усещане за тежест в краката. Освен това, намаленото кръвообращение в горната част на тялото може да доведе до затруднения с концентрацията, главоболие и дори късане пред очите.

При ортостатичната хипертония се препоръчва лечение, което включва изменение на диетата и начина на живот, както и лекарствена терапия. Пациентите трябва да бъдат активни и да се движат редовно, така че кръвта да може да циркулира по-ефективно. Те също така следва да избягват дълго стоянето или стоянето на едно място. Диетата трябва да бъде богата на фибри и електролити, с цел да се поддържа хидратацията и здравето на съдовата система.

При симптомите на ортостатична хипертония, е важно да се консултирате със специалист, който ще ви предложи най-доброто лечение за вашето състояние. Вниманието към сегментарното кръвообращение и ефективното възстановяване на нормалното кръвно налягане са от съществено значение за поддържане на здравословния начин на живот.

Хиповолемия на кръв

Хиповолемия на кръв е състояние, при което обемът на циркулиращата кръв намалява под нормалните стойности. Това се дължи на недостатъчна количествена наличност на кръвта в организма.

Хиповолемия на кръв може да бъде причинена от няколко фактора, включително:

 1. Кървене: Проливна категория кървене поради травма, язва или други медицински проблеми може да доведе до намаляване на обема на кръвта и следователно хиповолемия.
 2. Дегидратация: Недостатъчен прием на течности или надпоточно изпотяване може да доведе до изсушаване на организма и свързана с това хиповолемия на кръв.
 3. Голям обърнат поточен шок: Шокът е сериозно състояние, при което организмът търпи значителен недостиг на кръв и кислород. Този вид шок, наречен голям обърнат потечен шок, може да доведе до сериозна хиповолемия на кръв.

Симптомите на хиповолемия на кръв включват:

 • Слабост и умора
 • Бързо дишане и пулс
 • Синица в ръцете и краката
 • Бледост на кожата
 • Замаянение и объркване
 • Гадене и повръщане

Лечението на хиповолемия на кръв зависи от причината за състоянието. Обикновено се прилагат методи за възстановяване и поддържане на нормалния обем на циркулиращата кръв, като се предлагат течности и кръвни продукти.

Ако се запознаете със симптоми на хиповолемия на кръв или се съмнявате в наличието на това състояние, трябва да потърсите медицинска помощ. Бързото диагностициране и лечение на хиповолемията на кръв е от съществено значение за опазване на здравето и живота на пострадалия.

Автономна дисфункция

Автономна дисфункция е медицинско състояние, при което нервната система не функционира правилно, като резултат от нарушена работа на автономния нервен контрол върху сърдечно-съдовата система. Това медицинско състояние може да бъде един от главните причини за ортостатична хипертония.

Симптомите на автономна дисфункция включват:

 • Слабост и преморяване
 • Безпричинно усещане за глад и треска
 • Необичайна сухота на кожата
 • Хронична запек
 • Сърдечни проблеми като брадикардия или тахикардия
 • Проблеми с черния дроб
 • Неравновесие на температурата на тялото
 • Трудности с дихането

За лечение на автономна дисфункция се използва медикаментозна терапия, като се подбират лекарства, които въздействат върху функционирането на автономната нервна система. Консултирането с лекар е от съществено значение, за да се определи точният вид лечение и дозировка. Промяна на жизнения стил като редовна физическа активност, здравословна диета и избягване на стрес може да допълни медикаментозното лечение и да подобри състоянието на пациента с автономна дисфункция.

Симптоми и диагностика

Симптоми и диагностика

Ортостатичната хипертония може да бъде трудна за диагностициране поради нейните неспецифични симптоми. Ето някои от ключовите симптоми, които могат да се появят при пациентите с ортостатична хипертония:

 • Вертиго и осезаемо покачване на сърцебиението след вдигане от легло или сядане
 • Силно главоболие след стояща позиция
 • Замъгляване на зрението или видение на черни точки при смяна на позиция
 • Слабост и нестабилност
 • Скок в кръвното налягане след вдигане
 • Повишен пулс след смяна на позицията

За да се постави диагноза на ортостатична хипертония, се използват различни методи на диагностика. Ето основните методи, които могат да се приложат:

 1. Ортостатичен тест – пациентът се изправя за определен период от време, докато кръвното му налягане и пулсът се измерват в различни интервали.
 2. Кардиоваскуларни изследвания – като например ехокардиография и електрокардиография, за да се изключи наличието на други причини за симптомите.
 3. Кръвни изследвания за изключване на други медицински условия, свързани с високо кръвно налягане или ниското съдържание на различни химични вещества в кръвта.

Ако се потвърди диагноза на ортостатична хипертония, лечението може да включва промени в начина на живота и медикаментозна терапия. За всеки пациент лечението се индивидуализира в зависимост от симптомите и причината за ортостатичната хипертония.

Опции за лечение и поддръжка

Опции за лечение и поддръжка

Лечението на ортостатичната хипертония се фокусира на управлението на симптомите и поддържането на подходящо кръвно налягане. В зависимост от причината на заболяването, лекарят може да предложи няколко опции за лечение.

Една от основните стратегии за управление на ортостатичната хипертония е сменянето на позицията на тялото постепенно. Това означава, че трябва да ставате от легнало или седящо положение бавно и да избягвате рязки движения. Също така е препоръчително да използвате опора, когато ставате, за да намалите риска от падане.

В допълнение, лекарят може да препоръча увеличаване на солния прием, за да се компенсира загубата на течности при ортостатичната хипертония. Въпреки че обикновено е препоръчително да се ограничи солния прием за здравеосигуряващи цели, при това заболяване може да се иска увеличаване на приема на сол.

Лекарите могат също така да предложат редица лекарства за лечение на ортостатичната хипертония. Някои от тези лекарства имат за цел да увеличат количество на течностите в тялото и да поддържат подходящо кръвно налягане. Други лекарства могат да подобрят дейността на сърцето или да контролират нивата на хормоните, които влияят на кръвното налягане.

Лечение Описание
Солен режим Увеличаване на солния прием
Лекарства Прием на лекарства, които подпомагат налягането на кръвта
Здравословни навици Поддържане на здравословен начин на живот

В допълнение към лечението, важно е да се поддържат здравословни навици за способстване на оптималното здравословно състояние. Това включва правилно хранене, редовно физическо упражнение, контрол на стреса и избягване на тютюнопушенето и злоупотребата на алкохол. При редуване на позициите на тялото е препоръчително да заемате хълбоците на бъбреците както при седящо, така и при легнало положение.

Важно е да се консултирате с лекар за намиране на най-подходящите опции за лечение и поддръжка на ортостатичната хипертония въз основа на вашия индивидуален случай и съпътстващите здравословни проблеми.

Полезна информация за здравословен живот