Осем главни симптома на хипертония при която внимаването никога не трябва да се пренебрегва

Симптоми на хипертония

Хипертонията е сериозно състояние, което засяга много хора по целия свят. Тя се характеризира с високо кръвно налягане, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Често хипертонията бива наречена “тихия убиец”, тъй като нейните симптоми могат да бъдат незабележими или да бъдат приемани за нормални промени във възрастта или стрес.

Определянето на симптомите на хипертонията е от изключителна важност за ранното диагностициране и ефективното лечение на заболяването. Най-честите симптоми включват главоболие, умора, виене на ума, промени в зрението, печалба на тегло и отоци на краката. Въпреки че може да се случат симптоми и при по-ниско налягане, не трябва да се пренебрегват. Следва да се потърси медицинска помощ, за да се установи причината на симптомите и да се определи подходящият начин на лечение.

Хипертонията може да бъде контролирана с помощта на животностраните промени в храненето и живота на човека. Проучваният показват, че приемането на здравословна храна като плодове и зеленчуци, нискокалорични продукти и намаляването на солта може да намали риска от високо кръвно налягане. Редовното упражнение и отказ от лоши навици, като пушенето и употребата на алкохол, също могат да помогнат за контрола на хипертонията и да намалят риска от развитие на свързани с нея заболявания.

Какво е хипертония?

Хипертонията е медицинско състояние, при което кръвното налягане в здравият диапазон нараства и остава повишено за продължителен период от време. Това състояние е известно също като “високо кръвно налягане”.

Хипертонията е сериозно заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, инсулт и бъбречни проблеми. Въпреки това, често при хипертония няма явни симптоми, поради което това състояние е известно като “тих убиец”.

Хипертонията може да бъде класифицирана като основна (първична) или вторична. При основната хипертония причините са обикновено неизвестни и се води главно на генетични и околна среда. Въпреки това, диетата, физическата активност и никотинът могат да повлияят на развитието на хипертония.

Вторичната хипертония се развива като резултат от други здравословни проблеми, като например бъбречни заболявания, хормонални разстройства или употреба на определени лекарства.

За да бъде поставена диагноза на хипертония и за да се определи нейното тежест, най-често се използва манжета за измерване на кръвното налягане. Лечението на хипертонията може да включва промяна на жизнения начин, като диета и физическа активност, както и прием на лекарства, ако е необходимо.

Причини за хипертония

Хипертонията, известна също като високо кръвно налягане, е състояние, при което кръвното налягане в кръвоносната система е повишено. Има множество фактори, които могат да допринесат за развитието на хипертонията. Някои от основните причини включват:

 1. Наследственост: Генетичната предразположеност е един от основните фактори за хипертония. Ако имате близки роднини, страдащи от високо кръвно налягане, имате повишен риск да го развиете и вие.
 2. Нежелателен начин на живот: Неправилната храна, недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и злоупотребата с алкохол и никотин могат да допринесат за възникването на хипертония.
 3. Възраст: Риска от хипертония се увеличава с възрастта. Хората над 60 години са по-податливи към развитието на високо кръвно налягане.
 4. Голямото солено потребление: Теглото на консумираната сол е свързано с повишаване на кръвното налягане. Консумацията на прекалено много сол може да доведе до хипертония.
 5. Стрес: Хроничният стрес може да повиши кръвното налягане и да предразположи към развитието на хипертония.

Избягването на тези причини и поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за предотвратяването на хипертонията и нейните свързани рискове.

Диагностика на хипертония

Диагностика на хипертония е важна за откриване на високото кръвно налягане и определянето на неговата причина. За да бъде поставена диагноза на хипертония, лекарят ще извърши следните процедури:

 1. Измерване на кръвното налягане: Лекарят ще използва специален инструмент, наречен сфигмоманометър, за да измери кръвното налягане на пациента. Това се прави чрез приложване на маншет около горната ръка и изпускането му постепенно. Лекарят ще записва две стойности – систоличното и диастоличното кръвно налягане.
 2. Вземане на медицинска история: Лекарят ще попита пациента за симптомите, които изпитва, и за всякакви други медицински проблеми или лекарства, които приема. Това позволява на лекаря да изследва възможни фактори, които могат да повлияят на кръвното налягане.
 3. Физически преглед: Лекарят ще изследва пациента внимателно, за да открие всякакви физически признаци на хипертония. Това включва проверка на пулса, прослушване на сърцето и разглеждане на очите, за да се провери наличието на всякакви промени в кръвоносните съдове.
 4. Допълнителни изследвания: За да се потвърди диагнозата на хипертония и да се изследва нейната причина, лекарят може да предложи допълнителни изследвания. Това може да включва кръвни тестове, които измерват нивата на холестерол или захар в кръвта, и изследвания на сърцето или бъбреците, които могат да открият възможни причини за високото кръвно налягане.

След като е направена диагноза на хипертония, лекарят ще може да предложи подходяща терапия, която да помогне за контролирането на кръвното налягане и намаляването на риска от сърдечни заболявания и други усложнения.

Лечение на хипертония

Лечение на хипертония

Лечението на хипертонията често включва съчетаване на жизнени промени и медикаментозна терапия. Важно е да се запази здравословен начин на живот и да се следват медицинските препоръки.

Ето някои препоръки за контрол на високото кръвно налягане:

 1. Спазвайте здравословен начин на хранене, който включва намаляване на солта и ограничаване на консумацията на наситени мазнини и холестерол.
 2. Упражнявайте редовно физическа активност, като например ходене, плуване, колоездене или др.
 3. Избягвайте никотиновите изделия и консумацията на алкохол.
 4. Контролирайте стреса и се научете техники за релаксация, като например йога или медитация.

В някои случаи лекарят може да препише медикаменти за намаляване на кръвното налягане. Тези лекарства могат да бъдат от различни групи като диуретици, бета-блокатори, АРА-инхибитори и други. Важно е да се спазват указанията на лекаря и да се приемат лекарствата редовно по предписания начин.

Посещаването на лекар редовно и извършването на контролни изследвания са необходими за наблюдение на хипертонията и оценка на ефективността на лечението. Следването на тези препоръки и лечебни мерки помагат за поддържане на здравословното кръвно налягане и предотвратяване на сериозни усложнения.

Полезна информация за здравословен живот