Разликата между артрит и артроза на ставите – как да ги различите и разберете симптомите

Каква е разликата между артрит и артроза на ставите?

Артрит и артроза са две общи медицински състояния, свързани със здравето на ставите. Въпреки че могат да имат много общи симптоми и да засягат подобни части от тялото, те са различни по своето проявяване и причини. Разбирането на разликата между тези две състояния е от съществено значение, тъй като това може да повлияе на избора на подходящо лечение и подкрепа.

Артритът (възпаление на ставите) е запалително заболяване на ставите, което обикновено се проявява със симптоми като болка, възпаление, отоци и ограничено движение. Възпалението в ставите обикновено се дължи на имуноотговор или инфекция. Най-често срещаните видове артрит са ревматоиден артрит, псориатичен артрит и остеоартрит. При артрита възпалението може да засегне и други органи и системи в организма, което води до различни съпътстващи симптоми.

Артрозата (дегенеративно заболяване на ставите) е хронично заболяване при което нарушава структурата на ставата и възниква възпаление, което довежда до дегенерация на ставата. Артрозата е най-честата форма на артрит и може да засегне различни стави в тялото, като коленете, рамото, кръста и ръцете. Основните симптоми на артрозата са болка, скованост на ставите, нарушено движение и отек. При артрозата, възпалението е обикновено слабо или отсъства напълно, но болката може да бъде интензивна и критерият за диагностицирането на заболяването.

Въпреки че симптомите на артрита и артрозата могат да бъдат подобни, причините за тези състояния са съвсем различни. Артритът е обикновено предизвикан от имуноотговор или инфекция, докато артрозата се появява като резултат на натоварване и износване на ставите през годините. Лечението на двата случая обикновено се различава, включващо промени в начина на живот и лекарства, които се прилагат в зависимост от типа и степента на заболяването.

Разлика между артрит и артроза на ставите:

Артритът и артрозата са две различни заболявания на ставите, като всеки има свои собствени причини, симптоми и лечение.

Артрит:

 • Причини: Артритът е възпалително заболяване на ставите, което може да се дължи на автоимунни нарушения, инфекции или депозити от кристали.
 • Симптоми: Главните симптоми на артрита включват болка, отоци и зачервяване на засегнатата става, ограничена подвижност и умора.
 • Лечение: Лечението на артрита включва приложение на лекарства за облекчаване на болката и възпалението, физиотерапия, упражнения за оптимална функционалност на ставите и при необходимост – хирургическа намеса.

Артроза:

 • Причини: Артрозата е дегенеративно заболяване на ставите, което се дължи на травми, натоварване, наследственост или стареене на ставите.
 • Симптоми: Основните симптоми на артрозата включват болка и скованост на засегнатата става, чувство на трептене или скърцане при движение и ограничена подвижност.
 • Лечение: Лечението на артрозата включва лекарства за облекчаване на болката, артритни упражнения, физиотерапия, промяна на начина на живот и хирургически интервенции при напреднали случаи.

Въпреки че артритът и артрозата имат различни причини и симптоми, те могат да бъдат свързани и да се развият заедно. За най-добри резултати е важно да се консултирате с вашия лекар за правилна диагноза и лечение на вашите ставни заболявания.

Причини артрозы:

 • Промяната на структурата на хрущяла – хрущялният слой, който покрива краищата на ставите, се износва и съкращава с времето.
 • Разрушаване на ставните междицинни дискове – дисковете, които се намират между краищата на ставките, могат да се повредят или износване, което води до артроза.
 • Травма на ставата – повредите на ставите, като фрактури, контузии или изкълчвания, могат да причинят възпаление и често водят до артроза.
 • Генетични фактори – наличието на генетична предразположеност може да увеличи риска от развитие на артроза.
 • Възраст – стареенето е един от основните фактори, които способстват за развитието на артроза, тъй като структурите на ставите се износват с времето.
 • Наднормено тегло – излишното тегло оказва допълнителен стрес върху ставите, което увеличава риска от артроза.
 • Повторно повтарящи се движения – някои повторно повтарящи се движения, особено на работното място, могат да доведат до артроза.
 • Остатъчно повреждане на ставата – повредата на ставите могат да оставят следи, които се развиват в артроза след известно време.

Тези са само някои от основните причини за развитие на артроза. Важно е да се помни, че всеки човек е уникален и може да има комбинация от фактори, които спомагат за развитието на тази заболяване.

Симптоми на артроза:

1. Болка във възпаленията: Артрозата води до възпаление на вътрешната обвивка на ставите, която може да причини болка при движение или опреснение на засегнатата става.

2. Ограниченост на движение: Ставната артроза може да доведе до ограничение на движението в ставата, особено при по-задни стадии на заболяването. Пациентите може да почувстват трудност при изправяне или изпълнение на обикновени задачи, които преди се изпълняваха без проблеми.

3. Оток на ставата: Прогресирането на артрозата може да доведе до оток на ставата, поради възпалителните процеси в района. Този оток може да бъде мек или твърд и да се появи както при физическа активност, така и при почивка.

4. Кхарактеристични звуци в ставата: Отворянето на вратата при движение на засегната става може да бъде придружено от кхарктерен скрип или трескот, който се дължи на изтъркване на навеждащите повърхности на ставата поради износване на хрущяла.

5. Изменения във формата на ставата: В напреднали случаи на ставна артроза, ставата може да промени своята форма, с появата на възли или деформации. Това може да се дължи на натрупване на костно тъкан върху повърхностите на ставата или на промяна в структурата на хрущяла.

Лечение на артроза:

Лечение на артрозата може да включва комбинация от методи, които могат да помогнат за облекчаване на болката и подобряване на функцията на засегнатата става. Ето няколко от тях:

Поддържане на здравословно тегло: Отнемащото ви силата да носите излишно тегло може да намали натоварването на ставите и да намали риска от прогресиране на артрозата.

Физическа терапия: Специфични упражнения и техники за физическа терапия могат да помогнат за укрепване на мускулите около засегнатата става, което може да поддържа ставата стабилна и подобрява функционалността й.

Фармакотерапия: Лекарят ви може да препоръча прием на лекарства, като например аналгетици, нesteroidni противовъзпалителни лекарства или иглови лекарства, за облекчаване на болката и възпалението в ставите.

Инжекции в ставата: Някои инжекции, като хиалуронан или kortikosteroid, могат да се приложат директно във засегнатата става, за да се намали болката и възпалението и да се подобри функционалността й.

Хирургическо лечение: В някои случаи, когато консервативните методи не са ефективни, лекарят може да препоръча операция за третиране на артрозата, като например артродеза или artroplastika на ставата.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, за да изберете най-подходящите методи за лечение на вашата артроза.

Причини на артрита:

Артритът може да бъде причинен от няколко фактора, като най-честите от тях включват:

 • Възпаление: Артритът може да се развие в резултат на възпаление в ставите. Това възпаление може да бъде предизвикано от някаква инфекция или от имунната система, която атакува собствените стави.
 • Косвени наранявания: Увреждания, получени при спорт или други причини, могат да доведат до развитие на артрит в бъдеще. Тези увреждания могат да повредят ставните хрущяли и да предразположат ставата към възпаление и артрит.
 • Генетика: В някои случаи, артритът може да бъде наследен от родители на децата си. Генетическите фактори могат да повлияят на това как се развиват ставите и дали ще бъдат податливи към артрит.
 • Хронични условия: Някои хронични заболявания, като например псориазис или възпалени черва, могат да предразположат ставите към възпаление и артрит.

Всички тези фактори могат да допринесат за появата и развитието на артрита в ставите. Важно е да се консултира с лекар за правилна диагноза и лечение на артрита.

Симптоми на артрита:

Симптоми на артрита:

Артритът може да предизвика различни симптоми върху ставите. Ето някои от най-честите симптоми:

 • Болка във и около засегнатата става
 • Опухване и зачервяване на ставите
 • Странични движения и ограничена подвижност
 • Слабост или умора в засегнатата става
 • Трудности при извършване на обичайни дейности, като ходене или дръжки
 • Усещане на топлина или студеност върху ставата
 • Добре видими чувства и чутове (например скриптане или пукане)

Ако имате някой от тези симптоми, трябва да се консултирате с вашия лекар за диагноза и лечение.

Лечение на артрита:

Лечението на артрита зависи от причината за неговото възникване и тежестта на симптомите. Тук са някои от общите методи за лечение на артрит:

 1. Медикаментозно лечение – при артрита се използват различни лекарства за облекчаване на болката и възпалението. Наравно с аналгетиците и антиинфламаторните лекарства, в някои случаи се използват и лекарства, които модулират имунната система.
 2. Физиотерапия – физическата терапия играе решаваща роля в лечението на артрита. Упражненията за засилване на ставите, растягане, масажи и електромагнитна терапия могат да подобрят гъвкавостта и мобилността на суставите, намалявайки болката и възпалението.
 3. Изменение във вида на храната – диетата може да играе важна роля в контролирането на симптомите на артрита. Избягването на храни, които предизвикват възпаление, като примерно фаст фууд, захари, тествени изделия и говеждо месо, може да помогне.
 4. Различни техники за облекчаване на стреса – стресът може да засили симптомите на артрита, поради което е важно да се намерят методи за управление на стреса. Това може да бъде чрез йога, медитация, ароматерапия и други релаксиращи техники.

Въпреки че тези методи на лечение могат да помогнат да се контролира артритът, е важно да се консултира с лекар и да се следва неговото ръководство за най-ефективното лечение във всяка отделна ситуация.

Полезна информация за здравословен живот