Хиперплазия на простатната жлеза – симптоми, диагностика и начини за лечение

Хиперплазия на простатната жлеза

Хиперплазията на простатната жлеза, известна още като “просветяване на простатата”, е често срещано заболяване при мъжете след 50-годишна възраст. Това усложнение влияе на простатата и засяга около половината от по-възрастните мъже. Състоянието причинява няколко неприятни симптоми, които могат да доведат до значително намаляване на качеството на живот.

Хиперплазията на простатата е обусловена от необратим процес на увеличаване на размерите на простатата. Тази жлеза се намира под мяхъка червеица и обгражда уретрата, през която минава урина. В случай на хиперплазия на простатата, уголемяването на жлезата притиска уретрата, като дава начало на различни симптоми.

Симптомите на хиперплазия на простатата включват проблеми с уринирането, увеличена честота на необходимостта от изпразване на мокрещия мехур, слаб поток на урината и усещане за непълно изтощаване на мехура след микция. Освен това, хиперплазията на простатата може да доведе и до развитие на компликации, като например уринарни инфекции, камъни в мехура и бъбреците и дори уринарна задръжка.

Ако имате съмнения за хиперплазия на простатата, е важно да се консултирате с уролог. Той ще направи подробен преглед и ще постави диагнозата на базата на симптомите и изследванията. При наличие на хиперплазия на простатата, лекарят може да предложи различни методи на лечение, включително медикаментозна терапия, минимално инвазивни процедури или дори хирургически интервенции, в зависимост от степента на заболяването.

Хиперплазия на простатната жлеза

Хиперплазия на простатната жлеза

Хиперплазия на простатната жлеза, още известна като уголемяване на простатата, е често срещано заболяване при мъжете след 50-годишна възраст. Това състояние се характеризира с увеличаване на размера на простатата, което води до съжаляване на проточността на уретрата и причинява различни симптоми.

Прекомерното увеличение на простатата може да доведе до притискане на уретрата, която провежда урината от мяхурът през пениса. Това води до увреждане на нормалния поток на урината и предизвиква симптоми като учестено уриниране, затруднено започване на урина, слаб поток от урина и чувство на непълнота след уриниране.

Прости процедури на лечение могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хиперплазия на простатата. В някои случаи се препоръчва приложение на лекарствени препарати, които намаляват размера на простатата и подобряват потока на урината.

Ако консервативните методи не са ефективни, се прибягва до инвазивни процедури като трансуретрална резекция на простатата (ТУРП) или холмиев лазерен експанзивен резекция на простатата (HoLEP). Тези методи на лечение включват премахване на част от простатата, което подобрява потока на урината и облекчава симптомите на хиперплазия на простатата.

Симптоми Причини Лечение
Учестено уриниране Увеличение на размера на простатата Лекарствени препарати
Затруднено започване на урина Притискане на уретрата от увеличената простата Трансуретрална резекция на простатата
Слаб поток от урина Притискане на уретрата от увеличената простата Холмиев лазерен експанзивен резекция на простатата
Чувство на непълнота след уриниране Притискане на уретрата от увеличената простата

Симптоми хиперплазии на простатната жлеза

Хиперплазията на простатата е заболяване, при което простатната жлеза се увеличава в размери и стяга уретрата, причинявайки различни симптоми.

Симптомите на хиперплазията на простатата могат да се различават от човек на човек, но най-често срещаните са:

 1. Често уриниране – пациентът изпитва необходимостта да отива на тоалета да уринира по-често от обичайното. Това може да включва и нощно уриниране, което води до прекъсване на съня.
 2. Съкращено мокрене – изпускането на по-малко количество урина при всяко уриниране. Това може да се дължи на съкращаването на уретрата.
 3. Затруднено започване на уринирането – пациентът може да усети затруднение, първоначално да започне да уринира. Може да изисква повечко време и усилия.
 4. Слаб поток на урина – уриналният поток може да бъде по-слаб и по-тънък, поради свиването на уретрата.
 5. Необуздано отделяне на урина – пациентът може да има затруднения да контролира отделянето на урина, като може да изтекат и необуздани капки след уриниране.
 6. Чувство на непълно опразняване на мехур – пациентът може да има чувството, че мехура не е напълно празен след уриниране.

Ако изпитвате тези симптоми, е важно да консултирате уролог за диагноза и лечение на хиперплазията на простатата. Незабавното лечение може да помогне да се подобрят симптомите и да се предотвратят евентуални усложнения.

Причини за хиперплазия на простатната жлеза

Хиперплазията на простатната жлеза е често срещано заболяване при мъже над 50 години и има няколко причини, които могат да се предположат. Въпреки че точната причина не е известна, следните фактори се считат за важни:

 1. Хормонални промени: Състоянията, които водят до промяна в нивата на хормоналната активност в организма, могат да допринесат за развитието на хиперплазия на простатата. Например, увеличаването на нивото на дихидротестостерон (DHT), който е метаболит на тестостерона, може да спомогне за увеличаване на размера на простатата.
 2. Възрастта: Хиперплазията на простатата става по-честа с увеличаване на възрастта. Причината за това не е ясна, но се предполага, че дългогодишният ефект на хормоналните промени и възпалителните процеси може да бъде отговорен за това.
 3. Възпаление: Възпалението на простатата може да бъде свързано с развитието на хиперплазия на простатата. Въпреки че връзката не е напълно ясна, се счита, че възпалението може да доведе до увеличаване на размера на простатата като реакция на травма или инфекция.
 4. Генетика: Наличието на хиперплазия на простатата може да бъде свързано с генетични фактори. Ако има близки роднини със заболяването, рискът от развитие на хиперплазия на простатата може да бъде по-висок.
 5. Лайфстайл фактори: Някои лайфстайл фактори могат да се свържат с по-висок риск от хиперплазия на простатата. Например, ниската физическа активност, дълготрайното седене и нездравословната диета може да допринесат за появата на проблема.

Въпреки че причините за хиперплазия на простатата не са напълно ясни, разбирането на тези фактори може да помогне за предотвратяването и лечението на заболяването.

Лечение на хиперплазия на простатната жлеза

Лечението на хиперплазията на простатната жлеза може да включва различни методи, в зависимост от тежестта на симптомите и здравословното състояние на пациента. Това е няколкостепенен процес, който обикновено започва с консервативно лечение и може да включва и хирургически вмеси, ако симптомите се влошават и нанасят съществени нарушения на качеството на живот.

Основните методи за лечение на хиперплазия на простатната жлеза включват:

 1. Лекарства – съществуват различни видове лекарства, които се използват за намаляване на симптомите на хиперплазията на простатата. Те включват алфа-блокери, които помагат за релаксацията на мускулите в простатата и гръбначния канал, и инхибитори на 5-алфа редуктаза, които намаляват размера на простатата чрез намаляване на нивата на дихидротестостерон.
 2. Минимално инвазивни процедури – тези процедури се извършват с цел облекчаване на симптомите на хиперплазията на простатата. Те включват трансуретрална резекция на простатата (ТУРП), което е най-често използваната процедура, и холмиева лазерна енуклеация на простатата (HoLEP). Тези процедури имат по-малко рискове в сравнение с откритите хирургически вмешателства и изискват по-кратко време за възстановяване.
 3. Хирургически вмешателства – в екстремни случаи, когато симптомите са тежки и не могат да бъдат контролирани с медикаментозно или минимално инвазивно лечение, хирургията може да бъде необходима. Това може включват открити хирургически процедури като простатектомия, които се извършват под обща анестезия и изискват по-продължително време за възстановяване.

Винаги е важно да се консултирате с вашия лекар, за да определите най-подходящото лечение за вас, като взимате предвид вашите симптоми, медицинското състояние и предпочитанията ви. Забелязаните промени в симптомите трябва да бъдат незабавно съобщени на вашия лекар, за да се осигури правилното управление и лечение на хиперплазията на простатата.

Полезна информация за здравословен живот