Боли в коляното – причини, симптоми и методи на лечение

Боли ме коляното

Болките в коляното се срещат често и могат да бъдат причинени от различни фактори. Те често са свързани със стрес, натоварване или наранявания на колянните стави. Въпреки че в повечето случаи болките са безобидни и минали без лечение, възможно е те да оказват значително въздействие на ежедневния живот и активността на засегнатия човек.

Една от основните причини за болки в коляното е артритът. Това е възпалително заболяване, което засяга ставите. Болките, свързани с артрита, често се характеризират със стеснителност, отоци и чувство на неподвижност в коляното. Натоварването на ставата може да усили симптомите и да доведе до по-голяма болка.

Други причини за болки в коляното включват травми, като разкъсване или разтягане на връзките, увреждане на хрящялите или черупката на коляното. Тези наранявания могат да бъдат причинени от спортни активности, падания или инциденти при работа. Симптомите, свързани с тези травми, включват болка при движение или натоварване на коляното, отоци и чувство на нестабилност в ставата.

За да се определи подходящият начин на лечение, е важно да се установи причината за болките в коляното. Най-добрият начин да се направи това е чрез консултация със специалист – ортопед или ревматолог. Те ще бъдат в състояние да диагностицират причината и да предложат подходящите методи за лечение, като физиотерапия, упражнения за укрепване, медикаменти или дори оперативна намеса.

Симптоми на болка в коляното

Болката в коляното може да се характеризира с различни симптоми, които могат да бъдат разпознати и помогнат за определяне на причината за болката. Ето някои от най-честите симптоми, свързани с болката в коляното:

 • Повишена болест при движение, като ходене или качване на стълби
 • Усещане за нестабилност или раздресаност в коляното
 • Отоци или уплътнения около колянната става
 • Ограничена подвижност на коляното
 • Трудност при загъване или изправяне на коляното
 • Слабост или чувство на недостатъчна подкрепа в крака
 • Мърцане или болка в подколенната яма
 • Злополука при придвижване или изпълнение на специфични дейности

Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с лекар, за да бъде поставена правилна диагноза и да се определи подходящо лечение за вас.

Причини за болка в коляното

Артрит и Артроза: Артритът е запалително заболяване, което може да причини болка, отоците и възпаление на колянните стави. Артрозата, от друга страна, е дегенеративно заболяване, което се развива с разрушаването на хрущяла на ставите. Това може да доведе до силна болка и ограничено движение.

Травми и наранявания: Коляното често е подложено на травми и наранявания, които могат да причинят болка. Например, разтегнати връзки, счупени кости или контузии могат да предизвикат възпаление и болка в колянните стави.

Тендинит и синдром на външната част на коляното: Тендинитът е запалително състояние на сухожилието, което съединява мускулите с костите. Това може да причини болка и чувство на дискомфорт в коляното. Синдромът на външната част на коляното също може да доведе до болка в колянните стави.

Наднормено тегло и неправилна постава: Наднорменото тегло може да увеличи стреса върху колянните стави и да причини болка и възпаление. Неправилната постава и лошата техника при изпълнение на физическа активност също могат да доведат до болка в колянните стави.

Други причини: Болката в колянните стави може да бъде причинена и от други фактори като например инфекция, болки в костите или заболявания на нервната система. В този случай, важно е да се потърси медицинска помощ и да се установи точната причина за болката.

Диагностика болки в коляното

Диагностика болки в коляното начинается с осмотра пациента и сбора анамнеза. Врач задает вопросы о характере боли, ее локализации, интенсивности и длительности. Также важно выяснить, были ли травмы или перенесенные заболевания колена.

При осмотре врач обратит внимание на состояние кожи, отечность, красноту или синяк. Будет произведен ряд тестов, чтобы определить стабильность коленного сустава.

Для более точной диагностики могут назначаться следующие исследования:

 • Рентген – позволяет выявить повреждения костей, артрит, подтвердить или исключить наличие остеоартрита;
 • МРТ – проводится для детального изучения мягких тканей колена и выявления различных повреждений, например, растяжений связок или разрывов мениска;
 • УЗИ – используется для оценки состояния сухожилий, суставной капсулы и синовиальной жидкости;
 • Артроскопия – инвазивное исследование, при котором проводится осмотр коленного сустава с использованием тонкой трубки с видеокамерой.

После получения результатов диагностики врач сможет определить причину боли в колене и назначить эффективное лечение.

Лечение болки в коляното

Лечение болки в коляното

Лечението на болката в коляното зависи от причината, която я предизвиква. В случаите, когато болката е следствие на травма или нараняване, то първоначално трябва да се приложат мерки за облекчаване на болката и възпалението.

Един от начините за лечение на болката в коляното е да се приложи лед върху засегнатото място. Това ще помогне за намаляване на отока и възпалението, което пък ще доведе до облекчаване на болката. След приложването на леда, е препоръчително да се пази засегнатото място неподвижно и да се избягват натоварванията върху него.

Ако болката продължи или се влоши след няколко дни, трябва да се консултирасе със специалист – травматолог или ортопед. Такъв лекар ще може да постави по-точна диагноза и да определи подходящото лечение. В зависимост от причината за болката, лекарят може да препоръча физиотерапия, упражнения за подсилване на мускулатурата около коляното или приложение на лекарствени средства като кремове или гелове.

В случаите, когато болката в коляното е предизвикана от артритна състояние, лечението обикновено включва приложение на лекарствени средства с противовъзпалително действие, физиотерапия и специални упражнения за поддържане на гъвкавостта и силата на коляното.

Независимо от причината за болката в коляното, е важно да се отдели време за покой и възстановяване. Подозреният клон трябва да бъде поставен в подпорна връзка за оптимизиране на здравето на коляното. Може да се наложи носене на специална опора за коляното или използване на тояга за временно разпределение на теглото.

Препоръки:
Приложете лед на засегнатото място
Пазете коляното неподвижно
Консултирайте се с травматолог или ортопед
Следвайте указанията на лекаря
Отделете време за покой и възстановяване
Полезна информация за здравословен живот