Фрактура на лакътя – симптоми, причини и методи на лечение

Фрактура на лакътя

Фрактура на лакътя е сериозно нараняване на костите около лакътя, което може да бъде предизвикано от различни причини. Тази травма обикновено настъпва при падане на ръка или при злополука, която поставя голямо натоварване върху лакътните стави. Въпреки че тази нараняване е болезнено и ограничава движението на ръката, с помощта на подходящо лечение и физиотерапия пациентите могат да се възстановят напълно.

Симптомите на фрактура на лакътя са разнообразни и могат да включват: остра болка при движение на лакътя, отоци, синини и нараняване на кожата около лакътя, затруднено или невъзможно прегъване и изправяне на лакътя, чувствителност при допир и неправилно или нестабилно движение на лакътя.

Лечението на фрактура на лакътя може да варира в зависимост от тежестта на нараняването. При по-леки случаи, лекарите обикновено препоръчват носене на гипсова протеза или запашка, за да помогнат за защита на раната и за възстановяване на костите. При по-тежки случаи може да се наложи операция за връщане на костите на правилното им място. След това е важно да се извърши физиотерапия, за да се възстанови силата, гъвкавостта и функционалността на лакътя.

Причини за фрактура на лакътя

Фрактура на лакътя може да се случи вследствие на различни причини. Ето някои от най-честите:

Травми Лактите са изложени на риск от травми, особено при падане на ръцете. Този вид травма може да предизвика фрактура на лакътя.
Спортни наранявания Групи от спортове, като футбол, ръгби и борба, могат да бъдат причина за фрактура на лакътя. Силен удар или неправилно изпълнена техника могат да доведат до тази травма.
Постепенно натоварване Повторно изпълнение на определени движения на ръката или повтарящо се натоварване на лакътя може да причини стрес и подложи костите на натоварване, което може да доведе до фрактура с времето.

Важно е да се отбележи, че тези причини не са ексклузивни и могат да бъдат комбинирани, както и че всеки случай на фрактура на лакътя трябва да бъде консултиран с медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

Симптоми на фрактура на лакътя

Фрактура на лакътя е сериозно нараняване, което засяга костиите в областта на лактите и може да доведе до проблеми с движението и функционалността на ръката и предмишницата. Важно е да бъдат разпознати и лекувани симптомите на фрактура в ранен етап, за да се предотврати развитието на други усложнения.

Някои от най-честите симптоми на фрактура на лакътя включват:

 • Болка и нежност в областта на лакътя: Пациентът може да изпитва силна болка при допир и при движение на ръката и предмишницата. Болката може да бъде постоянна или да се усили при определени движения.
 • Оток и подуване на лакътя: Фрактурата на лакътя може да причини оток и подуване в областта на нараняването. Това може да се дължи на наличието на кръвни съсипания или на течност, която се събира около счупването.
 • Невъзможност да използвате ръката и предмишницата: Поради болката и нарушената функционалност на лакътя, пациентът може да изпитва затруднения при изпълнение на прости задачи, като държане на предмети, сгъване на лакътя или въртене на ръката.
 • Неправилно позициониране на китката и ръката: Фрактурата на лакътя може да причини неестествено позициониране на ръката и предмишницата, както и на китката. Това може да включва въртене, накланяне или изкривяване на ръката и предмишницата.
 • Кръвоизливи и синини: На мястото на фрактурата може да се появят синини и кръвоизливи. Това е резултат от наличието на съсипания в кожата и на кръвоизлив, който може да се случи след нараняването.

Симптомите на фрактура на лакътя могат да се различават в зависимост от степента на нараняване и наличието на други повреждания. За разпознаване на фрактурата и определяне на подходящия метод на лечение е необходимо да се консултираш с ортопедски лекар. Бъди внимателен и не пренебрегвай симптомите, тъй като фрактурата на лакътя може да има сериозни последици, ако не се лекува навреме и правилно.

Лечение на фрактура на лакътя

Лечението на фрактура на лакътя зависи от типа и тежестта на счупването. В повечето случаи се прилага консервативно лечение, включващо:

 1. Имобилизация: За да подпомогне прерастването на костите, може да се използва гипсова лента или ортеза, която фиксира лакътните става в правилна позиция и предотвратява нежелани движения.
 2. Болкоуспокояващи лекарства: За облекчаване на болката и намаляване на възпалението, може да бъдат препоръчани болкоуспокояващи лекарства като паракетамол или немстероидни антиинфламаторни лекарства като ибупрофен.
 3. Физиотерапия: След премахването на имобилизацията, физиотерапевт може да предложи упражнения за промиване на лакътната става и възстановяване на силата и гъвкавостта й.

Ако фрактурата е тежка или неотместима, може да се наложи оперативно лечение, като:

 • Операцията се извършва под обща анестезия и включва репозиция на костите и фиксиране с пръти или плочи.
 • След операцията, пациентът следва рехабилитационна програма, включваща физиотерапия, за да възстанови пълната функционалност на лакътя.

Важно е да се започне лечението при фрактура на лакътя възможно най-скоро, за да се намали риска от възникване на осложнения и за да се постигне оптимално възстановяване на функцията на лакътя.

Рехабилитация след лечение на фрактура на лакътя

Рехабилитацията след лечение на фрактура на лакътя е от изключителна важност за възстановяването на функционалността на ръката и лакътната става. Целта на рехабилитацията е да върне пълната двигателна активност и силата на ръката, както и да предотврати появата на свръхусилия и ограничения в движението.

Рехабилитационният процес обикновено започва веднага след отстраняването на гипса или след оперативното лечение на фрактурата. Първите стъпки включват контрол на болката и отоците, прилагане на леки движения в лакътната става, както и използване на терапевтични упражнения и мануална терапия за подобряване на гъвкавостта и силата на ръката.

След това, рехабилитационният процес продължава с постепенно увеличаване на натоварването и интензивността на упражненията. Критично е пациентът да спазва инструкциите на физиотерапевта и да изпълнява упражненията редовно и правилно.

Рехабилитацията след лечение на фрактура на лакътя може да включва различни техники и методи като електротерапия, ултразвукова терапия, масаж, както и тренировка на баланса и координацията.

Важно е да се отбележи, че продължителността на рехабилитацията може да варира в зависимост от тежестта на фрактурата и реакцията на пациента. Обикновено процесът отнема няколко седмици до няколко месеца.

Профилактика на фрактури на лакътя

За да предотвратите фрактури на лакътя, можете да предприемете следните мерки:

 • Избягвайте рискованите дейности, които могат да доведат до удари или наранявания на лакътя, като например контактни спортове или екстремни спортове.
 • Пазете се от падане, като внимавате на неравни повърхности и използвате подходяща обувка, която осигурява добро сцепление.
 • Укрепвайте мускулите и ставите на ръцете с упражнения за гъвкавост и сила.
 • Носете предпазни средства като налакътници или китки, ако работите или участвате в спортни дейности, които натоварват лакътя.
 • Спазвайте правилата за безопасност при използване на различни спортни инструменти или при работа с тежки предмети, които могат да увеличат риска от фрактури.
 • Поддържайте здравословен начин на живот, като правилно се храните и редовно се движите, за да поддържате костната плътност на оптимално ниво.

Ако изпитвате болки или забележите някакви промени в областта на лакътя, най-добре е да потърсите медицинска помощ, за да се изключи възможността от наличие на фрактура.

Полезна информация за здравословен живот