Хиперплазия на простатната жлеза при мъжете – симптоми, причини и методи на лечение

Хиперплазия на простатната жлеза при мъжете

Хиперплазията на простатната жлеза при мъжете е често срещано заболяване, което засяга голяма част от мъжката популация над 50 години. Това е неопасно състояние, но може да доведе до сериозни проблеми с уринацията и качеството на живота.

Главните симптоми на хиперплазията на простатата включват чести позиви за микция, затруднено започване на уринацията, незавършено изпразване на мяхъра, слаб поток на урината и урининна inkонтиненция. Освен тези урологични симптоми, хиперплазията на простатата може да предизвика и сексуални проблеми като еректилна дисфункция и намалена либидо.

Диагностика и лечение на хиперплазията на простатата включват множество методи, като физически преглед, урологични изследвания, катеризация на мяхъра и биопсия. Лечението може да бъде консервативно, с помощта на лекарства, или оперативно, с хирургическата ремовация на простатата. Изборът на метод на лечение зависи от тежестта на симптомите и предпочитанията на пациента.

Хиперплазия на простатната жлеза при мъжете

Хиперплазията на простатната жлеза е често срещано заболяване при мъжете след 50-годишна възраст. Тя се характеризира с увеличение на размера на простатата, което може да причини различни симптоми.

Симптомите на хиперплазията на простатата могат да включват често и напрегнато микциране, слаб или прекъсван поток на урината, нужда от често уриниране, нощно пикоче, усещане за непълно изпразване на мочния мехур и други подобни. Тези симптоми могат да влияят на качеството на живот и да доведат до значителни дискомфортни състояния.

За да се диагностицира хиперплазията на простатата, лекарът обикновено извършва физически преглед и използва различни диагностични процедури. Това може да включва изследване на пациентската история, преглед на простатата с дигитален пръст и изследване на кръвта и урината.

Лечението на хиперплазията на простатата се базира на симптомите, тяхната тежест и предпочитанията на пациента. В някои случаи, промяната на жизнения стил и прилагането на различни методи, като например упражнения за силата на мускулите на мочевия мехур, могат да бъдат достатъчни за подобряване на състоянието. В други случаи, медикаментозното лечение или хирургическата интервенция може да се наложат.

Всякакво такова лечение трябва да бъде прието под ръководството на квалифициран лекар. Самолечение може да бъде опасно и да нанесе вреда на здравето на пациента.

Симптоми на хиперплазия на простатната жлеза

 • Учесто и неуправляемо напиране на мокралището, особено през нощта
 • Увеличена необходимост от напиране на мокралището
 • Трудности при започване на напирането
 • Слаб поток на мочата или прекъснат поток
 • Осезаемо усещане на неизпразнен мехур след напиране на мокралището
 • Разстройство при запазване на потока на мочата
 • Необичайна умора или слабост
 • Проява на кръв в мочата или спермата

Ако се появят тези симптоми, е важно да се консултирате с уролог, който ще извърши преглед и диагностика на състоянието на простатата. След поставяне на диагноза на хиперплазия на простатата, лечението може да включва медикаментозна терапия, хирургически вмешателства или лазерна терапия, в зависимост от тежестта на симптомите и общото здравословно състояние на пациента.

Диагностика на хиперплазия на простатната жлеза

Диагностика на хиперплазия на простатната жлеза

Хиперплазията на простатната жлеза е разрастване на тазовата жлеза, което често засяга мъжете с по-възрастна възраст. За да се постави диагноза на хиперплазия на простатната жлеза, лекарят трябва да извърши редица процедури и изследвания, които ще помогнат да се потвърди наличието на проблема.

Медицински преглед: Първият стъпка в диагностиката на хиперплазия на простатната жлеза е медицинският преглед. Лекарят ще попита за симптомите, ще изслуша оплакванията на пациента и ще извърши физикален преглед, включително палпация на простатата през ректалното отвор. Това му позволява да установи размера и формата на простатата и да провери за наличие на аномалии.

Лабораторни изследвания: За да се изключат други причини за симптомите, лекарят може да поиска кръвни тестове, включително изследване на нивото на простатаспецифичния антиген (ПСА) в кръвта. Високи нива на ПСА могат да подсказват наличието на други простатни проблеми, включително рак на простатата.

УЗИ на простатата: Ултразвуково изследване на простатата се използва за определяне на размера и формата на простатата. Това изследване може да се извърши както на ректален, така и на трансабдоминален път, като се избира подходът в зависимост от предпочитанията на пациента и доктора.

Уродинамично изследване: Това изследване се използва за оценка на функцията на мочовата система и наличието на обструкция на потока на урина. Пациентът ще бъде поставен на тест с водна течност, която ще се използва за проследяване на промените в уринарния поток и даване на подготовка за оптимално лечение.

Цистоскопия: При цистоскопия лекарят използва тънка тръбичка с вградена камера, наречена цистоскоп, за да прегледа уретрата и простатата. Това изследване се използва за изключване на други уретрални и простатни причини за симптомите и може да се извърши при пациенти с по-сериозни или необичайни симптоми.

Биопсия на простатата: Ако лекарят подозира наличие на рак на простатата, може да бъде извършена биопсия на простатата. Това процедурата включва вземане на малки парчета тъкан от простатата и тяхното изпращане към лабораторията за изследване под микроскоп. Биопсията може да потвърди или изключи наличието на рак.

Всички тези диагностични процедури помагат на лекаря да оцени степента на хиперплазията на простатата и да определи най-подходящото лечение за пациента. Редовните проверки и ранната диагностика са от съществено значение за успешното лечение и контрол на хиперплазията на простатата.

Лечение на хиперплазия на простатната жлеза

Лечението на хиперплазията на простатната жлеза може да включва няколко метода, които могат да реши проблема и да облекчат симптомите. Тук са някои от най-често използваните методи за лечение:

 • Медикаментозно лечение: При лекуващия лекар може да бъдат предписани лекарства, които да помогнат на простатата да се стегне и да намали симптомите. Тези лекарства обикновено се наричат алфа-блокери, които помагат на мускулите около простатата да се релаксират и да улеснят протока на урина.
 • Термална аблация: Това е процедура, при която се използва топлина, за да се унищожат части от простатата, които причиняват симптоми. Една от най-често използваните методи за термална аблация е трансуретралната микровълнова терапия (ТУМТ).
 • Лазерна терапия: При тази процедура се използва лазер, за да се изпарят или унищожат части от простатата, които предизвикват проблеми. Лазерната терапия може да бъде извършена с различни методи, като например големини лазерна енуклеация на простатата (HoLEP) или големини лазерна енунация (GreenLight PVP).
 • Кирургия: За по-тежки случаи или при неуспешното лечение с други методи може да се наложи оперативна намеса. Една от най-често използваните операции за лечение на хиперплазия на простатата е трансуретрална резекция на простатата (ТУРП).
 • Алтернативни методи: Някои хора предпочитат да избягват традиционните методи на лечение и да се насочат към природни или алтернативни методи. Въпреки че някои от тези методи могат да предложат облекчение, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да използвате такива техники.

Всички решения за лечение трябва да бъдат обсъдени с лекар, който ще може да прецени най-подходящия начин за лечение и да отговори на всички въпроси, които може да имате.

Профилактика на хиперплазия на простатната жлеза

Профилактика на хиперплазия на простатната жлеза

Профилактиката на хиперплазия на простатната жлеза е важна за поддържане на здравето на простатата и предотвратяване на развитието на заболяването. Ето някои съвети и мерки, които мъжете могат да вземат:

Съвети за профилактика:
1. Редовни медицински прегледи:
Правете редовни посещения при вашия уролог, особено ако сте на възраст над 40 години. Това ще ви помогне да контролирате състоянието на простатата и да разпознаете възможни проблеми в ранен етап.
2. Здравословен начин на живот:
Изпълнявайте редовни физически упражнения, консумирайте балансирана и здравословна храна, включете в диетата си плодове, зеленчуци и храни, богати на антиоксиданти, и избягвайте никотин и алкохол.
3. Контролиране на стеснителните фактори:
Избягвайте подкрепящи фактори като дълго седене, налягане при мокрене и прекомерна консумация на алкохолни и безалкохолни напитки.
4. Спазване на хигиенни навици:
Поддържайте добра хигиена, избягвайте инфекции и използвайте правилни техники за мокрене и изпразване на мочния мехур.
5. Избягване на стрес:
Стресът може да допринесе за развитието на хиперплазията на простатата. Опитайте се да намалите стреса с помощта на техники за релаксация, като йога или медитация.

Спазването на тези мерки и живеенето по здравословен начин могат значително да намалят риска от развитие на хиперплазия на простатната жлеза. В случай на възникване на симптоми или проблеми с простатата, винаги се консултирайте с вашия лекар.

Полезна информация за здравословен живот