Епикондилит на лакътната става – симптоми, причини и методи на лечение

Епикондилит на лакътната става

Епикондилитът на лакътната става, по-известен като тенис лакът, е честа и болезнена състояние, което засяга много хора. Обичайните симптоми на този проблем включват болка и възпаление в областта на лакътя, което може да бъде нарушаващо за живота на пациента и ограничаващо неговата дейност. Хората, които играят тенис или други спортове, където има повтарящи се движения на лакътя, са повече подложени на риск от развитие на епикондилит.

Причините за епикондилита на лакътя са свързани с травма или повтарящи се движения на ръката и китката. Основните фактори, които могат да предизвикат това състояние, са лошата техника при спорт или други дейности, пренатоварването на ръката и лакътя, както и неправилната позиция на ръката и китката при работа или спорт. Някои хора, които извършват еднакви движения или повтарящи се движения на лакътя, като строители и програмисти, са също подложени на риск от развитие на епикондилит.

За щастие, епикондилитът на лакътя може да бъде успешно лекуван и много пациенти успяват да се възстановят напълно след адекватна терапия. Лечението на епикондилита включва различни методи, като физиотерапия, възстановителна медицина, упражнения за заздравяване и почивка на засегнатата ръка. Консервативните методи включват приложение на лед, ношене на компресираща превръзка и приложение на нестероидни анти-възпалителни лекарства (НПВЛ), както и инжекции с кристален помощно вещество. Ако консервативното лечение не е ефективно, може да се наложи операция. В случаите, когато науката и медицината се комбинират, успехът в борбата с епикондилита е гарантиран.

Епикондилит на лакътната става: симптоми, причини и лечение

Епикондилит на лакътната става: симптоми, причини и лечение

Епикондилитът на лактото ставата, наричан още и „лакътна епикондилит“, е медицинското име за възпаление на сухожилията около лакътната става. Това е причинено от претоварване и повтарящи се движения на китката и горната част на ръката. Този вид нараняване е често срещано при хора, които извършват повтарящи се движения, като например хвърляне на топка и игра на тенис.

Симптомите на епикондилит на лакътната става включват болка, отпускане и слабост в горната част на ръката. Болката може да се усеща в лакътя, ръкава на ръката, както и откъм мишиците, които прикрепват към лакътната става. При влошаване на състоянието се появява и отпускане в горната част на ръката, което може да намали силата на захват. Може също да се появят усещане за трепет, чувствителност или отеклост в около лакътната става.

Причините за епикондилит на лакътната става могат да включват:

 • Повтарящи се движения на ръката и китката;
 • Използване на горната част на ръката за извършване на определени дейности;
 • Повишена активност или натоварване на ръката без подходяща подготовка;
 • Неправилна техника при спортните и др. дейности.

За лечение на епикондилита на лакътната става могат да се приложат следните методи:

 • Почивка и ограничение на възпалението зони;
 • Физиотерапия и рехабилитацията, за да се подобри силата и гъвкавостта на ръката;
 • Носене на компресиращи бинтове или превръзки за подкрепа на ставите;
 • Приемане на ибупрофен или други противовъзпалителни лекарства;
 • Използване на лечебни упражнения и растягане на ръцете;
 • Избягване на дейности, които предизвикват болка и стрес върху ръцете.

Ако симптомите не отстъпват след няколко седмици лечение или стават по-лоши, е препоръчително да се консултира с лекар за подробна оценка и специализирано лечение на епикондилита на лакътната става.

Симптоми на епикондилит на лакътната става

Симптоми на епикондилит на лакътната става

Епикондилитът на лакътната става, известен още като “тенис лакът”, е състояние, което се характеризира с болка и възпаление в областта на епикондилите на верхната част на лакътя. Това е областта, където кости и мускули се свързват и могат да страдат от натиск и възпаление.

Основните симптоми на епикондилита на лакътната става включват:

 • Болка и неприятност, която се появява въз основа на лакътя и може да се разпространява по предплесния и ръката
 • Увеличена болка при извършване на определени движения с ръката или при усукване на китката, например при откриване на врата на бутилка
 • Слабост в ръката и затруднено използване на пръстите
 • Трудности при изпълнение на задачи, които изискват силно стискане на ръката
 • Трудности при вдигане на предмети с тегло или при извършване на повторни движения с ръката
 • Пухкавост и възпаление около лакътя

Ако изпитвате подобни симптоми, е важно да се консултирате с лекар, за да диагностицирате и започнете лечението на епикондилита на лакътната става. Невъзможността да се лекува симптомите може да доведе до усилване на болката и нарушаване на функцията на ръката и китката.

Причини на епикондилита на лакътната става

Причини на епикондилита на лакътната става

Епикондилитът на лакътната става е нараняване на сухожилията и тъканите около епикондилите на лакътната става, което може да бъде причинено от различни фактори. Ето някои от най-честите причини:

1. Претоварване и натоварване на ръцете

Епикондилитът на лакътната става често се появява при хора, които използват ръцете си интензивно и натоварват въздействието върху лакътната става. Това може да включва спортисти, като тенисисти, голфисти и баскетболни играчи, както и работници, които извършват повтарящи се движения с ръцете си.

2. Лоша техника на движение

Изпълнението на различни движения с лоша техника може да допринесе за появата на епикондилита на лакътната става. Често срещани причини са грешки в техниката на удара в тениса или голфа, неправилни движения при изпълнение на работни задачи и други.

3. Повреда или травма

Епикондилитът на лакътната става може да се развие след повреда или травма на ръката или лакътя. Това може да включва удар, прекаран на лакътя, падане или натежарыне на ръцете.

4. Мускулен дисбаланс

Мускулен дисбаланс или неравновесие на силите между различните мускули около лакътната става може да предразположи го към появата на епикондилит. Ако определени мускули са прекалено силни или представляват по-голяма натовареност, докато други мускули са слаби или незабележими, се увеличава рискът от нараняване на сухожилията и тъканите около лакътната става.

5. Злополуки

Злополуките и авариите, които водят до насилие, могат да предизвикат нараняване на лакътната става и развитие на епикондилит. Това може да включва удари, изкълчвания и извивания на ръката и лакътя.

Тези са някои от най-честите причини за развитие на епикондилит на лакътната става. Важно е да се отбележи, че всяка отделна ситуация може да причини нараняване на лакътната става и епикондилит. В случай на заподозрян епикондилит, е важно да се консултира с лекар, който ще направи точна диагноза и ще предложи подходящо лечение.

Лечение епикондилита на лакътната става

Лечение епикондилита на лакътната става

Лечението на епикондилита на лакътната става има за цел да облекчи болката и да подпомогне възстановяването на засегнатата област. Прилагането на някои методи може да помогне на пациентите да се възстановят по-бързо и да върнат нормалната функция на лакътната става.

Ето някои от методите за лечение на епикондилит на лактото ставата:

 1. Почивка: За да се намали възпалението и да се предотврати задълбочаване на състоянието, важно е да се предостави на засегнатата ръка достатъчно време за почивка. Избягвайте активности, които предизвикват болка и стрес върху лактите.
 2. Използване на лед: Нанасянето на студен компрес върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и отпускане на болката. Пациентите могат да прилагат леден компрес върху областта в продължение на 15-20 минути няколко пъти на ден.
 3. Физиотерапия: Физиотерапията може да бъде полезна за засегнатите пациенти чрез използване на различни методи, включително упражнения за укрепване на мускулите около лакътната става и разтягане на мускулите. Физиотерапевтът може да предложи конкретни упражнения, които да се изпълняват у дома.
 4. Препарати за облекчаване на болката: Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НПВП) като ибупрофен могат да бъдат предписани от лекаря, за да се облекчи болката и възпалението.
 5. Инжекции с кортикостероиди: Ако болката продължава и не се облекчи със стандартните методи на лечение, лекарят може да предложи инжекции с кортикостероиди в засегнатата област. Тези инжекции имат за цел да намалят възпалението и болката.
 6. Използване на подложки или лента за поддръжка: Подложки или ленти за поддръжка могат да бъдат използвани за укрепване на засегнатата област и облекчаване на болката при движение.
 7. Хирургическо лечение: Ако симптомите не отстъпват на консервативното лечение или стават прекалено сериозни, можете да се наложи да подложите на оперативна интервенция. Хирургът може да премахне увредената тъкан, за да подобри състоянието на лакътната става.

Всяка болест е индивидуална и лечението на епикондилита на лакътната става може да варира в зависимост от тежестта на симптомите и други фактори. Важно е да се консултирате с лекар, който може да даде съвет и предостави най-подходящите методи на лечение за вашето състояние.

Полезна информация за здравословен живот