Простатна жлеза при мъжете – описание, функции и проблеми

Простатна жлеза при мъжете какво е това

Простатната жлеза, известна и като простата, е малка жлеза, намираща се в основата на мъжкото мочево шлузово тяло. Тази жлеза е част от мъжкия репродуктивен систем и има основна роля за различните функции на организма.

Една от главните функции на простатата е да произвежда секретна течност, която е съставна част от семената течност. Тази течност помага на сперматозоидите да се задвижват и оцеляват в репродуктивната система на мъжете. Също така, простатната жлеза играе важна роля за ерекцията и ежедневната функция на уретрата.

Колкото и да е важна простатата за здравето на мъжете, тя може също да бъде предмет на различни проблеми и заболявания. Някои от най-честите проблеми включват простатит (възпаление на простатата), бенинна хиперплазия на простатата (увеличение на размера на простатата) и рак на простатата. Всички тези състояния изискват специално внимание и лечение от медицинските специалисти.

Каква е простатната жлеза?

Простатната жлеза е малка жлезеста структура, която се намира при мъжете под мочния мехур. Тя е една от няколкото жлези, които се срещат в мъжката репродуктивна система и изпълнява важни функции в организма.

Физически характеристики: Простатната жлеза се състои от малки жлезесто-мускулести единици, които са обгръщани от фиброзно тъканно отделение. Тази структура формира плътна и гладка маса с размери, подобни на орех.

Разположение: Простатната жлеза се намира точно под мочния мехур и около зоната на уретрата. Тя обгръща уретрата (тръбичката, която пренася урина от мочния мехур до простатата) и играе важна роля в процеса на еякулацията, като помага за продвижването на сперматозоидите по време на сексуалния акт.

Функции: Главната функция на простатната жлеза е да помага за производството на секрет, наричан простатичен секрет, който се смесва със сперматозоидите при еякулацията. Простатичният секрет предоставя хранителни вещества и защита на сперматозоидите, като подобрява техните шансове за оплождане на яйцето.

Важно е да се отбележи, че простатата може да бъде засегната от различни заболявания, като например простатит, хиперплазия на простатата и рак на простатата. Затова редовните прегледи и консултации с уролог са от съществено значение за поддръжката на здравата простата.

Структура и местоположение на простатната жлеза

Структура и местоположение на простатната жлеза

Простатната жлеза е малкa плътна жлезиста структура, разположена под мяхъкото преходно отделение на мочевия канал при мъжете. Тя е с горбеста форма и се намира около началото на мочевия мeшeци.

Простатната жлеза е обградена от фиброзна капсула, която помага за запазване на нейната форма и структура. Вътре в капсулата се намират множество малки жлези, които се отделят в простатични канали. Тези канали се свързват и формират централен канал, който преминава през цялата простатна жлеза и се свързва с мочевия канал.

Простатната жлеза е отговорна за производството на простатична течност, която се смесва с спермата при еякулацията. Тази течност осигурява подходяща среда за сперматозоидите, помага за тяхното предвижване и защитава гаметите от вредни външни фактори.

Поради своето местоположение и главната си функция, простатната жлеза играе важна роля в репродуктивната система на мъжете. Въпреки че простатната жлеза обикновено остава скрита и незабележима, тя може да бъде източник на проблеми, когато се развият различни болести, като например простатит, хиперплазия на простатата или рак на простатата.

Важни функции на простатната жлеза

 Важни функции на простатната жлеза

Простатната жлеза играе ключова роля в мъжкото репродуктивно здраве и изпълнява редица важни функции.

Произвеждане на секрет

Простатната жлеза произвежда специфичен секрет, наречен простатно секретно вещество. Тази течност е отговорна за около 30% от общото количество на еякулата и помага за запазване и увеличаване на жизнеспособността на сперматозоида. Тя също така съдържа ензими и антибактериални съставки, които помагат за поддържане на здравето на пътя и предпазването от инфекции в уринарната система.

Регулиране на секрецията на тестостерон

Простатата помага в регулирането на нивата на тестостерон в организма. Тя произвежда една от субстанциите, наречена 5-алфа-редуктаза, която превръща тестостерона в дихидротестостерон. Дихидротестостеронът е по-активна форма на тестостерона и има важна роля в регулирането на сексуалната функция и поддръжката на здравето на простатата.

Поддържане на ерекция

Когато мъжът се сексуално възбуди, простатната жлеза играе важна роля в поддържането на ерекцията. Тя произвежда и изпраща специфично секретно вещество, което помага за поддържането на ерекцията чрез релаксиране на мускулите в пениса.

Транспорт на сперматозоиди

Простатата помага за транспорта на сперматозоидите по време на еякулацията. Тя произвежда секретна течност, която се смесва с спермата и образува еякулата. Тази течност помага за сперматозоидите да се придвижват по-лесно и да оцелеят по време на пътя към женското яйцеклетъче.

Простатната жлеза е от съществено значение за здравето на мъжете и функциите й играят важна роля за репродуктивната и сексуалната функция. Поддържането на здравата простата е от значение за оптималното мъжко здраве и благополучие.

Какво е простатно разширение и как се проявява?

Какво е простатно разширение и как се проявява?

Простатното разширение, известно още като хипертрофия на простатата (ХПР), е усложнение, което засяга простатната жлеза при мъжете. Тя се проявява с увеличение на размера на простатата, което може да доведе до различни симптоми и проблеми.

При хипертрофия на простатата, простатната жлеза постепенно се увеличава в размер, като притискането на мочовите пътища става все по-силно. Това може да доведе до следните симптоми:

Симптоми на простатно разширение Проява
Често уриниране (полиурия) Мъжете с простатно разширение могат да изпитват неотложна нужда да пишат по-често от обикновено. Това може да засяга качеството на съня и да пречи на нормалното ежедневно функциониране.
Простатното разширение може да причини затруднения при започването на микции, което е често съпровождано от слаб поток и неудовлетворително изпразване на мочния мехур.
Изпразване на мочния мехур по капки (естествено после на освобождаването) При хипертрофия на простатата мочният мехур може да не се изпразва напълно, което води до изобщо по капки отпускане на урина след микцията.
Чувство на непълно изпразване на мочния мехур Заглавието Позволява на мъжете с ХПР да имат усещане, че мочният мехур не е напълно празен след изпразване. Това може да предизвика дискомфорт и стремеж за повторно изпразване на мочния мехур.
Болка или дискомфорт в областта на простатата Простатното разширение може да причини болка или дискомфорт в областта на простатата, която се намира под мочния мехур и около уретрата.

Ако се сблъскате с подобни симптоми, е важно да консултирате лекар, за да получите правилната диагноза и лечение за простатното разширение.

Полезна информация за здравословен живот