Аденомът на простатата – симптоми, диагноза и лечение за заблудени пациенти

Какво е аденом на простатата

Аденомът на простатата е често срещано заболяване при мъжете, започващо с нарастване на размера на простатата. Тази железа се намира само при мъжете и е част от мъжката репродуктивна система. Когато тя порастне прекалено, блокира уретрата и предизвиква различни симптоми.

Симптомите на аденома на простатата могат да включват проблеми с честотата на уринацията, непълно изпразване на мочния мехур, уриниране с трудности и дискомфорт. Освен това, може да се появи и кръв в урина или спермата, както и болки в областта на паха, гърба или реактивен възпалителен процес в пикочната система.

За да се постави правилна диагноза, необходима е подробна медицинска оценка. Обикновено лекарят ще използва физически преглед, като ще уведоми пациента за симптомите и медицинската история. Допълнителни изследвания, като например урография, цистоскопия или простатична биопсия, могат да бъдат необходими, за да се постави окончателна диагноза.

Лечението на аденома на простатата може да включва консервативни методи, като например промяна в начина на живот, лекарства или физическа терапия. В някои случаи може да бъде необходима хирургическа намеса, за да се отстрани проблема. В установената от лекаря доза могат също да се използват популярни митове за прясно изстискване, пчелниот восък, противодиуретици, както и лекарства от растителни или растителни екстракти.

Какво е аденом на простатата?

Аденомът на простатата, известен също като хиперплазия на простатата, е често срещано състояние при мъжете. Това е уголемяване на простатата, която се намира около входа на мъжкия мочев балон.

Аденомът на простатата се развива в резултат на промени в хормоналния баланс при мъжете с възрастта. Простатата се уголемява, което може да доведе до симптоми като често и болезнено уриниране, затруднено започване на микцията и слаб поток на урина.

За да се диагностицира аденом на простатата, лекарите обикновено правят физически преглед, като пипат простатата през задната стена на ректума. Също така, използват се и допълнителни изследвания като УЗИ на простатата и кръвни изследвания, за да се потвърди диагнозата и да се изключат други причини за симптомите.

Лечението на аденома на простатата може да включва лекарства, които намаляват уголемяването на простатата, или хирургически процедури като трансуретрална резекция на простатата, при която се премахва част от простатата, за да се подобри потока на урина.

Важно е да се консултирате с вашия лекар, ако имате симптоми, свързани с аденом на простатата. Самолечение може да не е ефективно и може да доведе до усложнения. Редовните прегледи и добро спазване на лекарските указания могат да помогнат за контролиране на състоянието и подобряване на качеството на живот.

Дефиниция, причини и фактори риска

Аденомът на простатата, известен още като хиперплазия на простатата (ХПП), е болест, която засяга мъжете и представлява уголемяване на простатата. Тази здравословна проблема е често срещана в средна и напреднала възраст и може да причини сериозни симптоми.

Хиперплазията на простатата е следствие от увеличаването на броя клетки в простатата, като често засяга вътрешната част от тази жлеза. Простатата се намира под мочния мехур и обгражда уретрата, която пренася урината от мочовитея мехур извън тялото. Увеличената простата може да притиска уретрата, което довежда до симптоми като затруднено мочене и често подтиране.

Причините за развитието на аденома на простатата все още не са напълно ясни. Въпреки това, научните изследвания показват, че възрастта и наличието на мъжки полови хормони играят важна роля в процеса на хиперплазия. Освен това, наследствената свързаност и етническата принадлежност могат да увеличат риска от развитие на аденом на простатата.

Възможни фактори риска за аденом на простатата включват затруднения с предаването на урината, което може да се дължи на други здравословни проблеми като цистит или инфекция в уретрата. Също така, приемането на някои лекарствени средства или хранителни добавки, които могат да увеличат нивата на мъжките полови хормони, може да увеличи и риска от аденом на простатата.

Симптоми на аденом на простатата

Аденом на простатата, известна и като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), е често срещано заболяване при мъжете над 50-годишна възраст. Това е усложнение, при което простатата се увеличава в размери поради необикновено разрастване на жлезите.

Основните симптоми на аденома на простатата включват:

 • Често микции – пациентите изпитват необходимостта от често изпразване на мокре- повече от обичайното;
 • Затруднено започване на микцията – пациентите отчитат затруднения при започване на процеса на микция;
 • Слаб поток на урината – потока на урината е слаб и пулсиращ като резултат на неподходящото функциониране на простатата;
 • Болка и дискомфорт – пациентите може да изпитват болка и дискомфорт при микцията;
 • Нощно често мициране – пациентите могат да се събуждат през нощта, за да отидат на тоалетната повече от веднъж;
 • Неизчерпаемо усещане след микция – пациентите може да имат усещането, че микцията не е завършена напълно и се нуждаят от допълнително изпразване;
 • Изпускане на капки след микция – пациентите може да изпитват изпускане на капки след микцията, поради слабата сила на потока на урината.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с уролог, за да направи диагноза и предпише съответното лечение на аденома на простатата.

Как да разпознаем аденомата на простатата?

Аденоматът на простатата, известен също като хиперплазия на простатата (ХПП), е често срещано заболяване при мъжете след средна възраст. Симптомите на аденома на простатата са свързани с прокарващият мочовод, който бива съблазнен от увеличената простата. Ето някои от симптомите и признаците, които могат да ви помогнат да разпознаете аденомата на простатата:

 • Тежест и неудобство в областта на промяната;
 • Учестени или необури желания за мокрене;
 • Затруднено и слабо струйно уриниране;
 • Нощно мокрене (ноктурия);
 • Инконтиненция (непроизволно изтичане на урината);
 • Инфекции на пикочния мехур и/или пикочна инфекция;
 • Сърбеж или жаждавост в уринарната система;
 • Нарушена сексуална функция – затруднено запрашиване или ерекция;
 • Свиване на потока на урина или прекъсване на струята при уриниране;
 • Чувство на непълно зареждане след уриниране.

Ако усетите подобни симптоми, е важно да потърсите медицинска помощ от уролог, който ще проведе необходимите проучвания и диагностика. Диагнозата на аденома на простатата може да включва изследвания като простатичен специфичен антиген (ПСА) тест, дигитален ректален преглед (ДРП), урография и ултразвуков преглед на простатата.

Напомняме, че самодиагнозата не е препоръчителна и трябва да се доверява само на медицински специалист.

Диагноза на аденома на простатата

Аденомата на простатата е честа и предимно достига у мъжете над 50 години. За да се постави диагноза на аденома на простатата, лекарят ще използва няколко метода.

Първо, ще се проведе физикален преглед. Лекарят ще пипне простатата през ректума, за да провери за евентуално уголемяване или необичайни симптоми.

 • Тест на кръвния простатичен антиген (ПСА) – тест, който измерва нивото на ПСА в кръвта. Високи нива на ПСА могат да указват на наличие на аденома на простатата или други проблеми.
 • Урография – рентгенови снимки на простатата след въвеждане на контастна течност.
 • Ултразвуково изследване – използва се сонда, която се въвежда в ректалба, за да се направи образ на простатата.

След като бъдат изпълнени тези диагностични тестове, лекарят ще постави диагноза на аденома на простатата и ще определи степента на нейното развитие. Това ще му помогне да определи подходящото лечение за пациента.

Жизнено важни изследвания и процедури

За да се постави точна диагноза на аденом на простатата и докторът ви да определи най-подходящото лечение, можете да очаквате да изпратите на няколко изследвания и процедури. Тези тестове са жизнено важни и могат да включват:

1. Ректално дигитално изследване (РДУ) – това е първият стъпков тест, при който вашият лекар ще изследва простатата с пръст, за да усети аномалии или увеличение на жлезата.

2. Простатично-специфичен антиген (ПСА) тест – този кръвен тест мери нивата на ПСА, един протеин, който се произвежда от простатата. Високи нива на ПСА могат да бъдат индикатор за аденом на простатата или други проблеми със здравето на простатата.

3. Урография с контраст – това е процедура, която използва рентгенови лъчи и контрастно вещество, за да се визуализира простатата и уретрата. Това може да помогне за оценка на размера и формата на простатата и за идентифициране на други проблеми с уринарната система.

4. Ултразвукова преглед на простатата – този невраничен тест използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображение на простатата. Това може да помогне да се определи размерът и формата на простатата и да се изключат други потенциални причини за симптомите.

5. Биопсия на простатата – това е процедура, при която се взема малко парче тъкан от простатата и се изпраща за лабораторно изследване. Това позволява на лекарите да потвърдят диагнозата на аденом на простатата и да изключат други видове простатни проблеми, включително рака на простатата.

Тези изследвания и процедури са от съществено значение за правилната диагностика и лечение на аденома на простатата. Необходимо е да се консултирате с вашия лекар и да следвате неговите препоръки относно необходимите тестове и процедури за вас.

Лечение на аденома на простатата

Лечение на аденома на простатата

Лечението на аденома на простатата може да включва различни методи в зависимост от симптомите и степента на увеличаване на простатата. Ето някои от най-често използваните методи за лечение:

 • Медикаментозно лечение: Лекарствата могат да бъдат предписани за намаляване на симптомите и улесняване на оттичането на урината. Това включва приемането на алфа-блокери или инхибитори на 5-алфа-редуктазата за намаляване на размера на простатата.
 • Минимално инвазивни процедури: Тези процедури се извършват с помощта на специални медицински инструменти, като например лазер или микроталасна енергия. Те могат да се използват за свиване на простатата и отваряне на уретрата, което води до подобрение на оттичането на урината.
 • Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП): Това е най-често използваната процедура за лечение на аденом на простатата. По време на ТУРП се премахва част от простатата чрез микроскопични инструменти. Тази процедура обикновено се извършва под обща анестезия и може да изисква кратка хоспитализация.
 • Хирургическо лечение: Ако аденома на простатата причинява сериозни проблеми и другите методи не са ефективни, може да се наложи хирургическо лечение. Примери за хирургически процедури включват отворена проблемна ездахахах>, която се извършва под обща анестезия и изисква пълен престой в болницата. ЕKre54)))(

Всеки пациент може да има индивидуални нужди и предпочитания, затова е важно да се консултирате с уролог и да определите най-подходящото лечение за Вас. Винаги се консултирайте с професионален здравен специалист, преди да започнете лечение или приемате каквито и да било лекарства.

Полезна информация за здравословен живот