Бурсит на рамото – симптоми, причини и методи за лечение на възпаление на раменния сустав

Бурсит на рамото

Бурсит на рамото представлява възпаление на бурсата, която се намира между рамото и сухожилието. Това състояние може да бъде изключително болезнено и да ограничи движението на рамото.

Симптомите на бурсита на рамото включват болка, отоци и зачервяване на засегнатата област. Възможно е да се появят и трудности при движението на рамото.

Причините за развитието на бурсит на рамото могат да бъдат различни, като например травма, натоварване на рамото, инфекция или повторно повтарящо се движение.

За лечение на бурсита на рамото е важно да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви предложи подходящи методи за облекчаване на симптомите и намаляване на възпалението. Приложението на лед и почивка могат също да помогнат в процеса на възстановяване.

Причини за появата на бурсит на рамото:

Причини за появата на бурсит на рамото:

Бурсит на рамото може да се появи от няколко причини. Една от главните причини е прекомерното натоварване на рамото. Ако извършвате повтарящи се движения или извършвате тежка физическа работа, имате по-голям риск от развитие на бурсит на рамото.

Травма е друга честа причина за появата на бурсит на рамото. Ако паднете или ударите рамото си върху твърда повърхност, това може да доведе до възпаление на синовиалната торбичка и развитие на бурсит.

Различни медицински състояния могат също да предразположат към появата на бурсит на рамото. Някои от тях включват ревматоиден артрит, подагра, инфекции и тумори.

Накрая, някои дейности или спортове могат да увеличат риска от бурсит на рамото. Например, тенденцията към повтарящи се движения във високи тренировъчни натоварвания, като тенис, голф или хвърляне на тежести, може да доведе до възпаление на синовиалната торбичка в рамото.

Симптоми на бурсит на рамото

Бурсит на рамото е запалване на меките тъкани, което може да причини болка, отоци, стифнатост и ограничено движение на рамото. Ето някои от основните симптоми, които могат да се появят:

 • Болка и чувствителност: Болката е най-честият симптом на бурсит на рамото. Може да бъде усетена както при движение на рамото, така и в покойно положение. Често се представя като тъпа, усещане на налягане или локализирана болка.

 • Оток и червене: Засегнатата област може да бъде отекла и да се появи червенина. Това е резултат от възпалението и наличието на излишък на течности в бурсите на рамото.

 • Ограничение на движението: Бурситът на рамото може да причини стифнатост и затруднение в движението на рамото. Главно се усеща при повдигане на ръката или опит за движение в определени посоки.

 • Топлина и свръхчувствителност: Засегнатата област може да се усеща по-топла на допир. Освен това, може да има свръхчувствителност в района на бурсита.

Ако имате някой от тези симптоми, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар за правилна диагноза и лечение.

Лечение на бурсит на рамото

Бурситът на рамото е запаление на бурсата, която се намира между връзките и тъканите около раменната става. Това състояние може да бъде много болезнено и да ограничи движението на рамото.

Лечението на бурсита на рамото може да включва няколко различни метода, в зависимост от сериозността на състоянието:

 • Почивка и ограничаване на активността – първата стъпка за лечение на бурсита на рамото е отпочиване на засегнатата ръка и ограничаване на активността, която предизвиква болестта. Това може да включва временна промяна в работата или спортните дейности.
 • Нанасяне на лед – налагането на лед на засегнатата област може да помогне за намаляване на болката и възпалението. Геловите или замразени пакети могат да се използват за излагане на зоната за около 15 минути няколко пъти на ден.
 • Лекарствени средства – някои лекарства, като например ненстероидните
  противовъзпалителни лекарства (НПВЛ), могат да бъдат предписани от вашия лекар, за да помогнат за намаляване на възпалението и болката.
 • Физиотерапия – физиотерапията може да бъде полезна при лечението на бурсита на рамото. Специфични упражнения и техники могат да помогнат за укрепване на мускулатурата и подобряване на гъвкавостта в рамото.
 • Инжекции – в случай на сериозен бурсит или когато другите методи на лечение не са ефективни, лекарите могат да предложат инжекции с кортикостероиди или хирургия.

Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете лечение на бурсита на рамото, за да бъдете сигурни, че получавате най-подходящия метод за вашето състояние.

Забележка: Този текст предоставя обща информация и не замества медицинска консултация. Винаги се консултирайте с вашия лекар за диагноза и лечение.

Полезна информация за здравословен живот