Синовит на глезенната става – симптоми, причини и методи на лечение

Синовит на глезенната става

Синовитът на глезената става е едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат. Това е възпаление на синовиалната течност и синовиалната обвивка около глезена, което може да бъде предизвикано от различни фактори. Този тип възпаление може да бъде причинено от травма, злополука или повторително нараняване на ставата. Също така, причината може да бъде и ревматоиден артрит или други възпалителни заболявания, които засягат ставите в тялото.

Главните симптоми на синовита на глезената става включват оток, болка и скованост на ставата. Отокът може да бъде много ярко изразен и да засяга цялата глезена, докато болката може да бъде усещана на всяко движение на ставата. При някои пациенти може да се наблюдава и червен оток около глезената става. Неподвижността на ставата е друг важен симптом, който може да ограничи движението и активността на засегнатия човек.

Лечението на синовита на глезената става включва различни методи, в зависимост от причината за възпалението и тежестта на симптомите. Първоначалното лечение се фокусира върху премахването на отока и облекчаването на болката. За целта могат да бъдат приложени лед, превръзки и почивка на засегнатата става.

Причини за синовита на глезена

Причини за синовита на глезена

Синовитът на глезена може да се предизвика от различни причини. Ето някои от тях:

 • Травми – Удар или изкълчване на глезена може да предизвика възпаление на синовиалната обвивка на ставата.
 • Остеоартрит – Дегенеративните промени в ставите могат да доведат до синовит на глезена.
 • Ревматоиден артрит – Хроничната автоимунна болест може да причини възпаление и повреда на синовиалната обвивка на глезената става.
 • Инфекции – Бактериални или вирусни инфекции могат да доведат до синовит на глезена.
 • Подагра – Натрупването на монокристални натриеви урати в глезената става може да причини възпаление на синовиалната обвивка.

Тези са само някои от възможните причини за синовита на глезена. Винаги е най-добре да консултирате се с вашия лекар, за да установите причината за възпалението и да получите подходящо лечение.

Симптоми на синовита на глезена

Симптоми на синовита на глезена

Синовитът на глезена може да доведе до различни симптоми, които засягат здравето и функционалността на ставата. Ето някои от основните симптоми, които могат да се появят:

 • Болка – един от най-честите симптоми на синовита на глезена е болката. Тя може да бъде лека до умерена и да се усили при движение на ставата или при натоварване.
 • Оток – синовитът може да причини оток на глезена. Отокът може да бъде наличен само на засегнатата става или да се разпространи по цялата глезена и дори да засегне околния кожен покрив.
 • Затруднено движение – поради болката и отока, движението на глезена може да бъде затруднено. Засегнатата става може да изгуби гъвкавостта си и да стане все по-трудно да се извършват нормалните движения.
 • Чувствителност – глезенът може да стане чувствителен и предразположен към травми. Допирът до засегнатата област може да бъде болезнен и да причинява дискомфорт.
 • Червенеене и загряване – при някои случаи на синовит на глезена може да се наблюдава и червенеене на кожата около ставата. Тази област може да бъде и загрята на допир.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да потърсите медицинска помощ. Вашето лечение може да включва противовъзпалителни лекарства, физическа терапия, промени в активността или в някои случаи хирургическо лечение.

Диагностика на синовита на глезена

Диагностика на синовита на глезена обикновено започва с извеждане на медицинска история на пациента и извършване на физически преглед. Важно е да се приближите до правилното и точно диагнозиране, за да се определи типът на синовита и подходящия начин на лечение.

Медицинската история включва информация за симптомите, възникването и продължителността на болката, предшестващи травми, професионални или спортни натоварвания и предишни медицински проблеми.

Физическият преглед може да включва тестване на глезена за болезнени точки, проверка на обхвата на движение и прецизно измерване на обхвата на оток. Специалистите често използват рентгенова томография или магнитно резонансно изображение (MRI) за по-подробна визуализация на глезена и синовията.

Допълнителни изследвания като кръвни тестове и изследване на суставната течност могат също да бъдат необходими за определяне на причината за синовита и изключване на други възможни условия.

Диагностични методи Предимства Недостатъци
Рентгенова томография
 • Добра за визуализиране на костите и структурите на глезена
 • Бърз и достъпен метод
 • Не показва ясно синовията и меките тъкани
 • Не е чувствителен за ранни стадии на синовита
Магнитно резонансно изображение (MRI)
 • Подробно визуализиране на синовията, капсулите и околния меки тъкани
 • Приближени снимки на синовита и наличие на възпаление
 • По-скъп и времеемки метод
 • Не е подходящ при пациенти с метални импланти
Изследване на суставната течност
 • Изключва други възможни причини за възпалението
 • Може да помогне при поставяне на точна диагноза
 • Не е достатъчно прецизен сам по себе си
 • Изисква инвазивна процедура

След провеждане на диагностичните изследвания, лекарите ще бъдат в състояние да подкрепят постановката на правилна диагноза и да определят най-подходящия метод на лечение за синовит на глезената става.

Лечение на синовита на глезена

Лечение на синовита на глезена

Лечението на синовита на глезена обикновено включва комбинация от почивка, лекарства и физиотерапия.

Почивката е от съществено значение за възстановяване на възпалената глезена. Отделете време да починете и да избягвате натоварването на ставата, за да спомогнете за намаляване на възпалението.

Аналгетиците (противовъзпалителни лекарства) могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението на глезена. Най-често срещаните аналгетици включват найлон, ибупрофен и диклофенак. Въпреки това, винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на лекарства, за да се уверите, че те са подходящи за вас и няма да предизвикат нежелани ефекти.

Физиотерапията може да играе важна роля в възстановяването на глезената става. Професионален физиотерапевт ще можете да ви помогнат с упражнения за заздравяване на мускулите около глезена, подобряване на гъвкавостта и възстановяване на нормалното функциониране на ставата. Освен това, физиотерапията може също така да включва техники за улесняване на отоците и намаляване на болката в глезената става.

Ако синовитът на глезена продължава или се влоши неотложно търсете медицинска помощ. Лекарят ви може да препоръча други методи на лечение, като инжекции с кортикостероиди или дори хирургическа намеса, ако е необходимо.

Полезна информация за здравословен живот