Симптоми на ставна артроза – разбиране на проблемата, диагностика и лечение

Симптоми на ставна артроза

Ставната артроза, наричана също остеоартрит, е разпространено заболяване, което засяга главно ставите и причинява болка и ограничено движение. Това състояние е особено разпространено сред по-възрастните хора, но се среща и при по-млади възрастни.

Симптомите на ставната артроза варират в зависимост от степента на заболяването, но най-честите са болка, отоци, стифност и ограничено движение на засегнатата става. Болката може да се усеща като тупа или остра и може да стане по-интензивна при движение или натоварване на ставата. Отокът и стифността могат да се проявят след по-дълъг период на бездвижие или след извършване на физическа активност. Ограниченото движение може да бъде забелязано при опит за извършване на обикновени движения като ходене или прегъване на ставата.

Диагнозата на ставната артроза се основава на симптомите на пациента, физическия му преглед и рентгеновите снимки на ставата. Други изследвания като компютърна томография или магнитно резонансно изображение могат да бъдат изискани за по-детайлна оценка на ставите и състоянието им.

Лечението на ставната артроза включва комбинация от немедикаментозни и медикаментозни подходи. Немедикаментозните методи включват физическа терапия, упражнения за засилване на мускулатурата около засегнатата става, използване на уреди за облекчаване на болката и предотвратяване на натоварването на ставата. Медикаментозното лечение включва приложение на противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, като и се използват инжекции с хиалуронан и глюкозамин за облекчаване на болката и насърчаване на възстановяването на ставата.

Какво е ставен артроз?

Ставният артроз е хронично заболяване, което засяга ставките в тялото. Това е стане, при което хрущялът в ставките се разваля и износва постепенно с времето. Артрозът може да засегне всяка ставка, но най-често засяга коленете, ханша, ръцете и кръста.

Симптомите на ставния артроз варират според засегнатата става, но най-честите са:

  • Болка в засегнатата става при движение или натоварване;
  • Ограничена подвижност на ставата;
  • Отечност и възпаление на ставата;
  • Кризи и трескав масаж при движение на ставата;
  • Деформация или изкривяване на ставата;
  • Изливи във вторични мускули.

Причините за ставния артроз включват дългогодишно износване на ставите, генетични фактори, нездравословни жизнени навици, наранявания на ставите и други. Диагнозата на ставния артроз включва оценка на симптомите, физически преглед, рентгенови изследвания и лабораторни тестове. Лечението на ставния артроз може да включва лекарства за облекчаване на болката, физиотерапия, хирургически вмешателства и изменения в начина на живот.

Симптоми на ставна артроза

Симптоми на ставна артроза

Ставната артроза е хронично заболяване на ставите, което прогресивно влошава с времето и засяга хрущялната повърхност на ставата. Този тип артрит се характеризира със загуба на хрущяла и увреждане на ставните структури като костите, свързващите ленти и синовият теч.

Симптомите на ставната артроза могат да варират според степента на увреждането на ставите, възрастта на пациента и други фактори. Ето някои от най-честите симптоми:

  1. Болка – Болката е един от основните симптоми на ставната артроза. Пациентите често изпитват болка при движение на засегнатата става или при натоварване. Болката може да бъде остра или тъпа и да се усилва с времето.
  2. Странични ефекти от движението – Пациентите с артроза често изпитват затруднения при движение на засегнатата става. Това може да включва ограничена подвижност, скъсане или пукане при движение или чувство на “закачане” на ставата.
  3. Оток и възпаление – Възпалението може да причини оток, червене и топлина в околността на засегнатата става. Тези симптоми са обикновено по-изразени при активна фаза на болестта и могат да се успокоят с отдих и лекарства.
  4. Ограничена подвижност – Прогресиращата ставна артроза може да доведе до ограничаване на движението на засегнатата става. Пациентите могат да изпитват затруднения при изпълнение на повседневни задачи, като огъване, правене на стъпала или подемане на предмети.

Ако изпитвате подобни симптоми, е важно да се консултирате със специалист за точна диагноза и назначаване на подходящо лечение. Ранното откриване и лечение на ставната артроза може да помогне за контролиране на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Причини за ставната артроза

Артрозата на ставите може да се развие поради няколко причини, включително:

Причина Обяснение
Стареене С годините, хрущялната тъкан в ставите се износва и става по-тънка, което води до артроза.
Травма Повреда в ставата, като например къдрене на кост или счупване на хрущяла, може да предизвика развитие на артроза.
Постоянно натоварване Ако повтарящи се дейности или спортни активности подлагат ставата на натоварване през дълъг период от време, може да се развие артроза.
Генетика Някои хора са по-склонни да развият артроза поради наследствени фактори.
Възпаление Хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит могат да доведат до развитие на артроза в ставите.

Разбирането на причините за ставната артроза е важно, за да се предприемат подходящи мерки за лечение и предотвратяване на заболяването.

Диагноз и лечение на ставна артроза

Диагноз на ставна артроза

За поставяне на диагноз на ставна артроза са необходими медицинско преглед, разговори с пациента и извършване на допълнителни изследвания.

Медицинският преглед включва физически преглед на засегнатото ставно място и изслушване на симптомите, които пациентът изпитва. Лекарят може да зададе въпроси относно начина на живот на пациента и извършването на физически упражнения или специфични движения, които влияят на състоянието на ставата.

Допълнителните изследвания включват:

Рентгенова снимка: Рентгеновата снимка на ставата може да покаже промени в структурата на ставата, като загрубяване на костите, наличие на шипове или деформации на ставната капсула.

Магнитно резонансно изображение (МРИ): МРИ снимките могат да се използват, за да се видят подробности на структурата на ставата и да се определят промените в меките тъкани.

Обща кръвна картина (ОКК): Чрез ОКК се анализира кръвта на пациента за наличие на възпаление, което може да бъде свързано със ставната артроза.

Лечение на ставна артроза

Лечението на ставна артроза може да включва комбинация от лекарства, физическа терапия и хирургически вмешателства.

Лекарства: Най-често използваните лекарства за облекчаване на болката и възпалението при ставната артроза са дръжки за болка и нesteroidni противовъзпалителни лекарства (НПВП).

Физическа терапия и упражнения: Физическата терапия може да помогне да се подобри гъвкавостта и силата на ставата, като се използват техники за укрепване и растягане на мускулите около засегнатата става. Редовната физическа активност, като ходене и плаване, може също да подобри общото здравословно състояние.

Хирургически вмешателства: Ако консервативните методи не са успели да подобрят състоянието на ставата, лекарят може да препоръча операция, като например замяна на ставата с изкуствена става.

При лечение на ставна артроза е важно да се отдели време за възстановяване и да се спазват указанията на лекаря. Следването на здравословен начин на живот, включващ редовна физическа активност и подходящо хранене, може също да помогне да се управлява болестта и да се намали риска от напредък.

Полезна информация за здравословен живот