Симптоми на високо налягане – отпадналост, главоболие и редуцирана концентрация

Симптоми на високо налягане

Високото налягане, наречено и хипертония, е сериозно заболяване, което засяга множество хора по света. Това е състояние, при което кръвното налягане в кръвоносната система на тялото е по-високо от нормалните стойности. Високото налягане може да представлява сериозна заплаха за здравето, тъй като увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други компликации.

Симптомите на високо налягане са обикновено недостатъчно специфични, което означава, че могат да се позловат като индикатори и за други здравословни проблеми. Това може да затрудни поставянето на точна диагноза. Въпреки това, някои от най-честите симптоми включват главоболие, замаянее, умора, главоболници, замътеност на съзнанието и сърдечни проблеми.

Важно е да се отбележи, че много хора с високо налягане не изпитват значими симптоми и затова често болестта остава недиагностицирана и неконтролирана. Поради тази причина е особено важно да се редовно измерва кръвното налягане и да се следят евентуални промени в здравословното състояние.

Преглед на високо налягане

Високото кръвно налягане, известно също като хипертония, е сериозно състояние, което може да доведе до различни здравословни проблеми. Поради това е важно да се извършва редовен преглед, за да се открие и контролира налягането и да се предотвратят евентуални усложнения.

Един от най-честите начини за измерване на кръвното налягане е с помощта на сфигмоманометър – инструмент, който се използва за оценка на повдигането и спускането на кръвното налягане във веревката. За допълнителни изследвания върху кръвното налягане, лекарите обикновено използват манипулира. Това означава, че те използват дигиталните маншетни, които се носят на ръката и се свързват с уреда за запис.

При преглед на високото кръвно налягане, лекарите обикновено провеждат следните процедури:

 • История на болестта: Лекарят ще зададе въпроси за симптомите, физическата активност, наследствеността и обстоятелствата около състоянието на кръвното налягане.
 • Физически преглед: Лекарят ще провери пулса, записващото тегло, кръвното налягане и други физически параметри.
 • Лабораторни изследвания: Лекарят може да поиска изследване на кръвта, за да провери нивата на холестерола и захарта в кръвта.
 • Електрокардиограма (ЕКГ): Това изследване показва електрическата активност на сърцето и може да помогне при откриването на евентуални сърдечни проблеми.

Ако бъде установено високо налягане при преглед, лекарят ще предпише лекарство и/или промени в начина на живот за контролиране на налягането. Редовни прегледи ще се извършват, за да се следи кръвното налягане и настройка на лечението, ако е необходимо.

Важността на редовното измерване на кръвното налягане

Редовното измерване на кръвното налягане е от съществено значение за поддържането на добро здраве и предотвратяването на сериозни заболявания. Неоткрито и неконтролирано високо кръвно налягане може да доведе до сериозни последствия за здравето, включително сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни проблеми.

Също така, редовното измерване на кръвното налягане е от съществено значение за хората, които вече имат диагностицирано високо кръвно налягане. Те трябва да следят своето кръвно налягане и да вземат мерки за неговото контролиране, включително лекарствата и промените в начина на живот.

За измерването на кръвното налягане се използва специален апарат, наречен сфигмоманометър. Този апарат измерва кръвното налягане в милиметри ртутен стълб (мм рт. ст.) и предоставя две стойности – систолно и диастолно кръвно налягане.

Систолното кръвно налягане представлява най-високата стойност на кръвното налягане и се измерва, когато сърцето се свива и избързва кръвта в артериите. Диастолното кръвно налягане представлява най-ниската стойност на кръвното налягане и се измерва, когато сърцето се отпуска и пълнее кръвта с кислород и хранителни вещества.

Възрастова група Правилни стойности за кръвното налягане (в мм рт. ст.)
Възрастни над 18 години 120/80 или по-ниско
Възрастни с риск за високо кръвно налягане 120-139/80-89
Възрастни с високо кръвно налягане 140/90 или по-високо

Ако измерванията на кръвното налягане показват повишени стойности, е важно да се консултирате с лекар, който ще ви предостави подходящ съвет и лечение. Редовното измерване на кръвното налягане е начин да бъдете информирани за състоянието на вашето здраве и да предприемете необходимите мерки за неговото подобряване и запазване на оптималните стойности.

Повишаване на дейността на сърцето при високо налягане

Високото налягане е често срещано заболяване, което може да доведе до сериозни проблеми със сърцето. Когато кръвта придобива по-голямо налягане на стените на кръвоносните съдове, сърцето трябва да увеличи дейността си, за да поддържа правилното кръвообращение.

При повишено налягане, сърцето увеличава честотата и силата на съкращенията си. Това означава, че сърцето намалява времето, през което пълни изцяло със кръв секцията (диастола), и увеличава времето на съкращение (систола). Така, кръвта се изкачва по-бързо от сърцето и се подобрява кръвообращението към органите и тъканите.

Въпреки това, повишаната дейност на сърцето при високо налягане може да има негативни последици. Сърцето е мускулен орган, който работи безпрекъснато през целия живот и може да страда от претоварване при продължителни периоди на високо налягане.

По-голямото натоварване на сърцето може да доведе до развитие на различни сърдечни проблеми, като например аритмия, стенокардия и дори сърдечна недостатъчност. Затова е важно да се поддържа под контрол кръвното налягане и, ако е необходимо, да се прилагат лекарства или промени в начина на живот, които да помогнат за намаляване на налягането и предотвратяване на възможни компликации.

Важността на здравословния начин на живот при високо налягане

Важността на здравословния начин на живот при високо налягане

Следването на здравословния начин на живот е от изключителна важност при високо налягане, тъй като може да помогне за контролирането на симптомите и подобряването на общото здравословно състояние. Всеки, който се сблъсква с високо налягане, трябва да има предвид следните аспекти:

 1. Здравословна храна: За да контролираш високото налягане, трябва да консумираш храна, която е ниска на сол, като фрукти, зеленчуци, пълнозърнести храни и ниско мазни млечни продукти. Важно е да се избягва премазаната и захарна храна, което може да допринесе за повишаване на кръвното налягане.
 2. Отказване от вредни навици: Ако имаш високо налягане, трябва да се откажеш от никотин и алкохол. Никотинът причинява сужаване на кръвоносните съдове, което води до повишено налягане. Алкохолът, от своя страна, може да повлияе негативно на действието на лекарствата за високо налягане.
 3. Редовна физическа активност: Тренировките могат да помогнат за поддържане на здравото тегло, което е важно за контролирането на високото налягане. Избирай активности като пързаляне, плуване, бягане или бързо ходене за най-добри резултати.
 4. Управление на стреса: Стресът може да има негативно въздействие върху налягането, поради което е важно да научиш как да се справяш с него. Пробвай методи като йога, медитация или дишане за преодоляване на стреса и релаксация на тялото и ума.
 5. Редовни прегледи: Редовните прегледи и посещения при лекаря са от съществено значение за откриването и контролирането на високото налягане. Лекарят може да препише подходящи лекарства и да предложи конкретни насоки за подобряване на здравословния начин на живот.

Изпълнението на тези препоръки може да подпомогне ефективното контролиране на високото налягане, намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и подобряване на качеството на живот.

Съвети за контролиране на високото кръвно налягане

Контролирането на високото кръвно налягане е от съществено значение за поддържането на добро здраве и намаляването на риска от сериозни усложнения. Ето някои съвети, които могат да помогнат:

1. Води здравословен начин на живот:

 • Редовно практикувайте физическа активност като ходене, бягане или плуване.
 • Хранете се балансирано и включвайте в диетата си плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.
 • Ограничете консумацията на сол, алкохол и кафеин.
 • Избягвайте никотина и намалете стреса.

2. Редовно измервайте кръвното си налягане:

 • Използвайте домашен кръвно налягане монитор, за да следите вашия кръвен притиск.
 • Запишете резултатите и споделете ги с вашия лекар.

3. Поддържайте здравословно тегло:

 • Ако имате излишно тегло, опитайте се да отслабнете.
 • Прегледайте своята диета и увеличете физическата активност.

4. Вземайте препарати, предписани от лекар:

 • При нужда лекарят ви може да ви предложи да приемате лекарства за контролиране на високото кръвно налягане.
 • Не спирайте да приемате лекарствата без консултация с лекар.

Спазването на тези съвети и редовната комуникация с вашия лекар ще ви помогнат да контролирате високото кръвно налягане и да поддържате добро здраве.

Полезна информация за здравословен живот