Какви са симптомите на простатната жлеза при мъжете и как да се справим с тях

Симптоми на простатната жлеза при мъжете

Простатната жлеза е малък орган, намиращ се под месото на мъжкия пикочен мехур и около уретрата. Това важно секреторно органче отговаря за производството на семенна течност, необходима за запазването на бременността. Проблеми с простатата могат да причинят различни симптоми и да доведат до увеличаване на размера на жлезата, състояние, наричано и бенигна хиперплазия на простатата (БХП).

Един от най-честите симптоми, свързани с простатната жлеза, е учестена нужда от уриниране. Мъжете с БХП могат често да усещат, че винаги са наложени да отидат на тоалетната, дори когато малкото им действително са празни. Свързани с това симптоми включват трудности при започването на микцията, намаляване на силата на потока на урината и постоянното чувство на непълен източване на мочата.

Други симптоми на простатната жлеза включват болка и дискомфорт в областта на промазката и на врата, както и в кръста и бедрата. Мъжете с проблеми с простатата могат да изпитват и сексуални проблеми, като например еректилна дисфункция и проблеми с еякулацията. В някои случаи, простатната жлеза може да се възпали, като резултат от инфекция или други фактори, което може да причини и висока температура и симптоми на уринарна инфекция.

Какво означава болестта на простатната жлеза?

Какво означава болестта на простатната жлеза?

Симптомите на бенинната хиперплазия на простатата включват често уриниране, затруднено започване на микцията, слаб поток при уриниране и чувство на непълно изпразване на мочния мeшак. В повечето случаи тези симптоми са свързани с нарастване на размера на простатата и със съкращението на уретрата – каналът, който носи урина от мочния мeшак, излизайки извън тялото.

Друго състояние на простатата, което може да се появи при мъжете, е простатит – запаление на простатата. Това състояние може да бъде разделено на две форми – бактериална простатит и пеливничава простатит. Бактериалната простатит е резултат от бактериална инфекция в простатата, докато пеливничавата простатит е хронична обструктивна болест на простатата и често не се свързва с бактериална инфекция.

Симптомите на простатит включват болка в областта на промашката, болка при уриниране, често уриниране и също така могат да причинят сексуални проблеми като еректилна дисфункция и намалена либидо.

Поради факта, че много от симптомите на различни заболявания на простатата се прекъсват и могат да се отчелят за други здравословни проблеми, винаги е препоръчително да потърсите медицинска консултация, ако изпитвате подобни симптоми.

Заболяване Описание Симптоми
Бенинна хиперплазия на простатата (БХП) Увеличаване на простатата Често уриниране, затруднено започване на микцията, слаб поток при уриниране, чувство на непълно изпразване на мочния мeшак
Простатит Запаление на простатата Болка в областта на промашката, болка при уриниране, често уриниране, сексуални проблеми

Какви са симптомите при простатно воспаление?

Какви са симптомите при простатно воспаление?

Простатното воспаление, или простатит, е често срещано заболяване при мъжете и причинява възпаление на простатата.

Тази заболяване може да предизвика редица симптоми, които са свързани със сферата на урологията и сексуалната функция на мъжете.

Основните симптоми при простатно воспаление включват:

1. Болка или дискомфорт в областта на промеждутъка, прясността или белия дроб;

2. Болезни или затруднено и болезнено уриниране;

3. Чест и спешен нужда за уриниране;

4. Слаб поток при уриниране;

5. Чувство на непълно изпразване на мочния мехур;

6. Болка или дискомфорт при еякулация;

7. Еректилна дисфункция или затруднена ерекция;

8. Болки в гръбнака, мускулите или ставите.

Ако изпитвате подобни симптоми, е важно да се консултирате с уролог за диагностика и лечение на простатното воспаление.

В някои случаи, простатното воспаление може да бъде причинено от инфекция и да се нуждае от антибиотична терапия за излекуване. Други методи на лечение могат да включват лекарства за облекчаване на симптомите или физиотерапия.

Важно е да се отбележи, че само лекар може да диагностицира и лекува простатното воспаление, затова не се препоръчва самолечение или игнориране на симптомите.

Какви са симптомите при разширение на простатата?

Какви са симптомите при разширение на простатата?

Разширението на простатата, известно още като бенигна хиперплазия на простатата (БХП), е честа проблема, засягаща мъже над 50 години. Това състояние може да причини различни симптоми, които могат да се проявят както физически, така и психологически. Ето някои от най-честите симптоми при разширение на простатата:

1. Начални симптоми: Непродължително уриниране, нуждата от често и нагласено отиване на тоалетната, особено през нощта. Тези симптоми се наричат също “често уриниране” и са често свързани с разширението на простатата, като се дължат на нарастването на налягането в мочния мехур.

2. Съкращено уриниране: Мъжете със симптоми на разширение на простатата могат да имат затруднено или слабо уриниране. Това е резултат от съкращението на уретрата, която се намира в простатата и отговаря за преминаването на урината от мочния мехур.

3. Слаб поток на урината: Разширението на простатата може да влоши потока на урината, правейки го слаб и несилен. Мъжете могат да изпитват затруднения при започването на уринирането и по време на процеса.

4. Уринарни инфекции: Разширението на простатата може да увеличи риска от уринарни инфекции при мъже. Това може да се дължи на затрудненото преминаване на урината от мочния мехур и създаването на условия за развитие на бактерии.

5. Непълно опразняване на мочния мехур: Мъжете с разширена простата могат да имат усещане за непълно опразняване на мочния мехур след уриниране. Това може да се дължи на затруднението при изхвърлянето на урината изцяло от мехура.

6. Сексуални проблеми: Разширението на простатата може да се отрази и върху сексуалния живот на мъжа. Някои от възможните проблеми включват затруднения с ерекцията, отслабена либидо и физически дискомфорт по време на сексуална активност.

Важно е да отбележим, че тези симптоми не винаги са безусловен признак за разширение на простатата. Диагнозата трябва да бъде направена от квалифициран специалист след преглед и изследвания.

Бъдете внимателни и се консултирайте с лекар, ако имате подобни симптоми, за да получите правилно лечение и грижи за вашето здраве.

Какви са симптомите при рак на простатата?

Какви са симптомите при рак на простатата?

Ракът на простатата е един от най-често срещаните видове рак при мъжете. Той може да причини различни симптоми, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

Един от най-чести симптоми при рак на простатата е промяната в уринацията. Мъжете могат да изпитват често усещане за уриниране, особено през нощта. Урината може да бъде слаба, прекъсвана или има нужда от повече усилия за старта й. В някои случаи, може да се усеща болка или изгаряне при уриниране.

Други симптоми, които могат да се появят при рак на простатата, включват промени в сексуалния живот. Мъжете могат да изпитват проблеми с ерекцията, намалена либидо или затруднения при запазването на ерекцията. Това са важни симптоми, които трябва да бъдат докладвани на лекаря.

Други възможни симптоми включват кръв в урината или в семената течност, неприятна миризма на урината и болки в кръста, таза или вътре в стегната област. Тези симптоми най-често се появяват в по-късни стадии на рака на простатата, когато той вече се е разпространил извън простатната жлеза.

Ако имате някой от тези симптоми или смятате, че имате риск от рак на простатата, е важно да се консултирате със специалист – уролог. Ранното откриване и лечение на рака на простатата могат да увеличат шансовете за изцеление и подобри качеството на живот.

Полезна информация за здравословен живот