Какво трябва да знаете за аденома на простатната жлеза – симптоми, причини и методи на лечение

Аденом на простатната жлеза

Простатата е малка жлеза, която се намира под мочния мехур на мъжете и играе важна роля в процеса на производство на семенната течност. Когато простатната жлеза се увеличава в размери и започва да налага притиск върху уретрата, може да възникне аденом на простатата. Това е доброкачествена хронична болест, която засяга много мъже.

Симптомите на аденома на простатата могат да се различават от човек на човек, но най-честите включват увеличена нужда от уриниране, слаб поток на урина, честичко нощно изтичане на урина и усещане за непълно изпразване на мочния мехур. Някои мъже с аденом на простатата също може да изпитват болка или дискомфорт при уриниране. Важно е да отбележим, че тези симптоми не са специфични и могат да бъдат причинени и от други заболявания. Затова е важно да се консултираш с лекар, ако имаш подозрения, че страдаш от аденом на простатата.

Причините за появата на аденом на простатата все още не са напълно ясни, но факторите, които могат да повлияят на развитието на тази болест, включват възраст, наследствени фактори и изменения в нивата на хормоните, особено на тестостерона. Съществуват и някои фактори на риска, които могат да увеличат шансовете за развитие на аденом на простатата, като например затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и седентарен начин на живот.

Лечението на аденома на простатата зависи от тежестта на симптомите и включва различни подходи – от жизнен стил, лекарствен и нефармакологичен терапии до операция. Едва след извършване на необходимите изследвания и диагностика лекарят ще определи най-подходящото лечение за теб. Важно е да знаеш, че аденомът на простатата е хронична болест и лечението може да бъде продължително.

Симптоми на аденом на простатната жлеза

Симптоми на аденом на простатната жлеза

Аденомът на простатата, известен още като benigna hiperplazija на простатата (BPH), е често срещано заболяване при мъжете над 50-годишна възраст. Това е увеличение на размера на простатата, което може да доведе до различни симптоми и проблеми при засегнатите лица.

Най-честите симптоми на аденом на простатната жлеза включват:

 1. Проблеми с уринирането – затруднено, слабо или прекъсващо се оттичане на урината, необходимост от често и спешно уриниране, чувство на непълно опразване на мяхото и изпускане на капки след приключване на процеса;
 2. Слаб поток на урината – намалена сила на потока при изтичането на урината;
 3. Нощно или често уриниране – необходимост да се става през нощта, за да се уринира или да се уринира по-често от обичайното;
 4. Дизурични симптоми – болка, изгаряне или дискомфорт при уриниране;
 5. Рецидивиращи инфекции на пикочния мехур – повисок риск от инфекции, поради непълното опразване на урината;
 6. Кръв в урината – наличие на кръв или кръвоизлив в урината;
 7. Някои компликации, които могат да се развият в напреднали случаи на аденом на простатната жлеза, включват уретрална стриктура, пикочна инконтиненция или уретрална задържане на урината.

Важно е да се отбележи, че симптомите на аденом на простатата могат да се различават от случай до случай и да бъдат отразени в различна степен на тежест. Затова е необходимо да се проведе консултация с уролог, който ще постави правилната диагноза и ще предложи подходящо лечение на база на индивидуалните нужди на пациента.

Причини за поява на аденом на простатната жлеза

Причини за поява на аденом на простатната жлеза

Аденомът на простатната жлеза е доброкачествен тумор, който се образува от прекомерно нарастване на тъканта на простатата. Проучванията показват, че има няколко фактора, които могат да допринесат за появата на аденом на простатата:

 • Възрастта: Рисковият фактор, който най-силно е асоцииран с аденома на простатата, е възрастта. С течение на времето тъканта на простатата увеличава своя обем, което може да доведе до създаването на тумор.
 • Хормонални промени: Неравновесието на важните хормони в организма, особено на тестостерона и естрогените, може да бъде една от причините за развитие на аденом на простатата.
 • Генетика: Изследванията показват, че наличието на близък роднина с аденом на простатата може да увеличи риска от развитието на този заболяване.
 • Ожиряване: Има доказателства, че ожиряването може да увеличи риска от поява на аденом на простатата.
 • Никотин: Дългогодишният пушач има по-висок риск от аденом на простатата в сравнение с непушачите.
 • Хранителните навици: Някои храни, като червеното месо и излишъците от калории, могат да увеличат риска от поява на аденом на простатата.

Въпреки че причините за поява на аденом на простатната жлеза не са изцяло ясни, управлението на рисковите фактори и правилното лечение могат да помогнат в предотвратяването и управлението на това заболяване.

Лечение на аденом на простатната жлеза

Лечението на аденом на простатната жлеза зависи от степента на заболяването и наличието на симптоми. В някои случаи, когато симптомите са леки и не причиняват значителни проблеми на пациента, лекарят може да препоръча само наблюдение на заболяването без да прилага специфично лечение.

В други ситуации, когато симптомите на аденома са сериозни и засягат качеството на живот на пациента, се прилага лечение. Това може да включва както медикаментозно лечение, така и хирургическa интервенция.

Медикаментозното лечение на аденома на простатата се осъществява чрез приемането на лекарства, които намаляват размера на простатата и подобряват симптомите. Тези лекарства могат да бъдат предписани от уролога и се дават по рецепта. Контролните прегледи са важни, за да се оцени ефективността на медикаментозното лечение и да се провери дали има необходимост от промяна на дозировката или прилагане на алтернативен метод на лечение.

В някои случаи, когато медикаментозното лечение не е достатъчно ефективно или симптомите са твърде сериозни, може да се наложи оперативно лечение. Хирургическото лечение на аденом на простатата може да бъде извършено по няколко метода, включително трансуретрално резекция на простатата (TUR-P), отворена простатектомия и лапароскопска простатектомия. Лекарят ще прецени кой е най-подходящият метод в зависимост от случая.

В някои случаи, наречени “минимално инвазивни процедури”, може да се приложат алтернативни методи на лечение на аденома на простатата. Те могат да включват проби с криотерапия или интерстициална термотерапия, при които се прилагат ниски температури или топлина в позволени икономически процедури, с цел намаляване на размера на простатата и подобряване на симптомите.

Профилактика на аденом на простатната жлеза

Профилактика на аденом на простатната жлеза

Аденомът на простатната жлеза може да бъде предотвратен или забавен чрез определени профилактични мерки. Ето някои от тях:

 • Поддържайте здравословен начин на живот, който включва редовно упражнение и здравословна храна.
 • Избягвайте дългият седящия начин на живот, като правите редовни паузи и физически упражнения.
 • Отказвайте се от вредните навици, като цигарите и алкохола.
 • Поддържайте здравословна тегло и избягвайте наднорменото тегло, което може да влоши състоянието на простатата.
 • Правете редовни проверки на простатата при вашия лекар или уролог.
 • Консумирайте здравословни храни, богати на антиоксиданти, като ягоди, домати и зеленчуци.
 • Избягвайте условията, които могат да предизвикат увреждане на простатата, като например дълготраен контакт със шлаки, химикали и голяма количества протеин.

Спазвайки тези профилактични мерки, можете да намалите риска от развитие на аденом на простатната жлеза и да поддържате здравословното състояние на вашия долноделов тракт.

Полезна информация за здравословен живот