Изкълчен глезен – симптоми, причини и начини за лечение

Изкълчен глезен

Изкълченият глезен е общо срещана травма, която може да се случи при спортните занимания или при ежедневни активности. Това е много болезнено състояние, което може да ограничи вашата мобилност и да ви наложи да се откажете от любимите си дейности.

Какви са симптомите на изкълчения глезен? Обикновено, когато изкълчите глезена си, ще усетите силна болка и отоци в областта на съчленението. Може да се появи и синяк, сухожилията може да бъдат разтегнати или счупени. Ако сте забелязали такива симптоми, важно е да следвате някои съвети и упражнения, които ще помогнат за бързото възстановяване на глезена ви.

Ето няколко съвета и упражнения, които може да използвате в процеса на лечение:

1. Почивка и поддържане на повишена позиция на глезена – важно е да дадете правилната почивка на глезена ви, за да му позволите да се възстанови. Поддържайте глезена на висока позиция с помощта на подложки или възглавници.

2. Лед – прилагането на лед върху изкълчения глезен може да помогне за намаляването на отоците и облекчаването на болката. Поставете ледника в кърпа и го приложете върху глезена за около 15-20 минути на всеки 2-3 часа.

3. Компресия – използването на компресивна превръзка около глезена може да помогне за контролиране на отоците и подпомагане на възстановяването. Поставете компресния бандаж плътно, но не твърде стегнато.

4. Поддържайте глезена ви активна – когато започнете да се чувствате по-добре, може да започнете някои упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта на глезена. Консултирайте се със специалист, за да ви посочи подходящи упражнения за вашия случай.

Запомнете, че при силна болка и нарушена функция на глезена, винаги трябва да се консултирате с лекар или физиотерапевт преди да започнете лечението.

Първа помощ при изкълчен глезен

Първа помощ при изкълчен глезен

Изкълченият глезен е спортна или друга нараняване, което се случва, когато кракът се прегъва или върти прекалено силно, довеждайки до изместване на костта от мястото си в ставата.

Ако сте изкълчили глезена си, е важно да приложите правилната първа помощ, за да се подпомогне бързото възстановяване на ставата и да се намали болката и възпалението.

Ето няколко стъпки, които можете да следвате при първа помощ при изкълчен глезен:

 1. Заложете лед на засегнатата област за да намалите възпалението и да облекчите болката. Не залагайте леда директно върху кожата, а използвайте кърпа или хартия между повърхността и кожата.
 2. Вдигнете засегнатата крака, като го поставите на възглавница или някакъв друг подпорен предмет. Това ще помогне за намаляването на отокът и възпалението.
 3. Използвайте компресионна превръзка, като завържете еластична лента около глезена. Това ще помогне за стабилизирането на ставата и ще улесни възстановяването.
 4. Покойте засегнатата крака, като я натоварвате възможно най-малко. Избягвайте ходенето или всякакви други активности, които биха могли да увеличат болката или увредят повече глезена.
 5. Приемайте болкоуспокояващи средства, като например ацетаминофен, за облекчаване на болката и възпалението. Винаги следвайте указанията на опаковката и се консултирайте с лекар, ако имате въпроси или съмнения.

Важно е да помните, че първата помощ при изкълчен глезен не замества консултацията с професионално здравен специалист. Ако имате сериозни симптоми или не виждате подобрение след няколко дни, трябва да се консултирате с лекар, за да получите подходящо лечение и рехабилитация.

Симптоми на изкълчен глезен

Симптоми на изкълчен глезен

Изкълченият глезен може да бъде доста болезнен и да ограничи движението ви. Някои от най-честите симптоми на изкълчен глезен са:

 • Оток и възпаление в глезена;
 • Силна болка при движение;
 • Ограничено движение на глезена;
 • Изглежда нестабилно или покачващо се при стъпване;
 • Възможност за поява на синини и подуване на кожата около глезена.

Ако имате подобни симптоми след инцидент или травма, е важно да потърсите оценка и лечение от квалифициран здравен специалист. Самолечение може да доведе до усложнения и забави възстановяването.

Нашият екип от експерти предлага съвети и упражнения, които могат помогнат за излекуване и възстановяване на изкълчения глезен. Не се колебайте да запазите здравето и мобилността на вашата глезен – потърсете помощ от нас.

Как да лекуваме изкълчения глезен вкъщи

Как да лекуваме изкълчения глезен вкъщи

Изкълченият глезен е общо спортно нараняване, което може да се случи при засилване или обръщане на глезена в неправилна посока. Това може да доведе до увреждане на стабилността на глезена и нараняване на сухожилията, свързани с него. Ако сте претърпели изкълчение на глезена, лекуването му вкъщи е възможна опция, след като сте се консултирали с лекар и сте сигурни, че няма нужда от специализирано лечение.

Ето някои съвети и упражнения, които могат да помогнат при лекуването на изкълчения глезен вкъщи:

1. Покой за глезена

Първо и най-важно, трябва да поставите глезена на почивка. Избягвайте да натоварвате глезена и избягвайте активните спортни дейности до възстановяването на стабилността му. Покойта помага на тялото да се самолекува и наранената област да се излекува по-бързо.

2. Ледене

Нанесете лед върху изкълченият глезен, за да намалите възпалението и отоците. Завийте леда в кърпа и го приложете върху наранената област в продължение на 15-20 минути. Повторете това няколко пъти на ден.

3. Компресия

Завийте глезена с компресираща бинтовка или еластична лента, за да помогнете за намаляване на отоците и поддържане на стабилността на глезена. Внимавайте да не завържете прекалено здраво, за да не ограничите кръвообращението.

4. Възвишаване

Поддържането на изкълчения глезен в повдигната позиция помага на течностите да се оттичат от наранената област и на отоците да отслабнат. Поставете глезена на възглавница или друга повърхност, която да го повдигне над сърцето.

5. Упражнения за подкрепа на глезена

След като възпалението и отокът намалеят, можете да започнете леки упражнения за подкрепа на глезена. Това може да включва въртене на глезена, изпълнение на анклетни упражнения или използване на терапевтични упражнения с балони. Но бъдете внимателни и не претоваряйте глезена прекалено рано след нараняването, тъй като това може да забави процеса на възстановяване.

Следването на тези съвети и упражнения може да помогне за бързото възстановяване на изкълчения глезен вкъщи. Въпреки това, ако не виждате подобрение или имате сериозни болки и инфламация, е важно да се консултирате с професионален медицински специалист.

Упражнения за възстановителна тренировка на глезена

Упражнения за възстановителна тренировка на глезена

След изкълчването на глезена е важно да извършвате специфични упражнения, които могат да помогнат за възстановяването на мускулите и сухожилията и да предотвратят бъдещи повреди. Ето няколко полезни упражнения за възстановителна тренировка на глезена:

 1. Развиване на глезена с натоварване: Започнете, като седнете на стол или легнете на легло. Покръстосайте краката и разводете глезените настрани, колкото можете. Дръжте позицията за около 10 секунди и след това релаксирайте. Повторете упражнението 10 пъти за всяка крака.
 2. Укрепване на глезена с отвличане на крака: За това упражнение встанете до здрава повърхност, като задържите се за нещо за баланс. Отвлечете глезена на височина, докато сте върху пръстите. Дръжте позицията за около 5 секунди, след това се върнете в началното положение. Повторете упражнението 10 пъти за всяка крака.
 3. Развиване на глезените с ротация: Започнете, като седнете на стол или легнете на легло. Покръстосайте краката и въртете глезените настрани, колкото можете. Изпълнете 10 въртения в двете посоки за всяка крака.
 4. Укрепване на глезена с подлепване: За това упражнение се нуждаете от резинова лента или влакно. Седнете на стол или върху легло и пристегнете резиновата лента към глезена на една от краката. Дръжте другия крак направен напред и леко натегнете лентата. Натоварвайте глезена, като го издърпвате към себе си. Дръжте позицията за около 10 секунди, след това се релаксирайте. Повторете упражнението 10 пъти за всяка крака.
 5. Укрепване на глезена със степени: Започнете, като стоите пред стъпало или степени. Вдигнете се на пръстите на практически един крак и след това стъпете върху стъпалото или стъпката. Върнете се в началното положение и изпълнете същото упражнение с другия крак. Повторете 10 пъти за всяка крака.

Запомнете, че преди да започнете да изпълнявате тези упражнения, е важно да се консултирате със специалист и да получите инструкции за правилното изпълнение. Винаги слушайте своето тяло и не изпълнявайте упражнения, които ви причиняват болка или дискомфорт. Постепенно увеличавайте интензивността и обема на тренировката по време на възстановяване на глезена.

Полезна информация за здравословен живот