Хиперплазия на простатната жлеза при мъжете – причини, симптоми и лечение

Хиперплазия на простатната жлеза при мъжете какво е това

Простатната хиперплазия е разпространено заболяване сред мъжете, особено след 40-годишна възраст. Това е неопасно, но често неприятно състояние, което може да доведе до различни симптоми и проблеми. Простатата е малка жлеза, която се намира в основата на мъжкия уринарен мехур и около уретрата. Когато простатата се увеличава в размери, това може да доведе до притиснати свойства на уретрата и задържане на урина.

Простатната хиперплазия причинява няколко неприятни симптома. Най-често се срещат симптоми като често микции, изпускане на малки количества урина, трудности и болка при отпускане на урина и непълно изпразване на мехура. Тези симптоми могат да доведат до неудобство при ежедневните дейности и намаляване на качеството на живот.

Лечението на простатната хиперплазия може да включва различни методи. В някои случаи се използват лекарствени препарати, които имат за цел да намалят увеличението на простатата и да подобрят симптомите. Ако това не е достатъчно ефективно, може да се наложи хирургическо лечение, което включва различни процедури за намаляване на размера на простатата или премахването й.

Причините за простатната хиперплазия все още не са напълно ясни. Смята се, че главната роля играе хормонален дисбаланс, включително увеличеното количество дихидротестостерон. Рискови фактори включват възрастта, семейната история на простатно заболяване и диетата. Приемът на определени лекарства и задържането на урина също могат да допринесат за увеличаването на риска за простатната хиперплазия.

Простатна хиперплазия при мъже

Простатна хиперплазия при мъже

Простатната хиперплазия (БPH) е увеличение на простатата, което е често срещано при мъжете след 50-годишна възраст. Тази състояние се характеризира с увеличаване на размера на простатата и стискане на уретрата, което може да доведе до различни симптоми.

Симптомите на простатната хиперплазия могат да включват често и непълно изпразване на мяхото, уриниране, слаб поток на урината, често нощно смучене и увеличаване на нуждата от уриниране. Тези симптоми могат да се обърнат неприятности и да намалят качеството на живот на засегнатите мъже.

За лечение на простатната хиперплазия се използват различни методи в зависимост от тежестта на симптомите. В някои случаи, когато симптомите са леки, може да се препоръча самостоятелно наблюдение, без конкретно лечение.

Ако симптомите са по-тежки, обикновено се препоръчва приложение на лекарствени препарати, които могат да помогнат да се намали размера на простатата и да се улесни уринирането. В някои случаи е възможно да се наложи оперативна интервенция за отстраняване на част от простатата.

Всяко лечение на простатната хиперплазия трябва да бъде съобразено индивидуално, като се вземат предвид симптомите на пациента, неговата медицинска история и предпочитанието му. Поради това е важно да се консултира със специалист, за да се определят най-подходящите методи на лечение.

Симптоми на простатна хиперплазия

Симптоми на простатна хиперплазия

Простатна хиперплазия (УГП) е често срещано заболяване при мъже над 50 години. Това е увеличение на простатата, което може да причини различни симптоми, включително:

 • Изпъкване на мочният мехур – увеличената простата може да стисне уретрата и да пречи на нормалното изпразване на мочата, което довежда до изпъкване на мочния мехур.
 • Често и силно уриниране – поради свиването на уретрата, честотата на уриниране може да се увеличи значително, а също и количеството на изпуснатата моча.
 • Трудности при започване и спиране на мочене – преградата, създадена от уголемената простата, може да затрудни започването и спирането на моченето.
 • Слаб поток на моча – преградата в уретрата често води до слаб поток на мочата.
 • Нощно уриниране (ноктия) – поради нарушено равновесие на течностите в тялото, мъжете с УГП често ползват ноктия на мочене през нощта.
 • Чувство на непълно изпразване на мочния мехур – често се появява чувството, че мочният мехур не е напълно изпразнен след мочене.
 • Уринната инфекция – първата причина за повишен риск от уринна инфекция е затруднението на моченето, което може да предизвика задържане на урината в мочния мехур.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате със своя лекар, който ще ви препоръча подходящо лечение и ще изключи други заболявания.

Лечение простатна хиперплазия

При простатна хиперплазия при мъже лечение се определя в зависимост от симптомите и степента на развитие на заболяването. В случаи на лека степен на усложнение и няма сериозни симптоми, могат да се предложат консервативни методи на лечение.

Медикаментозното лечение се използва за намаляване на симптомите и спиране на прогресирането на простатна хиперплазия. Обикновено се предписват лекарства, които действат на ниво на мускулите на простатата и мокрителната тръба, като намаляват тяхното напрежение и облекчават симптомите.

Ако медикаментозното лечение не е ефективно или съществуват сериозни усложнения, може да се наложи хирургическо лечение. Това включва различни процедури, като използване на лазер, радиовълни или хирургическо отстраняване на простатата.

Лечението на простатна хиперплазия може да бъде успешно засега, като се съобразят симптомите и препоръките на лекар. Важно е да се проследи редовно контролно преглеждане, за да се следи за евентуално увеличение на симптомите или поява на нови усложнения.

Причини на простатна хиперплазия

Причини на простатна хиперплазия

Простатната хиперплазия е усложнение, което се проявява с увеличаване на размера на простатната жлеза. Някои от причините за тази състояние включват:

 • Хормонални промени: С преминаването на времето, нивата на дихидротестостерон в организма на мъжете се увеличават, което може да доведе до простатна хиперплазия;
 • Възраст: По-голямата част от мъжете ще изпитат някакъв вид увеличение на размера на простатата с ход на годините;
 • Генетика: Наследственият фактор също може да играе роля в развитието на простатна хиперплазия;
 • Оживлени белтъчини: Някои изследвания показват, че високата консумация на червено месо и млечни продукти може да увеличи риска от простатна хиперплазия;
 • Затлъстяване: Има връзка между затлъстяването и развитието на простатна хиперплазия.

Все пак, точната причина за простатната хиперплазия все още не е изцяло ясна и изисква допълнителни изследвания и проучвания.

Полезна информация за здравословен живот